Köp din hund på ett ansvarsfullt sätt
När du köper en hund behöver du vara säker på att allt går rätt till. Både för hundens skull och för din egen. Du måste därför våga fråga och ställa krav på säljaren. Om säljaren inte går med på kraven ska du inte köpa hunden, hur gullig den än är. För en seriös säljare är det självklart att allt ska gå rätt till. Det är mycket för dig att tänka på men om du följer råden här på sidan kan du känna dig trygg med att du köper din hund på ett ansvarsfullt sätt.
✔ Be att få träffas i hundens hemmiljö
Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper en svensk hund eller en hund från ett annat land. Be att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder utan att du får se hunden i hemmiljön. Ta inte emot hunden på till exempel en parkeringsplats eller mitt i natten.
✔ Var extra vaksam när det gäller vissa raser
Det är ofta små och dyra hundar som bichon frisé, malteser, pomeranians och bulldoggar som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.
✔ Kontrollera att hunden är vaccinerad
Om hunden kommer från ett annat land ska den vara vaccinerad mot rabies. Många smugglade hundar säljs helt ovaccinerade och insjuknar snabbt i olika sjukdomar efter köpet. Köp inte en hund som inte är helt frisk. Läs mer om kravet på rabiesvaccination för hundar som tas in från andra länder.
✔ Se till att få alla kontaktuppgifter till säljaren
Begär att få en köpehandling där säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara ett mobilnummer. Många mellanhänder anger bara ett mobilnummer och när köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
✔ Kontrollera att hunden är id-märkt
En hund över 4 månader ska vara id-märkt. Om säljaren säger att hunden är märkt med ett chip ska du få ett intyg om märkningen när du köper hunden. Chipnumret ska stå i besiktningsintyget som skrivs ut av en veterinär. Läs mer om kravet på id-märkning.
✔ Tänk på att valpen ska vara minst 8 veckor
Ta inte emot en valp som är under 8 veckors ålder. Den är för ung för att klara av att skiljas från sin mamma.
✔ Se till att få alla papper
Ta aldrig emot en hund utan fullständig dokumentation. Om hunden kommer från ett annat land behövs det flera intyg för att hunden ska få komma in till Sverige. Ibland behövs det också ett pass. Alla de här dokumenten ska du få samtidigt som du får hunden. Acceptera aldrig att få dem i efterhand. Oseriösa säljare försvinner ofta när köpet är klart.
Om valpen är född i Sverige ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen.
Läs mer om alla krav som gäller för dig som har hund.