Logotyp Jordbruksverket

Beredskap för dig som har djur

Du som har djur ansvarar för att dina djur mår bra också i kris och krig, och att de inte utsätts för onödigt lidande. Oavsett vilket djur­slag du har, är det bra att du förbereder dig och planerar för ett värsta scenario.

Djurskyddsregler gäller även i kris

Det finns svenska och EU-gemensamma djurskyddsregler som anger hur vi ska tillgodose djurens behov. Dessa behov har djuren även i en kris eller i ett krig, och djurskyddsreglerna gäller därför även då. Men i en nödsituation kan lagar och andra regler behöva sättas ur spel, i en viss specifik situation eller viss tid.

Varje händelse är unik och eventuella undantag från djurskyddsreglerna utgår från den aktuella situationen. I ett sådant fall bör du ta kontakt med din lokala tillsynsmyndighet (länsstyrelsen) för att få information om hur du ska göra.

Lantbrukets djur och hästar

Kris och krig är svåra saker att behöva ställas inför, men bara genom att tänka tanken har du tagit ett litet steg närmare din egen beredskap och din möjlighet att klara svåra kris­situationer och ytterst en krigs­situation.

Det är bra om du tänker igenom och planerar för olika typer av händelser. Det kan exempelvis handla om att ha en plan för att kunna flytta djuren om du behöver göra det. Det kan också handla om att förbereda dig för hur du ska klara en situation med vattenbrist eller andra extrema vädersituationer.

Planera och dokumentera - gör en beredskapsplan

Beredskaps­planen ska du göra utifrån dina egna förutsättningar. Tänk på att skriva ut det du sam­man­ställer, eftersom det kan vara strömavbrott och du kanske inte kan komma åt material som finns i din dator eller din telefon. Samla med fördel allt i en pärm, som kan vara tillgänglig för andra, exempelvis familj, grannar, avbytare eller anställda.

Det är alltid enklare att ta fram en plan på hur man ska göra, innan det blir kris.

Det här kan din plan innehålla

  • en lista med viktiga kontaktuppgifter
  • listor på alla dina djur med id-nummer
  • hur du ska transportera dina djur om du måste flytta dem
  • alternativa vägar som går att använda för en utrymning
  • hur du ska klara foder och vatten till dina djur
  • var du kan hålla dina djur om du måste flytta dem
  • hur du ska prioritera om du inte kan flytta alla dina djur
  • hur du kan säkerställa en god tillsyn av dina djur
  • hur du vid behov kan se till att dina djur avlivas på ett korrekt sätt.

Avlivning

Om du hamnar i en situation där du faktiskt inte kan tillgodose dina djurs behov, kan du själv behöva fatta beslutet att djuren måste avlivas. Tänk i förväg igenom vilka möjligheter du har att se till att djuren avlivas på ett korrekt sätt. Du bör ha en utskriven lista med kontakt­uppgifter, till exempel

  • jägare
  • veterinär
  • andra djurhållare med avlivnings­utrustning och erfarenhet
  • företag som kan avliva djur; Svensk Lantbruks­tjänst eller motsvarande.

Sällskapsdjur

Kris och krig är svåra saker att behöva ställas inför, men bara genom att tänka tanken har du tagit ett litet steg närmare din egen beredskap och din möjlighet att klara svåra kris­situationer och ytterst en krigs­situation.

Vid ett luftangrepp kan du ta med sällskapsdjur till skyddade platser som källare, garage och tunnelbane­stationer. Du kan inte ta med dina djur till ett skyddsrum, dessa är avsedda för människor. Om du måste lämna djuret hemma kan du ställa fram extra vatten, men också extra foder om ditt djur klarar fri tillgång till mat. Du behöver också säkerställa tillsynen av ditt djur.

Se till att ha minst en veckas beredskap för ditt djur. Det som kan vara bra att ha hemma är

  • foder och vatten i dunkar
  • eventuella mediciner som djuret behöver
  • bur eller annat att transportera djuret i
  • ett papper med telefonnummer till veterinär, djurförsäkring och djurets eller djurens id-nummer.

Öka din kunskap inom djurvård

Om du som har djur lär dig mer om allmän skötsel, första hjälpen och förebyggande djurhälsovård av ditt eller dina djur kan du minska belastningen på djursjukvården. Du blir själv bättre rustad inför en situation med höjd beredskap och ytterst krig. För om det händer kommer djursjukvården att behöva prioritera vissa grupper av djur som livsmedels­producerande djur och servicedjur.

Övriga djur

Om du har något annat djurslag är det bra om du tänker igenom och planerar för olika typer av händelser och vad du behöver göra i en krissituation. Du kan få många goda tips genom att läsa om lantbrukets djur och hästar.

Håll dig informerad!

Håll dig uppdaterad om händelsen via din kommun, länsstyrelsen, Myndigheten för samhälls­skydd och beredskap (MSB) och berörda myndigheter.

Om du behöver hjälp kan Distrikts­veterinärerna eller olika bransch­organisationer ofta hjälpa dig med kontakter och annat stöd. Ta också kontakt med grannar eller andra frivilliga, som kan hjälpa dig i en krissituation.

Du kanske också är intresserad av det här