Afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län. I den smittade zonen finns regler som du ska följa för att hindra smittspridning. Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig sjukdom som drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag.
Du kan prenumerera på sidan och får då information när det är större uppdateringar.
För att vi ska kunna bekämpa afrikansk svinpest behöver vi alla hjälpas åt. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller.
Restriktionerna finns för att vildsvinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden, och för att vi människor inte ska sprida smitta vidare via skor, redskap med mera.
Kartan över den smittade zonen går med hjälp av en navigeringsapp att läsa in i din telefon och då kan du se om du befinner dig innanför zonen.
Kartan på denna sida är i formatet geospatial PDF vilket gör det möjligt att läsa in den i exempelvis Adobe Acrobat, Adobe Reader, Avenza PDF Maps, Global Mapper eller andra liknande produkter.
Du kan exempelvis läsa in kartan i din telefon och därmed enkelt använda telefonens navigeringsmöjligheter för att se om du befinner dig innanför restriktionszonen.
Det är även möjligt för mer kompetenta GIS-programvaror såsom ArcGIS, Qgis eller motsvarande att läsa in filen som ett georefererat raster.
Support för externa programvaror och hur de används lämnas av respektive tillverkare.
För dig som använder GIS-användare och vill lägga till den smittade zonen i en programvara för GIS finns kartlagret i shapeformat SWEREF 99 TM.
Om du vill se hur många vildsvin som konstaterats smittade, och platserna där de påträffats, så finns det en karta på Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbplats.
Jordbruksverket har den 21 september fattat beslut om att stängsla in det så kallade kärnområdet, alltså det område där de smittade vildsvinen har hittats. Syftet är att minska risken för att vildsvin som bär på smitta ska lämna området och sprida smittan. Stängslet minskar också risken för att vildsvin utanför kärnområdet ska ta sig in i området.
Erfarenheter från andra länder visar att stängsling är en effektiv metod för att minska smittspridningen och på sikt utrota smittan. Vi kommer nu att arbeta vidare med att fastställa exakt var stängslet ska vara och hur det ska utformas.
Samma restriktioner kommer att gälla i det instängslade kärnområdet som i resten av den smittade zonen.
Kartan visar i stora drag det område som ska stängslas in. Den exakta stängseldragningen är inte helt fastställd, men kartan ger en indikation på vilket område som berörs. Vi kan i dagsläget inte säga exakt hur stängslingen ska dras. Vi undersöker vad som fungerar bäst utifrån de geografiska förutsättningar som finns. Det är också viktigt att ha en dialog med markägarna för att stängslingen ska fungera så bra som möjligt för dem.
Kartan finns som bild på sidan men du kan också ladda ner den som pdf.
Karta över kärnområde afrikansk svinpest
För att minska risken för smittspridning gäller det här inom den smittade zonen.
Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utanför markerad tomtgräns och utanför etablerad tävlingsbana är förbjudna. Det gäller även sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar. Exakt vad som räknas som etablerad tävlingsbana håller vi på att utreda.
Anledningen till förbudet är att vildsvinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och därmed sprider smittan vidare till andra områden. Människor får inte heller sprida smitta vidare via skor, redskap med mera.
Exempel på aktiviteter som är tillåtna:
Exempel på aktiviteter som är förbjudna:
Det är också förbjudet att släppa hundar lösa i skog och mark och att som obehörig vistas i vildsvinshägn eller inhägnader för tamgrisar.
Det är förbjudet att ha grisar inom zonen.
Du kan söka undantag från vissa av restriktionerna. Det kan till exempel vara aktuellt när du ska göra underhållsarbete inom vatten, el och tele, eller ska frakta ut virke. Du söker undantag i vår e‑tjänst.
Fordon och maskiner som använts i lantbruk, skogsbruk och vid djurhållning i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
Maskinerna, fordonen och redskapen ska tvättas, helst på hårdgjord yta eller spolplatta och helst i anslutning till marken eller skogen där de använts, innan de kör ut på allmän väg och ut ur den smittade zonen.
Följande rutin ska följas:
Foder som har producerats inom den smittade zonen får inte lämna den smittade zonen innan det lagrats enligt följande:
För att få föra ut spannmål från den smittade zonen ska den lagras i minst 1 månad. Men om du som ska tröska inte har möjlighet att torka och lagra spannmålen kan du söka undantag från det kravet. Vi gör en enskild bedömning när du har skickat in din ansökan.
När du söker undantag ska du kort ange varför du inte kan torka och lagra spannmålen i zonen. Du ska också ange varför det är viktigt att få ett undantag. Dessutom ska du ange följande:
Du får inte använda öppna mellanlagringsanläggningar som en hårdgjord yta där du tillfälligt kan lagra spannmål.
Om du får undantag kommer det att innehålla vissa villkor som du måste uppfylla för att du ska kunna föra ut och hantera spannmål utanför den smittade zonen.
Du kan söka undantag hos Jordbruksverket via mejl eller använda vår e-tjänst som kommer inom kort.
I smittad zon får kadaver av skjutna och självdöda frilevande vildsvin bara hanteras av personer som har gått en av Jordbruksverket anvisad utbildning i biosäkerhet, eller som Jordbruksverket bedömer har motsvarande kompetens.
Om du hittar sjuka och döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige, men speciellt i det aktuella området.
Om du har tamgrisar som blir sjuka och dör ska du genast kontakta din veterinär.
Jordbruksverket lyfte hanteringen av avfallsanläggningar i sin samverkan med länsstyrelserna, som har direkt kontakt med kommunerna. Sedan dess har anläggningen stängslats in.
Om du upplever att avfallshanteringen inte fungerar på ett säkert sätt ska du vända dig till kommunen.
Om vildsvin får tag på avfall som innehåller virus kan de bli smittade, till exempel med afrikansk svinpest. Därför är det viktigt att alla som hanterar avfall från hushåll och restauranger gör det på ett säkert sätt. Har du frågor om hanteringen av detta avfall ska du i första hand vända dig till din kommun.
De som hanterarar den här typen av avfall ska följa de miljöregler som finns bland annat i miljöbalken. Det är antingen kommunen eller länsstyrelsen som har tillsynen och kontrollerar att reglerna följs. Naturvårdsverket vägleder kommuner och länsstyrelser i deras tillsynsarbete.
Det är viktigt att minska smittspridningen eftersom afrikansk svinpest är en mycket smittsam sjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar. Sjukdomen innebär ett stort lidande för de smittade djuren. Dödligheten är också hög bland smittade grisar. Det innebär stora ekonomiska konsekvenser och kan få stor påverkan på vår livsmedelsproduktion. Sjukdomen drabbar inte människor.
Afrikansk svinpestvirus är ett höljeförsett virus som är känsligt för uttorkning och solljus och inaktiveras därför på kort tid i miljön. Det är känsligt för de flesta desinfektionsmedel. Uppvärmning till 60 grader i 30 minuter (eller högre temperatur under kortare tid) avdödar virus.
Man kan räkna med att virus på utrustning, kläder och skor som lämnas utan åtgärd inaktiveras inom 2 veckor.
Däremot är viruset motståndskraftigt och kan leva länge, flera månader, i blod och muskulatur från smittade vildsvin och grisar.
Källa: SVA
Ja, så snart vi har mer information om var smittan finns, vi har hunnit planera en jaktinsats och bedömer att det är lämpligt att inleda jakt.
Om du hittar sjuka och döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige, men speciellt i det aktuella området.
Om du har tamgrisar som blir sjuka och dör ska du genast kontakta din veterinär. I övrigt ska du tänka på att följa de restriktioner som gäller för området.
Fåglarna blir inte själva smittade och för därför inte smittan vidare på det sättet men kan i värsta fall föra med sig smitta genom att ta med sig smittat material som rester av ett dött smittat vildsvin.
Det är företagen som är ansvariga att informera sina anställda om vad som gäller inom den smittade zonen. Vi arbetar med att nå ut med information till företagen.
Nej, vi använder inte drönare med värmekamera. Jägarna gör eftersök av döda djur. Jägarna går två och två och har alltid varandra inom synhåll. De loggar sin rutt i en app, och söker systematiskt av område för område. De har hittat grisarna i tät ungskog och kadavren är svåra att hitta. Drönare skulle vara svåra att använda i denna typ av skog.
Det är många som hör av sig och vill vara med att hjälpa till på olika sätt i arbetet med att bekämpa afrikansk svinpest. Vi har i dagsläget ingen möjlighet att ta emot frivilliga privatpersoner i arbetet. Om situationen förändras och behov av frivilliga resurser uppstår så kommer vi att informera om det.
Den som medvetet bryter mot restriktionerna kan dömas till böter eller fängelse.
Ja, anlagda vägar och ridbanor för dressyr och banhoppning får användas.
Det är tillåtet att åka båt och fiska i sjöarna under förutsättning att det går att ta sig till sjön eller vattendraget genom att använda anlagda vägar. Det är också tillåtet att fiska från land, till exempel från en brygga, om det går att ta sig till och från fiskeplatsen genom att använda anlagda vägar. Det är inte tillåtet att ta sig till och från sjöar, vattendrag och fiskeplatser om det innebär att du måste röra dig utanför anlagda vägar, till exempel i skog och mark.
Du får inte släppa lös hunden, dels för att inte riskera att hunden skrämmer vildsvinen så att de rör sig ut ur den smittade zonen, dels för att hunden kan föra med sig smitta om du tar med dig hunden ut ur zonen.
Det finns inga restriktioner för att släppa ut katten i dagsläget eftersom det inte finns samma risk för att den skrämmer vildsvinen eller för med sig smitta som för hunden.
Ja, men du får inte lämna själva golfbanan. Det innebär att slår du en boll utanför själva gräset får du inte hämta bollen. Skodon, kläder och utrustning som har använts på golfbanan ska rengöras med borste tillsammans med vatten, diskmedel, såpa eller tvättmedel tills de blir rena från all synlig smuts. De ska vara så rena att man kan använda dem inomhus. Var extra noga med sulor på peggade skor och med hjul på vagnar.
Ja, bär och svamp som du har plockat innan beslutet om restriktioner i den smittade zonen får du sälja både i och utanför den smittade zonen.
Jordbruksverket definierar anlagd väg så här: En allmän väg är alltid en anlagd väg. Andra vägar är anlagd väg om vägen är avsedd för biltrafik, till exempel om den är belagd med material som asfalt eller grus, eller om den leder till en bostad.
En skogsbilväg som du skulle kunna köra bil på, men som inte är avsedd för att användas för biltrafik, är inte en anlagd väg. Om du ska använda sådana vägar måste du ansöka om dispens hos Jordbruksverket.
Det går bra så länge du åker på anlagd väg.
Jägare som deltagit i sökandet har fått noggranna smittskyddsinstruktioner om hur de ska rengöra sig själva, sina kläder och sin utrustning efter varje pass. Instruktionen innefattar noggrann rengöring av kläder, stövlar och utrustning. Kläder och utrustning som inte kan tvättas i maskin eller för hand värmebehandlas i 60 grader, till exempel i en bastu.
Hundar som deltagit i sökandet badas med schampo och deras utrustning tvättas. Som ett resultat av dessa åtgärder finns ingen ökad smittrisk från dessa personer och hundar jämfört med andra jägare.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
I nuläget är det oklart hur länge det kommer att vara förbjudet. Vi kommer sannolikt i ett senare skede kunna tillåta vissa typer av jakt för att minimera skador på skog och gröda.
Som jägare med hund måste du försöka använda vetskapen om hur din hund driver tillsammans med kunskap om var zongränsen går så att du med så stor säkerhet som möjligt ser till att hunden inte kommer att kunna driva i den smittade zonen. Huvudskälet till detta är att hunden kan stöta ut smittade vildsvin från zonen till din eller någon annans jaktmark vilket naturligtvis är mycket negativt både för jaktlaget och nationellt.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Ja, det får du göra. Det finns inte några förbud att köpa köttprodukter, som kött, korv eller charkvaror som har sitt ursprung i länder där det finns afrikansk svinpest. Du kan fortsätta att handla och äta dessa produkter som vanligt eftersom afrikansk svinpest inte är farlig för människor. Men produkterna kan sprida eventuell smitta till vildsvin, därför är det viktigt att du slänger matrester i hushållssoporna och inte lämnar matrester i naturen.
I EU finns det regler som gör att vi får handla med kött, korv och charkprodukter som har sitt ursprung i länder där det finns afrikansk svinpest. Förutsättningen är att köttet inte kommer från djur som levt i en smittad zon. Men eftersom smittan kan sprida sig utanför zonen, kan du inte vara säker på att produkterna du köper är utan smitta.
Det är ingen fara för människor att äta köttet men rester av kött och ben måste hanteras på ett säkert sätt genom att läggas i soporna. Rester av kött och ben får inte hanteras så att det hamnar i naturen där eventuell smitta kan spridas vidare.
Nej, smittan kan bara finnas i vildsvinskött.
Nej, för att få ta ut kött och köttprodukter från tamgrisar och vildsvin som hållits respektive levt i smittad zon måste du söka tillstånd från Jordbruksverket. Tillståndet kan bara beviljas om särskilda biosäkerhetskrav har uppfyllts vid uppfödningen av gris och hållna vildsvin. Exempel på krav är att grisar, foder och strö ska ha haft dubbla stängsel för att inte ha varit i kontakt med vildsvin. Det finns också fler särskilda villkor som bland annat gäller utrymmen, byggnader och hygienrutiner.
Du kan söka tillstånd hos Jordbruksverket via mejl.
Om du har kött från tiden före restriktionerna infördes kan du ta med dig köttet ut från zonen.
Om balen är hel efter 3 månaders lagring anses fodret uppfylla kraven. Men om balen efter 3 månaders lagring skulle ha vildsvinsavföring på sig (eller om den är skitig och du misstänker att den har vildsvinsavföring på sig) behöver du rengöra den innan den förs ut ur zonen. Istället för att rengöra den kan den även lagras i två veckor. Lagringen måste då ske på ett sådant sätt att vildsvin inte kommer åt den, exempelvis på en traktorkärra.
Det finns inga hinder för att skicka slaktdjur, förutom djurslaget gris, i den smittade zonen. Det är okej att hämta djur så länge man kör på en anlagd väg.
Ja, det får du.
Det finns lantbrukare som har fått ett beslut från Jordbruksverket om att de ska låta oskördad spannmålen stå kvar på åkern. Anledningen är att det minskar risken för att eventuellt smittade vildsvin går ut ur den smittade zonen i jakt på mat. Om du har fått ett beslut kan du söka ersättning för den spannmål som du inte får skörda. Du söker ersättning på samma sätt som djurägare söker ersättning.
Det går bra att föra in foder till den smittade zonen. Däremot får foder som producerats inne i den smittade zonen inte utan lagring föras ut från zonen. Du hittar mer information om hur länge och på viket sätt fodret ska lagras under rubriken ”Om foder och strö från den smittade zonen”.
Undvik om möjligt att föra in strö, grovfoder och spannmål till alla djur från länder där afrikansk svinpest förekommer.
Om du måste köpa in strö, grovfoder eller spannmål från ett land där afrikansk svinpest förekommer bör du först lagra materialet på en vildsvinssäkrad plats före användning eller vidareförmedling. Strö och grovfoder bör lagras i tre månader och spannmål bör lagras i en månad.
Om du köpt grovfoder eller halm från ett land där afrikansk svinpest förekommer och du hittar rester av djurkroppar i fodret som inte kan uteslutas vara från vildsvin eller tamgris ska du kontakta Jordbruksverket.
Tamgrisar och hägnade vildsvin får inte utfodras med färskt grönfoder. Obehandlat foder såsom färskt gräs, hö och ensilage som är skördat i den smittade zonen ska lagras på ett sätt som försäkrar att inte vildsvin kan komma i kontakt med det. Du ska lagra det i minst 3 månader innan det får lämna zonen.
Om dina bikupor finns på tomtmark inom den smittade zonen får du sköta dem som vanligt. Det är också tillåtet att sköta bisamhällen som finns i direkt anslutning till åker, betesmark, anlagd väg eller markerad tomtgräns. Däremot är det inte tillåtet att sköta bisamhällen som finns på andra platser i den smittade zonen om du inte har fått undantag från Jordbruksverket.
Du kan söka undantag i vår e-tjänst.
Du får föra ut honung, vax och andra produkter från din biodling från den smittade zonen så länge du följer restriktionerna.
Utrustning som du har använt inom den smittade zonen ska du rengöra enligt de krav som finns. Du kan läsa mer under rubriken Fordon, maskiner och redskap som använts i lantbruk, skogsbruk och vid djurhållning i den smittade zonen.
Om du har haft kostnader och förluster på grund av de restriktioner som finns kan du söka ersättning.
Eftersom vildsvin gärna äter potatis och rotfrukter finns det en risk att det kan finnas smitta i jorden där potatisen eller rotfrukterna har odlats. De kan därför föra med sig smittad jord som skulle kunna hamna i foder till grisar eller vildsvin utanför den smittade zonen. Potatis och rotfrukter bör därför lagras i minst 1 månad på ett sätt som innebär att vildsvin inte kan komma i kontakt med dem, innan de får föras ut ur zonen.
Om du har skördat potatisen eller rotfrukterna innan restriktionerna infördes den 7 september 2023 får du föra ut produkterna ut ur zonen.
Frukt och grönsaker bedöms inte utgöra någon risk och du får därför föra ut dem ur den smittade zonen.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Grishållare utanför den smittade zonen ska fortsättningsvis tänka på ökad biosäkerhet och att skydda sin besättning mot kontakt med vildsvin. Säkerställ också att foder och strö förvaras på ett säkert sätt.
Se till att din anläggning är registrerad i anläggningsregistret och att det finns uppgifter om de grisar du håller. Då är du garanterad att få information som skickas till registrerade djurhållare.
Utanför den smittade zonen finns inga särskilda restriktioner.
Inga skogsbruksåtgärder får för närvarande genomföras. Detta är en av de frågor som Jordbruksverket just nu tittar på och där samverkar vi med Skogsstyrelsen, för att kunna hitta lösningar.
Ja, en skogsmaskin får köra igenom området på anlagd väg.
Timmerbilar får köra på anlagd väg, in i området, genom området och till industri som sågverk vid anlagd väg.
Inga skogsbruksåtgärder får för närvarande genomföras. Detta är en av de frågor som Jordbruksverket just nu tittar på och där samverkar vi med Skogsstyrelsen, för att kunna hitta lösningar.
Inga skogsbruksåtgärder får för närvarande genomföras. Detta är en av de frågor som Jordbruksverket just nu tittar på och där samverkar vi med Skogsstyrelsen för att kunna hitta lösningar.
Jordbruksverkets strategi för att bekämpa smittan utgår från att vi först måste ta reda på var smittan finns. Anledningen till restriktionerna är att vildsvinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och därmed sprider smittan vidare till andra områden. Människor får inte heller sprida smitta vidare via skor, redskap, fordon med mera. Utgångspunkten är därför att vi inte kan vara i skogen just nu.
Arbetet med att bekämpa och utrota smittan kommer att ta lång tid, troligen ett par år enligt erfarenheter från andra länder. Men när vi lyckas få kontroll över var smittan finns och avgränsa det området, kommer vi att kunna ge dispens för skogsåtgärder trots restriktionerna. Arbetet med att kartlägga smittan tar i bästa fall omkring tre månader.
Vi prioriterar frågan om dispenser kopplat till restriktionerna och vi samverkar i det arbetet med Skogsstyrelsen och berörda parter.
Maskiner som nyligen är flyttade från zonen och maskiner som befunnit sig i zonen efter 1 augusti 2023 ska rapporteras till Jordbruksverket. Då ska du också rapportera vilket datum som maskinerna flyttades från zonen.
Här kan du se inspelade informationsträffar om afrikansk svinpest från den 11 och 12 september. Träffarna vänder sig till allmänheten. Medverkar gör bland annat representanter från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Jordbruksverket, jägarförbunden, länsstyrelsen och kommunen.
Vid ett sjukdomsutbrott där Jordbruksverket ingriper och fattar beslut om olika åtgärder, restriktioner och krav kan du som djurägare ha rätt till ersättning. Det gäller kostnader och förluster som uppstått på grund av beslut som Jordbruksverket har fattat i samband med utbrottet.
Det här gäller de jägare och andra personer som ingår i det organiserade arbetet med att söka igenom den smittade zonen efter vildsvin och som har gått en utbildning på plats. Utbildningen handlar om biosäkerhet och hålls av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Du som deltar i det organiserade arbetet med att söka efter vildsvin är försäkrad genom Jordbruksverket.
Du får ersättning för ditt arbete med 300 kronor per timme högst 8 timmar per dag. Du kan också få ersättning för resor och logi om du på förhand kommer överens med Jordbruksverket om det. All ersättning betalas ut retroaktivt.
Du måste söka ersättningen inom 6 månader från den dag då du påbörjade arbetet.
Du använder blanketten Ansökan – ersättning i epizootilagen.
Du ska inte fylla i avsnitt C i blanketten. Den gäller enbart för djurägare som kan söka ersättning enligt epizootilagen.
Din ansökan ska innehålla
För resa med tåg, buss, flyg eller båt (inom Sverige) får du ersättning för faktiska kostnader. Du kan bara få ersättning för resa i andra klass. Du ska bifoga biljett eller kvitto. För bilresa får du ersättning per kilometer enligt Skatteverkets anvisningar.
För logi kan du få ersättning för upp till 1 200 kronor per natt. Du ska bifoga kvitto.
Du kan skicka in ansökan i flera omgångar, till exempel en gång per månad.
Den ersättning som du får för ditt arbete är skattepliktig.
När du har skickat in din ansökan till Jordbruksverket avvaktar du några dagar så att vi hinner registrera den.
Därefter loggar du med hjälp av mobilt BankID in i vår tjänst Mina sidor för att registrera eller kontrollera ditt kontonummer.
Om du inte har mobilt BankID kan du istället använda en blankett för att registrera ditt kontonummer.
Om du använder blanketten ska du bifoga en kopia av godkänd id-handling.
Om den som söker är en förening, myndighet eller stiftelse ska behörig person underteckna ansökan och även bifoga ett underskrivet styrelseprotokoll.
Vid utbrottet av afrikansk svinpest kan det vara andra än djurägare som påverkas av restriktioner, till exempel företagare med annan verksamhet. För att du ska kunna få ersättning behöver du dokumentera noggrant hur din verksamhet påverkas av restriktionerna.
Jordbruksverkets beslut om att införa restriktioner i den smittade zonen är fattat med stöd av epizootilagen. Den lagen är tydlig när det gäller ersättning till djurägare som drabbas av våra beslut, men den är inte lika tydlig när det gäller ersättning till andra grupper som till exempel jordbrukare, skogsägare och besöksnäringen som också drabbas hårt i det som nu pågår.
Det är också första gången som Jordbruksverket lägger den här typen av omfattande restriktioner, som påverkar så många människor och verksamheter. Vårt system för ersättningar med grund i epizootilagen bygger på att beslutet drabbar en enskild gård eller anläggning.
Därför måste vi noga se över vad vi kan ersätta och hur vi kan göra det på ett rättssäkert, men också rättvist sätt. Det här är en prioriterad fråga hos oss.
Särskild information till räddningstjänst vid akuta behov av insatser i den smittade zonen.
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Afrikansk svinpest smittar inte till människa. Den kan vara mycket kostsam att bekämpa.
I september 2023 fick vi det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige.
Sedan det första fallet i Europa år 2014 har sjukdomen spridit sig i Sveriges närområde. Den finns nu i till exempel Tyskland, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Ryssland. Spridningen är snabb också i Asien. I vissa av länderna förekommer sjukdomen bara hos vildsvin, men i de flesta länder finns den hos både tamgrisar och vildsvin.
Om du klickar på länken här nedanför hittar du Situation reports som visar läget vid olika tidpunkter. Det mest aktuella ligger till vänster. I rapporten finns en karta över de senaste utbrotten och i vilka länder i världen afrikansk svinpest finns just nu.
Mellan svinbesättningar kan virus överföras med levande djur, kläder, bilar och redskap. En annan viktig källa för smittspridning är animaliska livsmedel. Viruset överlever under långa perioder i fryst kött, icke värmebehandlade produkter och i torkade eller saltade produkter, exempelvis korv. Det är därför förbjudet att utfodra både tama grisar och vildsvin med matavfall. Ta inte heller med dig köttprodukter hem från ett land där svinpest förekommer.
Exempel på situationer som kan leda till smittspridning:
Filmen nedan visar hur vi kan ligga ett steg före när det gäller att förhindra att afrikansk svinpest sprids i Sverige. Filmen är på engelska.
Det finns flera saker som vi alla kan hjälpas åt med för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige.
Mata inte grisar med matrester. Det är förbjudet på grund av risken för smittspridning.
Se till att besökare i dina djurstallar använder skyddskläder och tvättar händerna då de går in i stallarna.
Undvik om möjligt att föra in strö, grovfoder och spannmål till alla djur från länder där afrikansk svinpest förekommer.
Om du måste köpa in strö, grovfoder eller spannmål från ett land där afrikansk svinpest förekommer bör du först lagra materialet på en vildsvinssäkrad plats före användning eller vidareförmedling. Strö och grovfoder bör lagras i tre månader och spannmål bör lagras i en månad.
Om du köpt grovfoder eller halm från ett land där afrikansk svinpest förekommer och du hittar rester av djurkroppar i fodret som inte kan uteslutas vara från vildsvin eller tamgris ska du kontakta oss på djurhälsoenheten. foderdjurprodukter@jordbruksverket.se
Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Afrikansk svinpest lyder under epizootilagen. Det betyder att du som misstänker afrikansk svinpest i din besättning omedelbart ska kontakta din veterinär. Veterinärer som misstänker afrikansk svinpest ska snarast möjligt kontakta Jordbruksverket och länsstyrelsen (länsveterinären) i sitt län.
Vi har tagit fram filmer, illustrationer och affischer som kan användas på webb, i sociala kanaler och i tryck för att upplysa om vad olika målgrupper kan göra för att minska smittspridningen av afrikansk svinpest. Materialet är fritt för dig att använda.
Söker efter 2023:15