Mul- och klövsjuka konstateras nu på alltfler platser i Europa. Jordbruksverket följer situationen noga tillsammans med andra myndigheter.
På grund av att antalet utbrott av mul- och klövsjuka ökar i Europa har EU-kommissionen beslutat att införa en utökad restriktionszon som berör Slovakien, Ungern och Österrike. Inom den utökade restriktionszonen är det förbjudet att flytta djur av alla arter som är mottagliga för mul- och klövsjuka. Undantag är förflyttning till direkt slakt på vissa villkor.
Restriktionszonen ska minska risken för ytterligare spridning av sjukdomen i Österrike, Ungern och Slovakien, men också till andra länder inom och utanför EU. Beslutet fattas också för att förhindra onödiga störningar i handeln inom EU och för att undvika att länder utanför EU inför omotiverade handelshinder.
Den 21 mars 2025 bekräftade slovakiska myndigheter att man har konstaterat utbrott av mul- och klövsjuka i sydvästra Slovakien, nära gränsen till Ungern. Sedan dess har fler utbrott konstaterats, även nära gränsen till Österrike, och det är nu totalt sex drabbade anläggningar i Slovakien.
Den 7 mars 2025 informerade ungerska myndigheter att man har konstaterat mul- och klövsjuka i en nötkreatursbesättning i norra Ungern. Sedan dess har fler utbrott konstaterats och det är nu totalt fem drabbade anläggningar i Ungern. Den senast drabbade anläggningen registrerades den 17 april 2025.
Mul- och klövsjuka konstaterades den 10 januari 2025 i en mindre besättning med vattenbufflar i Tyskland, öster om Berlin. Trots omfattande smittspårning hos både tama och vilda djur har ingen spridning från ursprungsanläggningen kunnat konstateras.
Utbrottet är nu till fullo bekämpat och Tyskland är åter fritt från mul- och klövsjuka.
Mul- och klövsjuka är en oerhört smittsam sjukdom som drabbar klövbärande djur som nötkreatur, grisar, får, getter. Även älg, rådjur och andra hjortdjur, kameldjur, elefanter kan drabbas.
Sjukdomen ger upphov till feber och smärtsamma blåsor och sår i munnen, på klövar och spenar.
Symtomen varierar något mellan djurslagen framför allt i hur kraftiga symtomen är och blåsornas vanligaste placering.
Kontakta genast veterinär om dina djur visar symtom som kan vara mul- och klövsjuka eller annan allvarlig sjukdom.
Om det blir ett utbrott av mul- och klövsjuka i Sverige kommer Jordbruksverket omedelbart att besluta om ett nationellt transportstopp. Det innebär att du inte får flytta några klövbärande djur för några syften alls. Förbudet gäller i hela landet under en begränsad tid. Detta gör vi för att förhindra att smittan sprids.
Utöver det nationella transportstoppet upprättar Jordbruksverket också en restriktionszon runt den drabbade anläggningen. Det innebär att det finns särskilda regler där som du ska följa för att förhindra att smittan sprids. En restriktionszon består av en skyddszon och en övervakningszon.
På den drabbade anläggningen kommer alla klövbärande djur att avlivas och Jordbruksverket sätter omedelbart in åtgärder för smittspårning och sanering.
Vid ett sjukdomsutbrott där Jordbruksverket ingriper och fattar beslut om olika åtgärder, restriktioner och krav, kan du som djurägare ha rätt till ersättning.
Mul- och klövsjuka är oerhört smittsamt. Smittämnet kan spridas via luft över flera kilometer. Infekterade djur utsöndrar virus med alla typer av sekret, från blåsor, saliv, mjölk och via dynga.
Infekterade djur utsöndrar virus redan innan symtom kan ses och även efter tillfrisknande. Djur som inte är mottagliga kan ha virus i svalget, på pälsen, under hovar och tassar och på så sätt transportera virus mekaniskt över långa sträckor.
Människan kan bära på virus i svalget och på hår, kläder och skor. Även fordon, transportbilar och redskap kan indirekt sprida virus.
Smittan kan även spridas genom kött och köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter som ges till grisar och andra mottagliga djur. Det är förbjudet att utfordra mottagliga djur med matavfall med animaliskt innehåll.
Hos en människa kan viruset överleva i svalg och näshåla i över 24 timmar.
Viruset kan överleva i flera veckor i till exempel ströbädd, hö och gödsel. I mat så som kött- och mjölkprodukter kan viruset överleva länge; i fryst mat upp till flera år.
Klövbärande djur såsom nötkreatur, gris, får, get och buffel är känsliga för mul- och klövsjukevirus. Även älg, rådjur och andra hjortdjur, kameldjur, elefanter och igelkottar kan drabbas.
Nej, du får inte vaccinera själv mot mul- och klövsjuka. Det är förbjudet i Sverige.
Nej, det kan de inte.
Ja, det kan du göra.
Det finns en risk att du tar med dig smitta hem. Om du har varit i ett område där det finns smittade anläggningar och har varit i kontakt med klövbärande djur eller obehandlade produkter från klövbärande djur, ska du när du kommer tillbaka till Sverige inte ha kontakt med klövbärande djur i minst 5 dygn.
Du ska också
Om du har varit i ett område där det finns smittade anläggningar och har varit i kontakt med klövbärande djur eller obehandlade produkter från klövbärande djur, ska du när du kommer tillbaka till Sverige inte ha kontakt med klövbärande djur i minst 5 dygn.
Du ska också
Om du och ditt sällskapsdjur har varit i kontakt med klövbärande djur eller obehandlade produkter från klövbärande djur i ett område där det finns mul- och klövsjuka, ska du och sällskapsdjuret när ni kommer tillbaka till Sverige inte ha kontakt med klövbärande djur i minst 5 dygn.
Du ska också
Nej, du får inte ta in klövbärande djur från drabbade områden (restriktionszoner) till Sverige.
När du åker hem till Sverige från ett land där det finns mul- och klövsjuka är det förbjudet att ta med obehandlade kött- och mjölkprodukter och andra obehandlade produkter från klövbärande djur.
Länder utanför EU kan skärpa sina krav för vad privatpersoner får ta med sig när de reser, så undersök alltid vad som gäller just nu för det specifika landet som du ska resa till.
På grund av utbrotten som pågår i Europa kan det finnas restriktioner från länder utanför EU vid svensk export av djur. Även om djuren kommer från Sverige, men förflyttas genom drabbade länder eller om djuren har varit i kontakt med djur från drabbade länder före export, kan det finnas restriktioner.
Det kan även finnas restriktioner för djur som inte smittas av mul- och klövsjuka. Vi har ingen information om vilka restriktioner som finns till vilka länder utanför EU på grund av utbrotten i Europa. Du behöver därför kontakta det land som du ska exportera eller flytta djuret till för att få veta om det finns några restriktioner.