Kotlett för finsmakare
Ett internationellt forskarlag har hittat en genvariant hos en koreansk lantras som ger ett mer marmorerat rödfärgat griskött. Det ger köttet en bättre smak.
Om studien
Ska man äta kött ska det i alla fall smaka gott. Det har ett internationellt forskarlag tagit fasta på. Göran Andersson, professor i genetik vid SLU, har ihop med några franska och spanska forskare hittat en genvariant hos en koreansk lantras som ger ett mer marmorerat rödfärgat griskött. Något som tilltalar finsmakaren.
Forskarna har lyckats identifiera genvarianten med hjälp av bland annat molekylärgenetiska metoder. Hemligheten är att den här grisen producerar mer myosin, som ger mer långsamma muskelfibrer.
Det här visar på betydelsen att bevara gamla lantraser, som inte bara har välsmakande kött, utan också är väl anpassade till den miljö de lever i. Dessa egenskaper blir inte minst viktiga i ett framtida förändrat klimat, säger Göran Andersson.
Denna notis är klippt ur Naturvetaren 5/2019. Text: Lars-Erik Liljebäck.
Läs mer om studien
Senast uppdaterad: