Logotyp Jordbruksverket

Vi som arbetar med svenska husdjursraser

Sedan årsskiftet har vi på Jordbruksverket två nya personer som arbetar med husdjurs­genetiska resurser. Här presenterar de sig lite närmare.

Hej alla läsare,

Vi, Jenny och Claudio, arbetar sedan årsskiftet med frågor kring husdjurs­genetiska resurser på fält- och artskyddsenheten. Vi hoppas att det här nyhetsbrevet ska fungera som en plattform för kunskaps­spridning och allmännytta. Ambitionen är att vi ska ha en nyhet en gång i månaden.

Här kommer vi att presentera nyheter och uppdateringar om vårt arbete. Detta kommer att inkludera kortare rapporter om vår delaktighet vid internationella möten och frågor som rör nationell implementering. Vi kommer även att dela nyheter från olika möten. och vi vill också ge er, som är engagerade i bevarande­arbetet av våra lantraser, en möjlighet att lyfta fram viktiga frågor. Det kan till exempel handla om vetenskapliga artiklar eller studier som ni, i samarbete med oss, anser bör belysas här. Ni är självklart välkomna att lämna feedback om andra saker som ni tycker kan vara av nyhetsvärde. Ni får också väldigt gärna skicka in fina bilder på era djur, som vi kan använda oss av framöver.

Jenny Lejonberg

Jenny är den nya nationella koordinatorn för husdjurs­genetiska resurser på Jordbruksverket. Sedan 2021 har hon arbetat som smittskydds­handläggare med fokus på in- och utförsel av levande djur. Dessförinnan jobbade hon som djurskydds­handläggare på länsstyrelsen i cirka 10 år. Hon har en kandidat­examen från etologi och djurskydds­programmet på Sveriges lantbruksuniversitet.

Jenny ser fram emot att använda sina tidigare erfarenheter inom detta område och tycker att det är otroligt roligt att bygga nätverk och samarbeten.

I skrivande stund befinner sig Jenny i Rom och deltar på ett möte med Kommissionen för genetiska resurser för livsmedel och jordbruk (CGRFA) inom FN:s livsmedels- och jordbruks­organisation (FAO). Denna kommission hanterar frågor som rör biologisk mångfald som är viktig för livsmedel och jordbruk. Den grundades 1983 och hette då Kommissionen för växtgenetiska resurser för livsmedel och jordbruk. 1995 utökades kommissionens mandat till att omfatta all biologisk mångfald för livsmedel och jordbruk, och namnet ändrades till det nuvarande. Kommissionen har 179 medlemsländer samt Europeiska unionen.

Claudio Karlsson

Claudio kommer att arbeta med husdjurs­genetiska resurser. Han är statsvetare med särskild inriktning på internationella relationer, med fokus på hållbar utveckling och de komplexa utmaningar som präglar vår samtid. Sedan 2021 har han arbetat med tillämpningen av det internationella regelverket CITES för att säkerställa en ansvarsfull och laglig handel med utrotnings­hotade arter.

Genom sitt arbete har Claudio utvecklat en förståelse för vikten av bevarande och hållbart nyttjande av biologiska resurser. Frågor om biologisk mångfald, hållbarhet och resiliens blir allt mer centrala i den tid vi lever i, och att hitta en balans mellan bevarande och samhälleliga behov är avgörande. Claudio ser fram emot ett nära samarbete där vi tillsammans kan stärka och utveckla detta viktiga område.

Vi ser fram emot att höra av er och samarbeta med er framöver!