Den 24-28 mars höll FN-organisationen Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA) ett sammanträde i Rom. Temat var på engelska: Promoting diversity for world food security and nutrition.
FN:s kommission för genetiska resurser, som förkortas CGRFA, består av 179 medlemsländer samt EU. Kommissionen arbetar med ett brett spektrum av frågor som rör den biologiska mångfalden för livsmedel och jordbruk. CGRFA övervakar, rapporterar om och tar fram vägledningar kring bevarande och hållbart nyttjande av genetiska resurser. De tar också fram globala handlingsplaner för att hjälpa länder att förvalta jordbrukets mångfald.
Under mötet, som kallas CGRFA-20, granskade deltagarna framstegen inom kommissionens fem undergrupper, vilka är växter, husdjur, vattenlevande djur, skogsgenetiska resurser för livsmedel och jordbruk samt den nya undergruppen för mikroorganismer och ryggradslösa djur. Förutom dessa handlade mötet också om sektorsövergripande frågor så som klimatförändringar, tillträde och nyttodelning, digital sekvensinformation och den samlade biologiska mångfalden för genetiska resurser.
Två nya State of the World-rapporter beslutades. Dessa rapporter summerar läget för växt- och skogsgenetiska resurser. Nästa gång mötet hålls, vilket är 2027, planeras en sådan State of the World-rapport för husdjursgenetiska resurser att lanseras.
Dessutom kunde två nya informationssystem lanseras, AquaGRIS för akvatiska genetiska resurser och SilvaGRIS för skogsgenetiska. Dessa system motsvarar det system DAD-IS (Domestic Animal Diversity Information System) som vi använder för husdjursgenetiska resurser.
Besluten från mötet visar att den genetiska mångfalden som finns i hela livsmedelskedjan förvaltas och bevaras, inte bara av myndigheter, utan också genom nätverk av småbrukare, småskaliga fiskare och bönder, genbanker och urfolk.
Karolina Åsman från växtregelenheten, Jenny Lejonberg från fält- och artskyddsenheten och David Slottner från djurvälfärdsenheten representerade Sverige tillsammans med Carina Knorpp från landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
För Jenny som nyligen tagit över rollen som nationell koordinator för husdjursgenetiska resurser var mötet väldigt lärorikt.
– Jag förstår bättre nu hur alla områden hänger ihop och hur de är beroende av varandra. Det har också varit värdefullt att knyta internationella kontakter inom området, vilket kommer gynna vårt framtida arbete, menar Jenny.
Organisationen Earth Negotiations Bulletin bevakade mötet i Rom. De publicerar olika rapporter från de olika mötesdagarna. Deras dagliga rapporter är fördjupande, medan deras höjdpunkter (high lights) ger en enklare överblick.
Om du är mest intresserad av husdjursgenetiska resurser kan du läsa rapporteringen från den 25 mars.
Du hittar mer information om FAO:s arbete på deras webbplats.