Du som har ekologiska får och getter måste följa särskilda regler för att djuren ska räknas som ekologiska. Du ska till exempel utfodra dina djur med ekologiskt foder och ha stallbyggnader som tillgodoser djurens naturliga behov. Reglerna gäller utöver andra regler som finns för får och getter.
På den här sidan informerar vi om EU:s regler för ekologisk produktion. De gäller utöver de andra reglerna för att ha får och getter, som du kan läsa om på sidorna för det.
Om du är certifierad enligt ett privat regelverk, till exempel KRAV eller Demeter, ska du även följa de reglerna. Dessutom kan de företag som köper dina produkter ha ytterligare regler.
Vill du sälja animalieprodukter som ekologiskt producerade produkter? Då ska du vara certifierad för ekologisk produktion samt föda upp och hålla djuren enligt reglerna för ekologisk djurhållning. Det måste också gå en viss tid, så kallad omställningstid, innan dina produkter räknas som ekologiska.
För får och getter gäller en omställningstid på minst sex månader för både kött- och mjölkproduktion.
Du kan läsa mer om att börja med ekologisk produktion i vår broschyr.
Funderar du på att ställa om till ekologisk produktion? Läs på innan du bestämmer dig, så att du kan avgöra om din gård har rätt förutsättningar. På vår samlingssida för ekologiska producenter får du en idé om vad det innebär att producera ekologiskt.
Råvarorna i foder till får och getter som hålls ekologiskt ska vara ekologiskt producerat. Det gäller både certifierade djur och de djur som är under omställning.
Lamm och killingar ska födas upp på naturlig mjölk, helst modersmjölk, under minst 45 dagar. Du bör ge lammen eller killingarna mjölken på ett sätt som tillgodoser deras behov att suga.
För får och getter ska minst 60 procent av den dagliga foderransonen vara grovfoder. Till dina mjölkproducerande djur får du sänka grovfoderandelen till 50 procent under högst tre månader tidigt i laktationen.
Under betesperioden ska du utfodra dina djur med bete så långt det går.
Minst 60 procent av fodret som du ger till dina får och getter under året ska komma från din ekologiska gård.
Om du inte har möjlighet att producera 60 procent av fodret själv får du använda foder som har odlats i samarbete med andra gårdar med ekologisk produktion i samma region. Som odling i samarbete räknas till exempel
Du får bara använda de godkända foderråvaror och fodertillsatser som finns uppräknade i EU‑förordningen om ekologisk produktion (nr 889/2008, tillämpningsreglerna). Förordningen finns länkad under rubriken Författningar.
Om du köper in foder som inte är framtaget för certifierad ekologisk djurhållning, så ska du försäkra dig om att foderråvarorna och tillsatserna får användas i ekologisk djurhållning.
Du får ge djuren vitaminer som har framställts ur naturliga foderråvaror. Även syntetiska vitaminer som är identiska med naturliga vitaminer är tillåtna. För får och getter gäller det endast
Huvudregeln är att ekologiska djur ska äta ett ekologiskt foder, men du får använda en del foder från mark som ställs om till ekologisk produktion. Reglerna är olika beroende på om fodret är skördat det första eller andra året under omställningen.
De här reglerna gäller för foder som är skördat det första året under omställningen:
Som proteingrödor räknas
Om du blandar proteingrödor med spannmål ska utsädets vikt bestå av mer än 50 procent proteingrödor för att räknas som proteinfoder.
Grödorna kan skördas gröna, som helsädesgröda, eller odlas till mogen skörd.
De här reglerna gäller för foder som är skördat det andra året under omställningen:
Om din egen produktion av foder har gått förlorad på grund av en katastrof eller exceptionell händelse kan du ansöka om att få utfodra dina djur med icke‑ekologiskt foder under en begränsad tid. En katastrof eller exceptionell händelse kan till exempel vara extrema väderförhållanden, utbrott av sjukdomar, föroreningar eller bränder som lett till att du har förlorat foder.
Du ansöker om undantag för att få utfodra med icke‑ekologiskt foder genom blanketten Undantag från produktionsreglerna till följd av katastrofsituationer – ansökan om undantag.
Vi tar ut en avgift på 1 800 kronor för att handlägga din ansökan. Du betalar med kort i webbutiken, innan du laddar ner blanketten. Du kan också betala mot faktura.
Tänk på att du bara får utfodra djuren med icke‑ekologiskt foder om Jordbruksverket har godkänt din ansökan. Däremot får du skörda icke‑ekologiskt foder innan beslutet har kommit.
Om du får undantag ska du dokumentera vad som har hänt och vilket undantag du har fått, så att ditt kontrollorgan kan följa upp Jordbruksverkets beslut.
Många av reglerna för ekologisk produktion gör att det finns begränsningar i utfodringen som du behöver tänka på. Det leder till att vissa metoder blir extra viktiga i ekoproduktionen. Här tar vi upp några råd som kan hjälpa dig på traven.
Får äter till allra största delen vallfoder och bete. Detta kan utan problem odlas ekologiskt. Ekologiskt odlat vallfoder innehåller oftast klöver och har därför en högre proteinhalt än vallfoder från enbart gräs.
Rödklöver i stora mängder kan ge fruktsamhetsstörningar. Därför bör du undvika att ge rödklöverrikt foder
Undvik även ett rödklöverrikt grovfoder i samband med lamning.
Vitklöver ger inte fruktsamhetsstörningar, så det kan du utfodra med när som helst.
För att fåren ska kunna äta tillräckligt med grovfoder måste du skörda det tidigt. Ett spätt och välkonserverat grovfoder är den faktor som är mest avgörande för om du lyckas med din ekologiska lammproduktion eller inte.
Utöver grovfoder behöver högdräktiga och digivande tackor i de flesta fall ett tillskott av kraftfoder. Vilket kraftfoder som behövs och hur mycket avgörs av
Rasen har också betydelse. Högpresterande raser behöver mer foder än vad till exempel allmogefår behöver, men ger också fler och tyngre lamm.
Du ska i första hand använda ekologiskt odlad spannmål som du kompletterar med ett proteinrikt foder. Proteintillskott kan också vara bra, till exempel ekologiskt odlade ärtor, åkerbönor och rapsprodukter. Det finns även ekologiska kraftfoder till får som du kan köpa.
De flesta får klarar sig på och producerar bra på att äta bete under perioden då betet växer bra. Tänk på att bete är en färskvara och ska konsumeras när det är spätt. Ett förvuxet bete är inget bra foder.
Olika djur har olika behov av bete:
Du kan läsa mer om foder i broschyren Fodermedel i ekologisk produktion.
Det finns också mer information i våra broschyrer om ekologiska får.
De djur du tar in i din besättning ska vara födda och uppvuxna på ekologiska gårdar.
Du får i undantagsfall ta in ett begränsat antal icke‑ekologiska djur för avel. Innan du gör det ska du alltid undersöka om det finns lämpliga ekologiskt uppfödda djur. I så fall ska du välja dessa framför andra djur.
Du får bara ta in icke‑ekologiska djur om du inte kan få tag på tillräckligt många ekologiskt uppfödda djur.
Djur som du köper in för att föda upp till slakt ska dock alltid komma från ekologiskt hållna besättningar.
I de här undantagsfallen behöver du inte söka tillstånd från Jordbruksverket.
Du måste ansöka om undantag hos Jordbruksverket om du vill köpa in mer än 10 procent icke-ekologiska hondjur för avel (beräknat på antalet vuxna får och getter). Du får bara köpa in hondjur som inte har fått ungar.
För att få undantag ska syftet med inköpet vara att du utökar din besättning väsentligt. I ansökan måste du därför redogöra för
Du måste också dokumentera vad du har gjort för att få tag på ekologiska djur. Du kan till exempel spara skriftliga besked från livdjursförmedlare du varit i kontakt med.
Du får köpa in högst 40 procent hondjur räknat på det antal vuxna djur som du kommer att ha efter rekryteringen.
Ansök om undantag genom e-tjänsten Ansökan om inköp av icke‑ekologiska avelsdjur.
Du kan också ansöka via blankett.
Ansökan ska ha kommit in till oss senast 30 arbetsdagar innan du beräknar att sätta in djuren.
Vi tar ut en avgift på 900 kronor för att handlägga din ansökan. Du kan betala med kort eller mot faktura.
Om många av dina djur dör på grund av en katastrof eller exceptionell händelse kan du ansöka om att få förnya besättningen med djur som inte är ekologiska. En katastrof eller exceptionell händelse kan exempelvis vara sjukdomar, olyckshändelser eller bränder.
Du ansöker om undantag för att få förnya din besättning genom blanketten Undantag från produktionsreglerna till följd av katastrofsituationer – ansökan om undantag.
Vi tar ut en avgift på 1 700 kronor för att handlägga din ansökan. Du betalar avgiften med kort i webbutiken, innan du laddar ner blanketten. Du kan också betala mot faktura.
Om du får undantag ska du dokumentera vad som har hänt och vilket undantag du har fått, så att ditt kontrollorgan kan följa upp Jordbruksverkets beslut.
Ekologiska djur ska fortplanta sig naturligt, men inseminering är tillåten.
Hormonbehandlingar eller liknande metoder är bara tillåtna om det finns veterinärmedicinska skäl.
Det är viktigt att du skapar en miljö som passar får och getter. Stallbyggnaderna ska tillgodose djurens naturliga behov.
Det är särskilt viktigt är att djuren har tillräckligt stort utrymme och har det bekvämt. Ytan inomhus ska vara tillräckligt stor för att alla djuren ska kunna vistas där samtidigt. Minst hälften av den totala golvytan som djuren har tillgång till ska bestå av helt golv.
Byggnader för får och getter ska även ha en bekväm, ren och torr ligg- och viloplats. Viloplatsen ska bestå av helt golv, och det ska finnas rymliga torra bäddar med strö. Ströet ska bestå av halm eller annat lämpligt naturmaterial.
Djurkategori¹ | Minsta utrymme per djur inomhus² |
---|---|
Vuxet får, oavsett vikt | 1,5 kvadratmeter |
Dräktig tacka (med mindre än två månader kvar till lamning) | 1,7 kvadratmeter³ |
Lamm 15–30 kg | 0,5 kvadratmeter³ |
Lamm över 30 kg | 1,0 kvadratmeter³ |
Tacka under 65 kg, med lamm under 15 kg | 1,7 kvadratmeter³ |
Tacka över 65 kg, med lamm under 15 kg | 1,9 kvadratmeter³ |
Vuxen get eller bock | 1,5 kvadratmeter |
Killing | 0,35 kvadratmeter |
Ungget över 15 kg | 0,50 kvadratmeter³ |
¹ Viktangivelserna anger vikten för levande djur. De många viktangivelserna beror på att viktindelningen inte är densamma i det ekologiska regelverket som i det svenska djurskyddsregelverket.
² Kraven uttrycks som den totala arean ett enskilt djur ska ha i en gemensam box.
³ Det svenska djurskyddsregelverket är striktare än det ekologiska regelverket.
Om du har både konventionell och ekologisk djurhållning måste konventionellt och ekologiskt hållna djur finnas i klart avskilda byggnader eller stallavdelningar och vara av olika art. Du ska även förvara och hantera ekologiskt foder och gödsel från ett ekologiskt företag tydligt åtskilt från konventionellt foder och gödsel.
Du får inte ha ekologiska och konventionella djur av samma art på en ekologisk gård, om det inte är i forsknings- eller utbildningssyfte. I sådana fall behöver du dessutom söka undantag från Jordbruksverket.
Du som har certifierad ekologisk djurhållning kan få ersättning för ekologisk produktion inom landsbygdsprogrammet. Det går också att söka ersättning för att ställa om till ekologisk produktion.
Dina får och getter ska alltid ha tillgång till bete under de månader som vädret tillåter det.
Du får hålla djuren inomhus när det inte är möjligt att ha djuren ute av hänsyn till djurens välbefinnande eller markens tillstånd, till exempel om det är för blött. Vintertid får du hålla djuren inomhus om de hålls i lösdrift.
Antalet djur som du har utomhus på betesmarker eller annan lämplig mark ska vara så pass lågt att inte marken blir upptrampad eller vegetationen blir överbetad.
Det finns även gränser för hur mycket kväve och fosfor du får sprida på din mark. Under en femårsperiod får du sprida högst
Om det blir nödvändigt behöver du minska antalet djur. Du kan läsa mer på våra sidor om växtnäring.
Du ska skydda dina djur mot sjukdomar och parasiter. Det gör du genom förebyggande åtgärder, som att
Det är också viktigt att du rengör och desinficerar byggnader, djurutrymmen, utrustning och redskap ordentligt, för att hindra att sjukdomar sprids och att djuren smittar varandra.
Om ett djur ändå blir sjukt eller skadat är du skyldig att ge det nödvändig vård eller avliva det på ett skonsamt sätt.
Du får använda läkemedel eller antibiotika om det är nödvändigt för att bota djuret eller för att undvika smärta och lidande. Sådana läkemedel får dock aldrig användas för förebyggande hälsovård. Rutinmässig avmaskning är inte tillåten.
När det är befogat av veterinärmedicinska skäl är det tillåtet att behandla djuret med vaccin och parasitmedel.
Operativa ingrepp får inte göras rutinmässigt. De tillåtna ingreppen måste utföras av kvalificerad personal, och djurens lidande ska bli så litet som möjligt. Ingreppen ska dessutom göras vid den lämpligaste åldern för djuren.
Söker efter 2015:29