Du som håller en eller flera grisar ska registrera anläggningen där du håller djuren. Djuren ska vara märkta och du ska och rapportera förflyttningar av djuren och föra stalljournal. Det här behöver du göra för att vi ska kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott. Uppgifterna till förflyttningsregistret används också vid handläggning och kontroll av stöd. Kravet på registrering och märkning gäller även för minigrisar.
Den 21 april 2021 börjar nya regler att gälla för registrering och märkning av grisar.
Vi vill att du som redan är registrerad djurhållare på en produktionsplats går in och kontrollerar dina uppgifter och kompletterar dem med några uppgifter om anläggningen. Du kan redan nu göra det i e-tjänsten Registrera anläggning. Där kan du också läsa mer om de nya reglerna.
Det kommer också bli krav på förflyttningsdokument vid flytt av grisar.
De nya reglerna kommer också att gälla för hållna vildsvin.
I den här rutan står de nya reglerna som börjar gälla den 21 april. Resten av sidan innehåller reglerna som gäller fram tills dess.
Om du håller en eller flera grisar på en plats ska du registrera platsen hos oss. Det gäller även om du har en minigris. Du får då ett produktionsplatsnummer. Det kallas även SE-nummer eller PPN. Syftet med produktionsplatsnumret är att det ska vara möjligt att spåra djuren från en plats till en annan om det skulle bli ett sjukdomsutbrott.
Ett produktionsplatsnummer avser en byggnad för djur som huvudsakligen vistas inomhus, eller en anläggning, om det finns ett antal tätt liggande byggnader som tydligt utgör en enhet. Ett produktionsplatsnummer består av landsbeteckningen SE och sex siffror.
Produktionsplatsnumret är knutet till den byggnad, anläggning eller plats där du bedriver din verksamhet. Du kan därför inte flytta med produktionsplatsnumret med verksamheten om du skulle flytta till en annan plats.
Du kan registrera en plats där du håller grisar antingen i vår e-tjänst eller på en blankett. Om någon av uppgifterna som du anger sedan ändras, eller om du slutar med djurhållningen, ska du använda e-tjänsten eller blanketten för att tala om det för oss. De uppgifter som du anger läggs in i ett centralt register hos oss.
De här uppgifterna ska du ange:
Om du använder e-tjänsten lämnar du uppgifter om produktionsplatsens geografiska läge där.
Om du använder blanketten ska du markera produktionsplatsens geografiska läge på en karta som du bifogar. Kartan ska vara en blockkarta, en kopia av fastighetskartan eller en utskrift från internet. Om du skickar in en kopia av fastighetskartan eller en utskrift från internet måste en fastighetsbeteckning finnas med. Markera med ett kryss den byggnad på din produktionsplats där dina djur huvudsakligen vistas under vinterhalvåret.
Om du redan har anmält platsens geografiska läge för något annat djurslag på produktionsplatsen behöver du inte anmäla detta på nytt.
Om du ska ta över en produktionsplats eller en anläggning som redan har ett produktionsplatsnummer eller ett anläggningsnummer ska du anmäla det till Jordbruksverket. Detta gör du genom att logga in i e-tjänsten Registrera anläggning för djur och avelsmaterial och välja Skapa ny anläggning. När du kommer till sista steget i registreringen så skriver du i rutan för meddelande att du ska ta över befintlig produktionsplats eller anläggning och vilket SE-nummer det gäller.
Du tar över det SE-nummer som tidigare djurhållare haft på platsen, du ska alltså inte skaffa ett nytt nummer.
Om det finns djur kvar på platsen som du ska ta över så skriver du det också.
Tänk på att om du ändrar djurhållare från privatperson till ett företag så behöver du även skicka in en fullmakt för att kunna komma åt alla e-tjänster i bolagets namn som privatperson.
Om du har flera produktionsplatsnummer kan du ansöka om att få ha ett och samma nummer för två eller flera av produktionsplatserna. Det gäller också om du ska börja ha djur på ett nytt ställe och därför skulle behöva registrera en ny produktionsplats.
Du söker då dispens hos oss. Vi kan ge ett och samma nummer till platser om de ligger på rimligt avstånd från varandra och det inte finns några klövdjur som tillhör någon annan mellan platserna.
När du söker dispens ska du ange vilket djurslag det gäller och bifoga en karta där det är tydligt var djuren finns och hur stort avståndet är mellan de platserna. Kartan ska vara en blockkarta, en kopia av fastighetskartan eller en utskrift från internet. Om du skickar in en kopia av fastighetskartan eller en utskrift från internet måste en fastighetsbeteckning eller minst ett så kallat koordinatkryss finnas med. Om det finns andra klövdjursbesättningar i närheten ska du markera var de finns på kartan. Vi behöver den uppgiften för att kunna göra en korrekt bedömning av om besättningarna utgör en risk vid smittspårning. Ansökan om dispens skickar du till: Jordbruksverket, Djurregisterenheten, 551 82 Jönköping.
Om du vill veta vilka uppgifter som finns registrerade för din produktionsplats kan du se dem i e-tjänsten Anmälan djurhållning. Där kan du också ändra om någon uppgift är fel.
Du kan också se de flesta uppgifterna om din produktionsplats på Mina sidor. Du hittar dem under rubriken Min verksamhet – Djur.
Grisarna ska vara märkta senast då de lämnar den produktionsplats där de är födda. Grisarna ska vara märkta med en öronbricka eller en tatuering som Jordbruksverket har godkänt. Också du som har en minigris som sällskapsdjur ska märka din gris på detta sätt. Du ska utföra märkningen så att den inte förorsakar lidande hos grisen. Om ditt djur skulle tappa en öronbricka ska du så snart som möjligt märka det med en ersättningsbricka. Djur som du köper in ska du inte märka om, de ska behålla sin märkning.
Öronbrickorna ska ha landsbeteckningen för Sverige (SE) och födelseanläggningens produktionsplatsnummer. Det är frivilligt med individnummer. Öronbrickorna ska sitta säkert under djurets livstid. Du får inte ta bort, ändra eller göra brickorna oläsliga. Om en gris skulle tappa en öronbricka ska du så snart som möjligt märka om den med en ersättningsbricka.
Tatueringen ska innehålla landsbeteckningen för Sverige (SE) och födelseanläggningens produktionsplatsnummer. Rekommendationen är att tatueringen ska sitta på bogen eller på halsen och vara läsbar under djurets livstid.
Om du som är slaktgrisproducent har ett gällande mellangårdsavtal med en smågrisproducent så kan du få ta emot omärkta grisar. Förutsättningen är att du som är slaktgrisproducent märker djuren med leverantörsnummer innan du skickar djuren till slakt. Du behöver också anmäla till Jordbruksverket vilka avtal du har och vilka leverantörnummer som du använder på din produktionsplats. Du får anmäla högst tre mellangårdsavtal.
För att du som slaktgrisproducent ska kunna märka djuren på detta enklare sätt får du inte blanda omärkta grisar från olika produktionsplatser på din produktionsplats eller vid transport. Du måste också se till att grisar inte flyttar mellan olika stallavdelningar. Det är viktigt att du rengör stallavdelningarna enligt Jordbruksverkets bestämmelser.
Om du inte skickar in någon anmälan till Jordbruksverket ska grisarna vara märkta med landsbeteckningen för Sverige (SE) och födelseanläggningens produktionsplatsnummer när de lämnar den produktionsplats där de föddes. Detta gäller även om du tar emot grisar från en produktionsplats som du inte har ett mellangårdavtal med.
Om du levererar grisar direkt till ett slakteri från produktionsplatsen som de föddes på kan du märka djuren med ett leverantörsnummer i stället för landsbeteckningen SE och födelseanläggningens produktionsplatsnummer. Du kan också märka grisarna på detta sätt om du enbart flyttar grisar mellan produktionsplatsnummer där du själv är djurhållare. Förutsättningen är att du som djurhållare har anmält till Jordbruksverket vilka leverantörsnummer du använder på din produktionsplats.
Om du har internintegrerad produktion med flera egna produktionsplatser får du inte blanda omärkta grisar från olika produktionsplatser på din produktionsplats eller vid transport. Du måste också se till att grisar från olika besättningar inte flyttas mellan olika stallavdelningar. Det är viktigt att du rengör stallavdelningarna enligt Jordbruksverkets bestämmelser.
Om du inte skickar in någon anmälan till Jordbruksverket eller om dina grisar som går till slakt är födda på en annan produktionsplats ska dessa vara märkta med landsbeteckningen för Sverige (SE) och födelseanläggningens produktionsplatsnummer när de lämnar den produktionsplats där de föddes.
De djur som du ska exportera ska behålla sin ursprungliga svenska märkning. Du ska alltså inte kompletteringsmärka eller märka om dem.
Tänk på att du ska rapportera att grisarna förs ut ur landet till förflyttningsregistret för grisar. Det är djurhållaren på den sista svenska produktionsplatsen som ansvarar för att det blir gjort. Läs om hur du rapporterar förflyttningar längre ner på sidan under rubriken Rapportera flytt av grisar.
Om du för in ett djur från ett land inom EU ska du behålla djurets ursprungsmärkning. Du ska inte märka detta djur med svenska öronbrickor.
Om du ska föra in ett djur från ett land utanför EU ska du kontakta oss för närmare instruktioner om vad du behöver göra.
När du importerar djur finns det fler bestämmelser som du måste följa.
När du märker dina djur får du bara använda öronbrickor och utrustning som är godkänd av oss. Du ska utföra märkningen på ett sådant sätt att det inte orsakar lidande hos djuret och så att öronbrickorna sitter säkert. Du får inte ändra, ta bort eller göra märkningen oläslig.
Du hittar information om hur du sätter i öronmärkningen på bästa sätt på tillverkarnas webbplatser.
Att märka djuren med elektroniska öronbrickor kan innebära många fördelar för dig som djurhållare:
Alla elektroniska öronbrickor som är godkända för djur i Sverige kan du se under rubriken Beställa öronbrickor och annan märkningsutrustning. Om du väljer att märka djur med elektronisk öronbricka så ska du göra det i ett av öronen. Djurets andra öra ska du märka med en vanlig öronbricka.
Det finns både stationära och portabla avläsare som du kan köpa hos din märkesleverantör. All godkänd elektronisk märkningsutrustning stöder ISO 11784 och ISO 11785 och fungerar därför tillsammans med elektroniska vågar, avläsningsutrustning och andra installationer som följer dessa standarder.
Filmen är 6 minuter och det kan ta några sekunder innan den startar. Observera att det inte är obligatoriskt med elektronisk märkning för får och getter i Sverige som det nämns i filmen.
Elektronisk märkning innebär en större säkerhet gällande djurets enskilda identitet från födsel till slakt och säkerställer spårbarhet och dokumentation i hela livsmedelskedjan, vilket bidrar till konsumenternas förtroende.
Även andra i livsmedelskedjan som till exempel förmedlare, slakterier och transportörer har mycket att vinna på om fler använder elektronisk identifiering. Då identifieringen kan läsas av elektroniskt kan det finnas både tid och pengar att spara för alla.
Den elektroniska spårbarheten innebär ett snabbt och exakt sätt att behandla data som är avgörande vid förebyggande och snabb kontroll av spridning av sjukdomar som till exempel mul- och klövsjuka.
Du beställer öronbrickor och annan märkningsutrustning direkt från leverantören. Du som har grisar kan beställa från Stallmästaren och Allflex.
För beställning av tatueringshammare och tatueringspistol, kontakta Kjells karosseri (tidigare Imerco), Kristianstadsvägen 61, 312 32 Laholm, telefonnummer 0430–718 44.
Tidigare kunde du beställa öronbrickor via Jordbruksverket. Det kan du inte längre. Du beställer numera direkt från leverantören.
Om du ska beställa åt en annan djurhållare måste du ha en fullmakt hos varje leverantör du ska beställa från. Om du har ett aktiebolag eller ett handelsbolag behöver du en fullmakt från ditt bolag för att kunna beställa.
Om du beställer öronbrickor eller annan märkningsutrustning från ett annat EU-land gäller andra regler för momsbeskattning. Eftersom Allflex är momsregistrerat i ett annat EU-land (Danmark) gäller alltså andra regler om du beställer från dem. Kortfattat innebär det att en beställning från Allflex kan påverka tidpunkten för när du ska redovisa moms. Läs mer på Skatteverkets webbplats.
De övriga två leverantörerna är momsregistrerade i Sverige så dessa regler gäller inte för dem.
Här kan du se öronbrickor som du kan beställa från Stallmästaren. Tänk på att bilderna inte återges i naturlig storlek.
OS ID Stallmästaren AB Combi Pig
Originalbricka för gris. Gul handel, hondelen finns i färgerna gul, blå, orange, vit och grön. Präglad med SE+produktionsplatsnummer. Det går att beställa brickan med präglat individnummer. Hondelen med eller utan prägling. Tillverkaren rekommenderar att brickorna används till smågrisar.
OS ID Stallmästaren AB Combi 3000 Rund
Originalbricka för gris. Gul handel, hondelen finns i färgerna gul, blå, orange, vit och grön. Handelen är präglad med SE+produktionsplatsnummer. Hondelen är utan prägling.
OS ID Stallmästaren AB Combi 3000 Små
Originalbricka för gris. Handel präglad med SE+produktionsplatsnummer. Det finns utrymme för att skriva dit individnummer. Det går att beställa brickan med präglat individnummer. Hondelen kan beställas som rund eller flaggtyp. Rund finns i färgerna gul, blå, orange, vit och grön. Flaggtypen finns bara som gul. Den runda hondelen är utan prägling.
OS ID Stallmästaren AB Micro
Originalbricka för minigris som uppnår en vuxenvikt på mindre än 80 kg. Finns i färgerna gul, orange, blå, grön, grå, lila eller vit. Präglad med SE+produktionsplatsnummer och eventuellt individnummer.
OS ID Stallmästaren AB Combi 3000 Stor
Originalbricka för gris. Gul han- och hondel. Präglad med med SE + produktionsplatsnummer. Det går att beställa brickan med präglat individnummer. Hondelen med eller utan prägling. Hondelen finns som rund eller flaggtyp.
Här kan du se öronbrickor som du kan beställa från Allflex. Tänk på att bilderna inte återges i naturlig storlek.
Allflex dan-mark Pentag
Originalbricka för gris. Handel av flaggtyp, hondel rund. Gul färg på handelen, hondelen finns i färgerna gul, orange, blå, grön och vit. Präglad med SE+produktionsplatsnummer med utrymme för att skriva på individnummer. Det går att beställa brickan med förpräglat individnummer. Enkel- eller dubbelsidig prägling.
Allflex dan-mark ApS Rund
Originalbricka för gris. Gul färg på handelen, hondelen finns i färgerna gul, orange, blå, grön och vit. Handelen är präglad med SE+produktionsplatsnummer. Hondelen är utan prägling.
Här kan du se märkningsutrustning som du kan beställa från Kjells karosseri. Tänk på att bilderna inte återges i naturlig storlek.
Imerco tatueringshammare
Tatueringshammare för gris, 8 enheter (SE + 6 enheter), 345 millimeter, 320 gram. För mer information kontakta Imerco.
Imerco tatueringspistol
Halstatueringspistol för gris, 1 enhet, 300 millimeter, 950 gram.
Om du håller djur och inte märker dem på rätt sätt kan du få avdrag på dina stöd. Du kan också bli tvungen att åtgärda felen vid vite. Det betyder att du kan bli tvungen att betala om du inte åtgärdar felen. Det gäller oavsett om du söker stöd eller inte. Omärkta djur eller djur med bristfällig märkning får du inte flytta från produktionsplatsen. Det innebär att de inte får lämnas till slakt eller flyttas till andra produktionsplatser. Det gäller oavsett om du söker stöd eller inte.
Du ska rapportera till vårt grisregister när du tar emot grisar. Om du flyttar djur mellan dina egna produktionsplatser, och dessa ligger inom samma eller angränsande kommun, behöver du inte rapportera till registret, bara föra in uppgifterna i stalljournalen.
Det är djurhållaren på den produktionsplats som tar emot grisarna som ansvarar för att rapportera till grisregistret. Du kan ge någon annan, till exempel en förmedlare, fullmakt att sköta rapporteringen åt dig. Det kan du göra på Mina sidor eller på blankett.
Förflyttningen ska vara rapporterad senast 7 dagar efter att grisarna har anlänt till produktionsplatsen. När grisarna flyttas ska de vara märkta och journalförda på rätt sätt.
Du ska rapportera flytt av grisar senast 7 dagar efter att du tagit emot dem på din produktionsplats.
När du rapporterar till grisregistret ska du ange det här:
Vid export och import ska du rapportera fler uppgifter, bland annat numret på hälsointyget. Vid export är det djurhållaren på den sista produktionsplatsen i Sverige som ska rapportera förflyttningen till registret.
När du rapporterar djur till slakt behöver du ange slakteriets produktionsplatsnummer.
Vid export och import behöver du ange landskod.
Du kan välja att rapportera förflyttningen elektroniskt eller på blankett. Om du väljer elektronisk rapportering finns det två alternativ. Du kan antingen rapportera direkt i vår e-tjänst eller så kan du skicka in en elektronisk fil. Rapporteringsfilen är framförallt ett hjälpmedel för dig som rapporterar många förflyttningar eller som sköter rapporteringen åt andra.
Om du håller djur och inte rapporterar dem på rätt sätt kan du få avdrag på dina stöd. Du kan också bli tvungen att åtgärda felen vid vite. Det betyder att du kan bli tvungen att betala om du inte åtgärdar felen. Det gäller oavsett om du söker stöd eller inte. Dessutom kan vi besluta om att du inte får flytta dina djur om de inte är rapporterade på rätt sätt. Ett sådant beslut innebär att de inte får lämnas till slakt eller flyttas till andra produktionsplatser. Vi kan besluta om detta oavsett om du söker stöd eller inte.
Om du har grisar på din produktionsplats ska du föra in uppgifter om dem i en stalljournal. Uppgifterna ska du föra in i journalen senast 48 timmar efter att händelsen inträffat. Du ska spara journalerna i minst 3 år.
Du ska journalföra de här uppgifterna:
Du ska dokumentera antalet döda djur i din besättning. Du ska också dokumentera anledningen till att djuret eller djuren dött. Det gäller även om djuren inte är märkta eller införda i stalljournalen. Du måste kunna visa upp dokumentationen om myndigheterna vill se den och du måste spara den i minst 3 år. Du får dokumentera antalet döda djur och anledningen till att de dött på vilket sätt du vill.
Journalen behöver inte vara godkänd men vi har tagit fram några manuella stalljournaler för gris som du kan använda:
Stalljournal för grisar, version 1.1
Du ska föra in uppgifterna i stalljournalen senast 48 timmar efter att händelsen inträffat.
Du ska spara stalljournalerna minst 3 år.
Dokumentationen om döda djur ska du spara minst 3 år.
Om du håller djur och inte journalför dem på rätt sätt kan du få avdrag på dina stöd. Du kan också bli tvungen att åtgärda felen vid vite. Det betyder att du kan bli tvungen att betala om du inte åtgärdar felen. Det gäller oavsett om du söker stöd eller inte. Dessutom kan vi besluta om att du inte får flytta dina djur om de inte är journalförda på rätt sätt. Ett sådant beslut innebär att de inte får lämnas till slakt eller flyttas till andra produktionsplatser. Vi kan besluta om detta oavsett om du söker stöd eller inte.
Söker efter 2007:13