31 Januari 2022

Var med och fira alla djurtekniker!

Den första veckan i februari är den internationella veckan för försöksdjurstekniker, vilket även vi på Sveriges 3R-center vill uppmärksamma.

Tre personer klädda i skyddskläder, ansiktsmask, handskar och hårnät står på rad och håller i varsin vit råtta. En råtta klättrar från famnen på en person till den som står intill. Alla personerna tittar rakt in i kameran.

Vi uppmärksammar alla försöksdjurstekniker på internationella teknikerveckan i februari.

 

Teknikerveckan som internationellt kallas för International Laboratory Animal Technician Week, är en årlig vecka som syftar till att uppmärksamma vikten av försöksdjursteknikers arbete och deras betydelse för forskningen. Konceptet myntades i USA 1999 och har sedan dess spridit sig till stora delar av världen.

Veckan infaller alltid den första veckan i februari. Vi firar även i Sverige och vi på Sveriges 3R-center vill uppmärksamma veckan med olika aktiviteter för just djurtekniker. Vi tjuvstartar redan måndagen den 31 januari.

Lunchwebbinarium och tips

Bland annat arrangerar vi ett lunchwebbinarium i veckan, där några djurtekniker delar med sig av sina erfarenheter till andra. Webbinariet blir också en kick-off för det nya nätverk som 3R-centret initierat för djurtekniker och djurvårdare, efter önskemål från målgruppen.

Vi delar också med oss av förslag på aktiviteter som enkelt går att genomföra på den egna arbetsplatsen. Här är några av dem:

  • Bjud in en forskare som har eller har haft ett nära samarbete med djurteknikerna på avdelningen och låt hen berätta hur djurteknikerna har bidragit till forskningen
  • Låt en djurtekniker skugga en forskare, till exempel att följa en biopsis väg från musens öra till genomförd genotypning
  • Bjud medarbetarna på frukost, lunch eller fika
  • Gör ett quiz för djurtekniker och forskare som kan handla om försöksdjurskunskap, 3R eller arbetsplatsen; ge djurtekniker en chans att visa sin kunskap och skicklighet
  • Filmtips: The Laboratory Rat: A Natural History av Manuel Berdoy, som finns på Youtube.

Senast uppdaterad: