Logotyp Jordbruksverket

Växtnäringsbalans i trädgårdsodling

En växtnäringsbalans visar hur effektivt du nyttjar växt­näringen och om det finns stora över- eller underskott i din odling. Börja redan nu göra extra anteckningar om gödsling och skörd för årets säsong. Siffrorna används sedan för att räkna en balans för gårdens odling.

På Hortohubbens hemsida hittar du Växtnäringsverktyget som är utformat för småskaliga odlingar. På Greppa Näringens hemsida hittar du beräkningsprogrammet Vera som fungerar på liknande sätt. Till hösten kommer det att anordnas ett webbinarium med en introduktion för båda programmen. Benjamin Bollhöner från Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten kommer att guida oss i Växtnäringsverktyget.

Det finns många olika källor till växtnäring från gröngödsling till flytande extrakt. Foto: Pauliina Jonsson

Det finns många olika källor till växtnäring från gröngödsling till flytande extrakt. Foto: Pauliina Jonsson

Om Växtnäringsverktyget

På Hortohubben står det så här:

”Huvudfunktionen i detta beräkningsverktyg är att beräkna en växtnäringsbalans för kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) för en grönsaksodling, med all näring som tillförts med olika gödselmedel och som förts bort med skörd och skörderester under en odlingssäsong. En växtnäringsbalans visar hur effektivt du nyttjar växtnäringen och om det finns stora över- eller underskott i din odling. Överskott är vanliga och behövs för produktionen eftersom en del av växtnäringen alltid förloras. Men för stora överskott ökar risken för förluster till luft och vatten och kan tyda på att du inte nyttjar den tillförda växtnäringen optimalt.

Olika grödor har olika behov av gödsling. Det är helt normalt att det blir ett större överskott efter vissa grödor och ett underskott efter andra. Dessutom frigörs näringen från organiska gödselmedel över en längre tid, beroende bland annat på deras kol-kväve-kvot. En grundgödsling med kompost eller stallgödsel gödslar inte bara årets gröda utan även nästa och näst-nästa års gröda. Beräkningsmallen är utformad med tanke på småskaliga odlingar när det gäller mått, enheter och skörderesultat, men den fungerar självklart även för större odlingar.”

Jämförelsevärden

I beräkningsverktyget finns också en tabell med jämförelsevärden från ett 20-tal ekologiska grönsaksodlingar. Kväveöverskottet på dessa ligger i snitt på 54 kg N/ha, fosforöverskottet på 9 kg P/ha och kaliumöverskottet på 15 kg. För att minska på fosforöverskottet är det bra att varva användning av stallgödsel med gröngödsling.

I en större sammanställning från Greppa Näringen redovisas kväve- och fosforbalanser från 539 ekologiska växtodlingsgårdar åren 2001–2020. Här ligger medeltalet på 30 kg N/ha i överskott och 3 kg P/ha i överskott.

Nyfiken

Vill du redan nu veta mer om Växtnäringsverktyget kan du lyssna till Hortohubbspodden. I avsnitt 6 diskuterar odlaren Malin Lingnert och Benjamin Bollhöner och rådgivaren Marie Hanson kring vikten med växtnäringsbalanser.

Om Vera

Du kan använda beräkningsverktyget på olika sätt. På Greppa Näringens blåa sidor och under fliken Mina Sidor kan du logga in och göra en växtnäringsbalans direkt på hemsidan. Det går även ladda ner programmet Vera för att ha det kompletta verktyget på hemmadatorn. Det finns också faktablad kring hur du tolkar odlingens växtnäringsbalans.

Är odlingen större än 5 hektar och du brukar odlingen enligt KRAVS regler finns det även krav på en fosforbalans för certifieringens skull. Detta är för att du ska god kontroll över användningen av fosfor på gårdsnivå och undvika överskott. För större växthusodlingar finns krav på årlig växtnäringsbalans för att vara uppmärksam att gödslingen är anpassad till kulturernas behov. På KRAVs hemsida hittas en enkel mall för växtnäringsbalans i växthus.

Större skala

Om odlingen är större än 50 hektar kan du bli medlem i Greppa Näringen och anlita en av landets många rådgivare för att göra en växtnäringsbalans eller andra rådgivningsmoduler.