Två samverkansprojekt som finansierats av Jordbruksverket har nu rapporterat sina resultat och erfarenheter. I projektet "KRAV-certifierad Samodling i Nätradalen" var målet att stärka den lokala produktionen av ekologiska grönsaker i Örnsköldsviks kommun och samtidigt minska beroendet av importerad mat. I det andra projektet har gårdarna Ändebol och Birgittas trädgård i Sörmland tagit fram handboken Murbruksmodellen.
Nya samverkansmöjligheter kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Foto: Sara Furenhed
Projektet KRAV-certifierad Samodling i Nätradalen hade som mål att stärka den lokala produktionen av ekologiska grönsaker i Örnsköldsviks kommun och samtidigt minska beroendet av importerad mat. Projektet har stöttat lokala odlare i att ställa om till ekologisk produktion och underlättat samverkan med andra aktörer som restauranger och livsmedelsförädlare
Projektet har också bidragit till att politiska aktörer påbörjat arbetet för att främja ökad livsmedelsproduktion i Örnsköldsvik. Sofie Holmgren, projektledare på Bygdsam Nätradalen, menar att de aktiviteter och utbildningar som genomförts engagerat befintliga odlare och nya grupper i odlingsarbetet. Dessa nya samverkansmöjligheter kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion i regionen även framöver.
Gårdarna Ändebol och Birgittas trädgård i Sörmland har tagit fram en handbok som de kallar Murbruksmodellen. Det är en modell för integrering mellan flera verksamheter med syfte att öka den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarheten. Bakgrunden var att gårdarna ville öka lönsamheten och ta tillvara sina resurser utan att skala upp. Gårdarna har olika förutsättningar vad gäller bland annat personal, erfarenheter, jordarter, maskiner, försäljningskanaler och faciliteter som båda får större nytta av när de integreras i ett fördjupat samarbete.
I modellen går de igenom hur man gör en kartläggning av resurser och förutsättningar samt ekonomiska, ekologiska och sociala drivkrafter. Det underlaget används sedan i en verktygslåda med planerings- och kommunikationsverktyg för att fatta beslut på gårdarna. Ett antal exempel illustrerar bland annat hur de arbetar för att minska svinn i produktionen genom att förädla produkter som inte kan säljas som första klass. Då måste det bli tydligt var det finns överskott och olika verktyg för att planera skörd har testats i Murbruksmodellen.
En utmaning vid samarbete mellan olika verksamheter kan vara att fatta gemensamma beslut. Under projektet har gårdarna gjort en resiliensutvärdering för att ta fram ett arbetssätt som är mer motståndskraftigt mot störningar. En princip som har fungerat rationellt är att beslut ska fattas på den lägsta lämpliga nivån, samtidigt som olika nivåer samverkar i en viss fråga. Gårdarna kommer fortsätta utvecklingen av gemensam planering, att testa nya odlingsmetoder och samverkansmöjligheter.under