Vildsvin är en resurs i de svenska skogarna. Men för lite vildsvinskött når tallriken. Därför arbetar flera myndigheter på olika sätt med att ändra på det. På denna sida får du en överblick av det arbete som pågår, vildsvinspaketet.
Regeringen har gett Jordbruksverket. Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Kronoberg samt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i uppdrag att skapa förutsättningar för att konsumenter ska få en större tillgång till vildsvin som livsmedel och att göra det lättare att sälja kött.
För att mer vildsvinskött ska nå konsumenten är det viktigt att en kedja med flera olika aktörer fungerar. Från jägare till vilthanteringsanläggningar, offentliga kök, restauranger och butiker. Inom regeringsuppdraget Vildsvinspaketet har vi tagit fram filmen Samverkan inom vildsvinskedjan för att visa på goda exempel.
Filmen visar hur olika aktörer kan samverka för att få ut mer vildsvinskött på marknaden. Här börjar det med lantbrukaren som förenklar för jägaren i samband med de jakttillfällen som ges. När vildsvinet är skjutet tar en vilthanteringsanläggning över och därifrån vidare till offentliga kök, restauranger och butiker.
Jordbruksverkets ansvar i vildsvinspaketet är främst att utlysa medel till projekt som kan skapa förutsättningar för att mer vildsvinskött når konsument och att tillgängligheten ökar. I utlysningarna är hela den potentiella marknaden inkluderad, så som måltidsupplevelser i hemmet, på restaurang och i offentlig sektor.
Under tre år (2020, 2021 och 2022) har Jordbruksverket beviljat medel för insatser som handlar bland annat om
Samtliga beviljade projekt ska slutrapporteras senast 2025.
Jordbruksverket har inom vildsvinspaketet genomfört tre utlysningar och beviljat 19 projekt pengar.
Jordbruksverket har under 2022 beviljat två projekt inom uppdraget för vildsvinspaketet. Utlysningen var ansökningsbar från den 13 mars till 10 juni 2022. Denna utlysning riktade sig till två olika insatser. Den ena har som syfte att genomföra en kartläggning av vilthanterings- och detaljhandelsanläggningar samt grossister som hanterar vildsvinskött. Den andra delen riktar sig till insatser som syftar till att undersöka och arbeta med attityder samt främja samarbeten i viltvärdekedjan. Här nedan beskrivs de två beviljade projekten.
Projektnamn | Ansvariga för projektet |
---|---|
Inventering vildsvinskött Rapport: Afrikansk svinpest – har marknaden för vildsvinskött påverkats? Pdf, 218.9 kB. | Lother Holding AB |
Attityder och samarbeten i viltvärdekedjan 2022‑2025 | Lewander & Co |
Jordbruksverket har under våren 2021 beviljat fyra projekt som ska hjälpa till att nå målen i regeringsuppdraget. Utlysningen var ansökningsbar under perioden 18 december 2020 till 31 januari 2021. Utlysningen riktade sig till insatser som främjar tillgången på vildsvinskött inom den offentliga sektorn. Det kom in 13 ansökningar motsvarande ett totalt värde av drygt 8,5 miljoner kronor. Projekten har olika spridning i landet, vissa kommer att jobba nationellt medan andra har ett regionalt fokus. Här är en lista över de beviljade projekten.
Projektnamn | Ansvariga för projektet |
---|---|
MATtanken främjar vildsvinskött i de offentliga köken, fas 2 | MATtanken |
Skogsgris på den sörmländska offentliga tallriken | STUA – Stolt mat i Sörmland |
Vildsvinsprojekt | Vetlanda kommun |
Resurssvin | Länsstyrelsen i Stockholms län |
Jordbruksverket beviljade 13 projekt under hösten 2020. Projekten kommer på olika sätt att bidra till att nå målen i vildsvinspaketet. Intresset för att arbeta med dessa frågor är stort och den utlysning som Jordbruksverket publicerade under året blev kraftigt översökt. 34 ansökningar motsvarande cirka 36 miljoner kronor skickades in, varav 13 blev föremål för bifall till ett värde av cirka 18 miljoner kronor.
Projekten har en bred spännvidd inom såväl insats- som geografiskt område. De omfattar hela viltvärdekedjan med fokus på konsument och marknad och skapar förutsättningar för måltidsupplevelser i hemmet, på restaurang och i de offentliga köken. Sju av de 13 beviljade projekten har inslag av aktiviteter som riktar sig mot den offentliga sektorn.
Här är en lista över de beviljade projekten. Med några få undantag pågår dessa projekt till september 2022 då de ska slutredovisas.
Projektnamn | Ansvariga för projektet |
---|---|
Affärsmodell vildsvinskött – med vilthanteringsanläggningen i fokus. | Länsstyrelsen Västra Götaland |
GLADA VILDSVINET –marknadsföringskampanj med Food truck | Svenska Jägareförbundet |
MATtanken främjar vildsvinskött i de offentliga köken | MATtanken |
Konsumentens väg till vildsvin | Länsstyrelsen i Örebro län |
Ändra attityder och driva efterfrågan på svenskt vildsvinskött | Lewander & Co AB |
Vildsvin - en resurs | Vreta Kluster |
Lär dig hantera vildsvin på rätt sätt | Viltvet AB |
Eklandskapsgrisen – Sveriges egen Eberico | Ek(o)nätverket för en levande landsbygd runt Rengen |
Mer vildsvinskött i den offentliga måltiden | Refarm Linné |
Vildt och välsmakande – vildsvinets väg till var mans tallrik | HS Hushållningssällskapens Service AB |
Vildsvinskött – en klimatsmart råvara | Länsstyrelsen Kalmar län |
Mer vildsvinskött i Örebroregionen | Agro Öst |
Vildsvinskött – klimat och kommunikation | Hushållningssällskapet Halland |
Under 2020 och 2021 startade flera projekt inom vildsvinspaketet. Projekten är igång och nu finns en sammanställning av projekten i en broschyr som Lewander & Co AB har tagit fram inom projektet: Ändra attityder och driva efterfrågan på svenskt vildsvinskött.
Dessutom pågår ett uppdrag hos Jordbruksverket sedan 2020 till och med 2025 med att stärka arbetet mot smittor hos tamgrisbesättningar, med särskilt fokus på skyddet mot afrikansk svinpest. Detta sker genom att branschen vidareutvecklar smittskyddsprogrammet Smittsäkrad besättning gris med stöd av Jordbruksverket.
Jordbruksverket kommer att utvärdera alla myndigheters åtgärder som har varit en del av vildsvinspaketet. Slutrapporten ska lämnas in till regeringen i februari 2026.
Livsmedelsverkets ansvar inom vildsvinspaketet gäller primärt livsmedelssäkerhet; att se till att det finns både regelverk och vägledning så att vildsvinskött kan nå konsument på ett fortsatt säkert sätt, och att jägare, företag och konsumenter får den kunskap och information som de behöver för att följa reglerna.
Livsmedelsverkets arbete kopplat till vildsvin består av
Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. De nya reglerna, som beslutades i oktober 2024, öppnar upp fler vägar för vildsvin att nå konsument och kompletterar befintliga alternativ; att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet inom det egna hushållet.
Länsstyrelserna har bland annat regeringens uppdrag att hantera viltförvaltning och landsbygdsutveckling. Länsstyrelsen har dessutom ansvar för registrering av livsmedelsproducenter och även kontroll av dessa. Inför utmaningen att utveckla vildsvinskedjan från skog till bord är länsstyrelserna en viktig del av vildsvinspaketet genom sin landsomfattande representation, sin roll i viltförvaltningen och närhet till vildsvinsintressenter som jägare, markägare och livsmedelsproducenter. På länsstyrelsen blir vildsvinspaketet verklighet genom att jägare registrerar sig så att de kan överlåta vildsvinskött direkt till konsumenter och detaljhandelsanläggningar.
Länsstyrelsens arbete i vildsvinspaketet är att
Att konsumenter kan vara säkra på att allt vildsvinskött är testat för trikiner är en förutsättning för att nå ökad mängd kött på tallrikarna. SVA har labb för trikintester och samlar nationell kunskap om trikinförekomst. SVA arbetar nära jägarorganisationer i många olika sammanhang, bland annat viltövervakning. Experter bidrar med kunskap om insamling av data, prover, labbprocesser och smittspridning av sjukdomar hos och från vildsvin.
SVA:s pågående arbete kopplat till vildsvin är att
Med utgångspunkt i respektive myndighets uppdrag som nämns på denna sida, ska myndigheterna på ett strategiskt och långsiktigt sätt även genomföra kommunikationsinsatser. De kan ske var för sig eller tillsammans. Det kan exempelvis handla om att samordna informationen så att det blir lätt för både jägare, företag, kontrollmyndigheter och konsumenter att hitta den information som de behöver för att kunna sälja, köpa, tillaga, förädla eller äta vildsvinskött. Livsmedelsverket samordnar arbetet.