16 September 2019

Kollegornas support gav självförtroende

Jordbruksverkets Philip Sturman tog i mitten av maj plats på scen under konferensen Testforum 2019 som hålls varje år i Stockholm. Där pratade han om flexibla testmiljöer som stöd för agilt arbetssätt.

Philip Sturman

Philip Sturman arbetar som teknisk testledare på utvecklings- och digitaliseringsavdelningen.

Testforum är en konferens som hålls varje år under två dagar i Stockholm. Konferensen riktar sig till bland annat projektledare, kravställare, testledare, systemutvecklare och IT-arkitekter. Under årets konferens stod AI & Machine learning, Candy Crush, trender inom test samt IT-säkerhet på agendan.

Stöttning av chef, team och kollegor

Philip Sturman jobbar på utveckling- och digitaliseringsavdelningen på Jordbruksverket som teknisk testledare och har tidigare hållit i flera utbildningar, föreläsningar och presentationer – men aldrig inför en så stor publik.

– Jag har fått ett enormt stöd från min chef, mitt team och mina kollegor. Det gav mig medvind och självförtroende att faktiskt genomföra presentationen. Annars är det lätt att tänka ”jag kommer bara göra bort mig, jag klarar inte av att stå på en scen inför 200 personer utan att dö av nervositet”, säger Philip.

Philip berättar om hur han valde att sätta ihop sin presentation.

– Vi är ofta inriktade på de problem vi har just nu, och hur vi ska lösa dem. När man förbereder och håller en presentation är det skönt att få ta ett steg tillbaka och titta på vad vi faktiskt åstadkommit tillsammans och få känna sig stolt över det! Samtidigt var jag ärlig i min presentation om de problem och utmaningar vi har kvar, att allt inte riktigt är löst … Inte riktigt än!


Philip Sturman står på scen och håller sitt föredrag på Testforum 2019.

Philip Sturman på Testforum 2019.

Delar med sig av sin kunskap om flexibla testmiljöer

Han ansökte om att bli talare under den årliga konferensen Testforum i Stockholm, och blev utvald som en av ca 10 personer som delar med sig av sina erfarenheter under den populära konferensen.

– Min presentation handlade om hur vi på Jordbruksverket försökt svara på behovet av mer flexibla testmiljöer och automatiserade tester på systemnivå, bland annat med hjälp av verktyget Docker.

Philip pratade också om hur det går att implementera Continuous delivery i en testorganisation och samtidigt behålla hög kvalitet. Han berättade även om problemen med att förena agilt arbetssätt med traditionella testmiljöer utan att bromsa testarbetet, och vilka utmaningar och risker det finns med att köra automatiserade tester mot sitt företags vanliga testmiljö. Philip delade även med sig av sin kunskap kring flexibla sätt att skräddarsy kortlivade testmiljöer efter behov.

Efter presentationen var det flera deltagare från konferensen som kom fram till Philip och berättade att det var intressant och inspirerande.

– De tyckte att Jordbruksverket verkligen har kommit långt med sitt arbete gällande flexibla testmiljöer! Det är ju riktigt roligt att höra, det är annars lätt att bara se bristerna.

Möjlighet att utvecklas

Philip har under sina fyra år på Jordbruksverket uppmärksammat en positivitet och vilja för att prova nya lösningar. Ett exempel han lyfter är utveckling- och digitaliserings­avdelningens experimentdag, där tanken är att fånga upp idéer om bättre sätt att jobba, samt hitta nya lösningar på problem.

– Vi har mycket kunskap, mycket erfarenhet och många tankar om förbättringar här som vi vill ge plats åt. Just kulturen, samarbetet och utmaningarna gör att Jordbruksverket är ett bra ställa att jobba på. Och tekniken förstås! Jag är verkligen glad att vi valt en plattform som baseras på öppen källkod, säger Philip.

Senast uppdaterad: