23 April 2020

Rekordstort intresse för Jordbruksverkets IT-traineeprogram

Intresset för att bli antagen till Jordbruksverkets traineeprogram inom IT är i år rekordstort. Hela 72 personer hade skickat in en ansökan när portarna stängde vid midnatt den 20 april. Det är det högsta antalet sökande sedan 2015.

Göran Löfqvist, avdelningschef på utvecklings- och digitaliseringsavdelningen

Göran Löfqvist, avdelningschef på utvecklings- och digitaliseringsavdelningen. Foto: Anhede

2013 lanserade Jordbruksverket ett traineeprogram inom IT och i år är det alltså den sjunde omgången traineer som ska rekryteras. Programmet är tänkt att fungera som en väg in för den som drömmer om en karriär som systemutvecklare men inte har den erfarenhet som krävs.

– Programmet är en viktig del i vår strategiska och långsiktiga kompetensförsörjning, säger Göran Löfqvist, avdelningschef på Utvecklings- och digitaliseringsavdelningen. Han berättar vidare att det är både ett sätt att fylla på behovet av systemutvecklare, men också en aktiv och medveten satsning för att bidra till att unga människor får en väg in på arbetsmarknaden som annars kan vara svår när man inte har så lång erfarenhet.

– Som statlig myndighet har vi ett samhällsansvar att dra vårt strå till stacken, menar han.

Sandra Brolin är en av enhetscheferna, som tar emot många av traineerna och också har flera före detta traineer anställda på sin enhet.

– Så roligt att det finns så många riktigt intressanta ansökningar i urvalet i år, men det gör givetvis också urvalsarbetet svårare. Antalet platser är ju begränsade och vi kan ju tyvärr inte erbjuda alla intresserade en plats, säger hon.

Vilka som slutligen får chansen att komma in på programmet avgörs under rekryteringsdagarna den 6-7 och 11 maj. Lite speciellt för i år är att rekryteringsprocessen till stor del kommer genomföras digitalt på distans, med tanke på den rådande Corona-situationen.

– Det är givetvis en utmaning, eftersom vi tidigare haft fysiska möten med de sökande. Samtidigt är det ju en möjlighet för oss att utvecklas och hitta nya lösningar för framtiden, avslutar Sandra.

Fakta om traineeprogrammet

Traineeprogrammet är en form av utbildningsanställning, där lärarledd utbildning varvas med självstudier och praktik. Programmet startade 2013 och hittills har 36 personer gått det. Av dessa arbetar många kvar på Jordbruksverket, antingen som utvecklare eller i någon annan roll på avdelningen.

Under programmet som pågår under nio månader är man anställd och har lön. Målet är att alla som genomgått programmet ska erbjudas en tillsvidareanställning efter programmets slut.

Senast uppdaterad: