Smittskyddshandläggare med fokus på lantbrukets djur

Arbetsuppgifter

Du som brinner för att vi ska ha friska djur i Sverige, vill jobba med att bekämpa allvarliga djursjukdomar och trivs i en händelsestyrd verksamhet då är detta ett jobb för dig.
Smittbekämpningsenheten arbetar med förebyggande åtgärder för att förhindra allvarliga djursjukdomar och bekämpning av sådana djursjukdomar om de introduceras i landet. Enheten arbetar också med strategiska märknings- och registreringsfrågor och med djursmittoersättningar.

Vi på Smittbekämpningsenheten behöver stärka vår organisation med dig som har gedigen erfarenhet av arbete med djurhälsa och smittskydd. Hos oss kommer du få jobba operativt med smittskyddsfrågor men också mycket med lagstiftning, EU-arbete, frågor som rör sjukdomsövervakning samt beredskapsarbete. Vi jobbar teambaserat och teamen ansvarar i hög grad för sina arbetssätt, prioriteringar och arbetsuppgifter. Teamet delar på ansvaret att bevaka teamets maillåda, svara i jourtelefonen och andra uppgifter som är en förutsättning för att verksamheten ska fungera.
Arbetet är ofta händelsestyrt då vi hanterar misstankar och utbrott av bland annat fågelinfluensa, newcastlesjuka och mjältbrand. Periodvis lägger vi mycket arbete på smittskyddsutredningar men det är också viktigt att vi prioriterar vårt beredskapsarbete, dvs att vi är förberedda för att ta oss an utbrott av smittsamma sjukdomar. Bisjukdomar och hantering av dessa ligger också inom vårt ansvarsområde.

Du kommer ha kontakter med externa aktörer som vi samverkar med, så som myndigheter, företag och organisationer men också djurhållare och privatpersoner. Du får möjlighet att påverka EU-lagstiftningen genom att förbereda och delta i EU-möten tillsammans kollegorna. Arbetet innebär att i olika sammanhang sprida kunskap och information om smittskydd och företräda Jordbruksverket. Våra frågor väcker stort intresse hos allmänheten vilket innebär att vi ofta har kontakt med media. Du kommer också arbeta med teamets övriga löpande arbetsuppgifter såsom allmänna smittskyddsfrågor, övervakning av djursjukdomar och föreskriftsarbete.

I samband med misstankar och utbrott av smittsamma djursjukdomar är arbetet ofta intensivt och kan innebära arbete efter ordinarie arbetstid och på helg. Under den period där fågelinfluensa förekommer som mest händer det regelbundet att vi behöver jobba efter ordinarie arbetstid och på helgen. Även om det är ett intensivt arbete är det viktigt att vi jobbar hållbart och långsiktigt.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har erfarenhet av myndighetsarbete kopplat till bekämpning av smittsamma djursjukdomar eller liknande verksamhet. Vidare har du en akademisk examen, exempelvis veterinär, agronom eller annan lämplig naturvetenskaplig utbildning. För tjänsten krävs mycket goda kunskaper i svenska och engelska, såväl muntligen som skriftligen. Körkort B är ett krav då resor, både inom Sverige och ibland till andra länder, förekommer i tjänsten.

Det är meriterande om du har erfarenhet av organiserad djurhälsovård eller från näringens organisationer, gärna med fokus på biosäkerhet och lantbrukets djur. Det är också meriterande om du har kunskap om sjukdomar hos bin och kanske själv är biodlare.

Vi söker dig som är trygg och kan agera lugnt även i sammanhang med många osäkerheter. Du behöver vara en stabil person som kan hantera intensiva perioder men också återhämta dig för att må bra på jobbet. Arbetet kräver att du är strukturerad, kan planera ditt arbete och ha god ordning i ibland röriga situationer med komplex information och många arbetsuppgifter. Vi vill att du är bra på att samarbeta med andra, att du gärna jobbar tillsammans med andra för att uppnå ett bra resultat.

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga förmågor.

Vi vill hela tiden förbättra våra arbetssätt, för en god arbetsmiljö och för att jobba effektivt och rättssäkert. Vi välkomnar att medarbetare bidrar med engagemang och intresse för att utveckla verksamheten. På Djuravdelningen arbetar vi med många olika frågor och prioriteringar mellan dessa kan innebära att du även får jobba med andra arbetsuppgifter inom avdelningens ansvarsområde.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform

  • Anställningsform: Tillsvidareanställning
  • Omfattning: Heltid
  • Löneform: Månadslön
  • Varaktighet: Tillsvidare
  • Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse.
  • Antal platser: 1

Kontaktpersoner

Om Jordbruksverket

Jordbruksverket finns för att främja en ökad och hållbar matproduktion och god djurvälfärd i hela Sverige. Vi bidrar till en levande landsbygd. Hos oss arbetar cirka 1800 personer. Huvudkontoret ligger i Jönköping men vi har även stor regional verksamhet.

Vi arbetar aktivt för att våra medarbetare ska vara hållbara och trivas på jobbet! Vi investerar långsiktigt i våra medarbetare och vill att de utvecklas tillsammans med oss! Vi erbjuder en god arbetsmiljö med generösa förmåner med upp till 35 semesterdagar, friskvårdsbidrag samt friskvårdstid. I en stor del av våra anställningar erbjuder vi en flexibel arbetstid, möjlighet att jobba mobilt och arbeta delar av arbetstiden på distans.

Läs mer om hur det är att arbeta på Jordbruksverket på vår webbplats: www.jordbruksverket.se/jobbahososs

Djuravdelningens uppdrag är att skapa goda förutsättningar för en hållbar och konkurrenskraftig jordbruksnäring, miljö, djurhållning och livsmedelsproduktion. Sverige har höga ambitioner inom djurskydds-, djurhälso- och smittskyddsarbetet, inte minst i syfte att verka för en låg användning av antibiotika och motverka resistensutveckling. Målet är att Jordbruksverket i samarbete med andra aktörer ska leda utvecklingen inom dessa områden.

Ansökan

  • Sista ansökningsdag: 2023-11-08
  • Arbetsgivarens referensnummer: 2.4.6-17598/2023

Placeringsort är i första hand Jönköping. I andra hand kan placering i Landskrona eller Uppsala vara möjlig. Möjlighet finns att teckna överenskommelse om distansarbete, viss del av arbetstiden.

För oss är det viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald. Vi tillämpar normalt 6 månaders provanställning.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast uppdaterad: 2023-12-01