Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket
3 December 2019

Två veckor in i första praktikperioden

Nu har vi traineer varit på praktik i två veckor. Nu under den första perioden sitter jag i DreamTeam. Det är roligt att få testa på att jobba med utveckling mer på riktigt.

Tidigare har jag bara utvecklat för skoluppgifter och sådant som jag kommit på själv på fritiden. I DreamTeam har jag jobbat med ett registersystem för växtsorter och växtförädlarrätter. Vad växtförädlarrätter är hade jag ingen aning om innan jag började. Nu har jag fått ett hum om vad det är och vet hur systemet som de registreras i ser ut. Att komma in i ett befintligt system var lite annorlunda mot det jag gjort tidigare. Jag har klickat runt lite för att få en bild av vad systemet gör. Uppgifterna jag har fått har inneburit ändringar både i backend som är byggd i Java och i det grafiska användargränssnittet som är gjort med Angular, vilket har gjort att jag har fått sätta mig in i hela kedjan från användargränssnittet, till backend och ner till databasen och tillbaka upp igen. Jag har kodat en del JavaScript tidigare, men det här var första gången jag har jobbat med Angular (som är ett JavaScript-ramverk). Det har varit kul att få testa lite nytt, även om jag ibland har kört fast på en del grejer.

Jag har lärt mig mycket genom att testa mig fram. Jag har försökt att leta efter liknande kod som sedan tidigare finns i programmet och försökt återanvända samma lösning igen, felsöka och anpassa så att det fungerar som tänkt. Det underlättar att ha kollegor som man kan bolla tankar med eller be om hjälp ibland. Det har gått bra. Jag känner att jag förstår mer av hur programmet fungerar och har levererat nya funktioner till Test. Jag har också fått bekanta mig med Jenkins. Jag har hört talas om det tidigare, men aldrig använt det förut utan har kopierat filer och laddat upp på server manuellt. Jag tycker att det verkar användbart, så jag kommer nog att testa det lite på fritiden också.

//Måns

Senast uppdaterad: 2020-07-01

Denna modul visas endast online