Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket
12 Februari 2020

Det stora Jorden

Posthus, rättningar och samarbete i praktikperiod 2!

Sitter nu på praktikperiod två i ett av fyra utvecklingsteam som arbetar i systemet Jorden; självklart är teamet fantasifullt döpt till ”Utv2”.

Tillsammans med Markus som också har sin period i Jorden har vi fortsatt på det verktyg som Nils och Fredrik började bygga förra perioden. Det fint namngivna ”Posthus” som ska göra det enklare att se status på brevutskick. Jag måste säga att de byggt en väldigt bra och stabil grund som både är lättläslig och lätt att ändra i. På grund av detta fina förarbete gick uppdragen förvånansvärt snabbt och vi fick inom kort be om ytterligare uppgifter.

Med en önskan att jobba mer i grundsystemet Jorden, detta stora system man har hört så mycket om, bad vi om fler uppgifter. Vi fick vår önskan igenom och kunde sätta tänderna i flera felrättningar och supportärenden. Till en början var det mesta svårt att förstå med många verksamhetsord och förkortningar som är unika för Jorden. Men med välskriven kod kunde man arbeta relativt effektivt utan att förstå allt runt om. Det eventbaserade och involveringen av ett annat kod-språk för regelhanteringen skapade dock en del huvudbry i felsökningen. Men nu efter flera bra genomgångar och mycket frågor börjar vi känna oss mer bekväma och har en mycket större förståelse för hur de delar vi har jobbat i fungerar.

Vi fick även hålla i en demonstration av Posthus för verksamheten och resten av teamen som arbetar med Jorden. Det var riktigt roligt att se ett stort intresse för det verktyg som vi har jobbat på och vi fick många idéer på förbättringar och samtidigt mycket positiv feedback. Man blir extra glad när man nu hör att flera använder Posthus i sitt arbete och är mycket glada för att det finns.

Sammanfattningsvis har det varit en rolig period med trevliga teammedlemmar och mycket uppskattning av andra för det arbete vi gjort med Posthus som kommer förenkla arbetet för många. Ytterligare har jag lärt mig väldigt mycket om hur delar av det stora systemet Jorden fungerar; fått smaka mer på SQL, databas exporter och väldigt mycket träning i felsökning av stora eventbaserade system. Nästa period är det team PoF som väntar!

Tills vidare!

Mvh, Carl-Olof

Senast uppdaterad: 2020-02-12