Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket
22 April 2020

Styleguide!

Gemensamt för alla traineer är att vi nu har avslutat tre praktikperioder i olika team och påbörjat vår längre praktikperiod i teamen där det är tänkt att vi ska arbeta efter programmets slut. Till allas förvåning (eller inte) så hamnade jag i teamet som ansvarar för Jordbruksverkets styleguide.

Styleguiden är ett dokument som finns tillgängligt för alla på Jordbruksverket via en hemsida. Den innehåller färdiga GUI-komponenter som går att återanvända i flera typer av digitala tjänster samt riktlinjer för språk och grafisk design. Med andra ord så sysslar jag inte längre med programmering utan fick på egen begäran och med väldigt ackommoderande chefer byta över till att arbeta med UX (design av användarupplevelser) istället. Däremot kommer jag definitivt att ha nytta av min programmeringsbakgrund eftersom UX-designers och utvecklare samarbetar mycket.

Under den senaste tiden har jag därmed deltagit i två olika projekt: BASEN och ALF med fokus på förbättring av användarupplevelsen för två befintliga system som byggs om. Det finns väldigt många utmaningar, speciellt med tanke på lagen om tillgänglighetsanpassning som säger att alla digitala tjänster som tillhandahålls av offentliga myndigheter ska upprätthålla en viss standard senast 23 september 2020. Samtidigt är det väldigt roligt att få vara med när en så stor förändring ska ske och se till att våra digitala tjänster verkligen är användbara för alla.

Överlag trivs jag också väldigt bra i teamet. Speciellt eftersom allt arbete är väldigt prestigelöst med inställningen att vi vill tillhandahålla en så bra designstandard som möjligt istället för att enskilda personer ska ta beröm för en viss design. Det skapar en miljö där man inte är rädd för att testa nya idéer eller visa upp någonting som inte är riktigt genomtänkt för att få nyttig input från andra.

// Fredrik

Senast uppdaterad: 2020-04-22