Totalskörden av spannmål från ekologiskt odlade arealer uppgick under 2019 till rekordstora 472 700 ton. Den blev nästan dubbelt så stor som under 2018, då torkan och värmen drog ner skördenivåerna. Under 2019 var hektarskördarna förhållandevis höga, och den ekologiskt odlade spannmålsarealen ökade med 19 % jämfört med 2018 och med 23 % jämfört med femårsgenomsnittet.
Under 2019 blev hektarskörden av ekologiskt odlade ärter 50 % högre än under 2018 och 21 % högre än femårsgenomsnittet, där den låga hektarskörden från 2018 ingår. Hektarskörden av de ekologiskt odlade åkerbönorna tangerar det låga femårsgenomsnittet. Totalskördarna av ekologiskt odlade ärter och åkerbönor uppgick till 12 100 ton respektive 22 900 ton.
Hektarskörden av ekologiskt odlad höstraps blev 55 % högre än 2018 års låga nivå, men 10 % lägre än femårsgenomsnitet. Totalskörden av ekologiskt odlad raps och rybs uppgick till 14 900 ton, varav 13 800 ton utgjordes av höstraps.
Totalskörden för matpotatis från arealer med ekologisk odling beräknas för riket till 36 500 ton, vilket är i nivå med 2018 års resultat men 24 % mer än genomsnittet för de senaste fem åren. Störst omfattning hade odlingen i Västra Götalands, Skåne och Gotlands län. Nästan 10 % av matpotatisarealen i landet odlades ekologiskt under 2019.
Hektarskörden och totalskörden av ekologiskt odlad slåttervall ökade båda med 36 % jämfört med 2018. Den totala skörden av ekologisk slåttervall var lite drygt 1 miljon ton torrsubstans vilket är 22,3 % av den totala skörden av slåttervall. 25 % av arealen slåtter- och betesvall odlades ekologiskt.