Kvantiteten invägd mjölk i maj 2020 var 241 800 ton, varav 41 800 ton ekologisk mjölk. I jämförelse med maj 2019 ökade den totala mjölkinvägningen med 1 %, samtidigt som den ekologiska mjölkinvägningen ökade med 2 %.
I maj 2020 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris får och lamm samt fjäderfä till 42 700 ton. Den största andelen, 44 %, utgjordes av slakten av gris. Därefter följer slakten av fjäderfä, 30 %, och slakten av nötkreatur, 25 %. En mindre del, 1 %, utgjordes av slakten av får och lamm.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris samt får och lamm uppdateras för perioden februari 2020‑april 2020. För dessa månader justeras den totala slaktvikten av nötkreatur ned med 6‑9 % medan den totala slaktvikten av gris justeras ned med 7‑10 %. För samma månader justeras den totala slaktvikten för får och lamm upp med 1‑4 %.
Nya uppgifter om ekologisk mejeriproduktion gör att årsuppgifterna för ekologisk konsumtionsmjölk, syrade produkter samt grädde uppdateras för 2018 och 2019. Månadsstatistik om produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk, syrade produkter samt grädde från januari 2020 publiceras i statistikdatabasen.
I maj 2020 vägdes det in totalt 241 800 ton mjölk vid mejerierna. Ekologisk mjölk utgjorde 17 %, eller 41 800 ton, av den totala invägningen. Jämfört med maj 2019 ökade den totala invägningen av mjölk med 1 % och invägningen av ekologisk mjölk ökade med 2 %.
Maj månads produktion:
Den totala produktionen av:
Statistik om den invägda mängden ägg i maj 2020 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
The quantity of milk delivered to dairies in May 2020 was 241 800 tonnes, of which 41 800 tonnes were organic milk. In comparison with May 2019, the total delivery of milk increased by 1 %, while the delivery of organic milk increased by 2 %.
In May 2020 the total slaughter weight of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 42 700 tonnes. The largest share, 44 %, constituted of the slaughter of pigs. Thereafter follows the slaughter of poultry, 30 %, and the slaughter of cattle, 25 %. A small share of the total slaughter weight, 1 %, constituted of the slaughter of sheep and lambs.