Kvantiteten invägd mjölk i mars 2021 var 249 200 ton, varav 43 600 ton ekologisk mjölk. Jämfört med samma månad förra året ökade den totala invägningen av mjölk med 3 % medan invägningen av ekologisk mjölk ökade med knappt 4 %.
I mars uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris får och lamm samt fjäderfä till knappt 50 700 ton. Störst andel, drygt 47 %, utgjordes av slakten av gris. Därefter följde slakten av fjäderfä, 30 %, och slakten av nötkreatur, 23 %. Slakten av får och lamm utgjorde en mindre del av den totala slaktvikten, knappt 1 %.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Uppgifter om slakten av fjäderfä för januari och februari 2021 har tillgängliggjorts och publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas.
I mars 2021 vägdes det in totalt 249 200 ton mjölk vid mejerierna. Knappt 18 %, eller 43 600 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Den totala mjölkinvägningen ökade med 3 % och invägningen av ekologisk mjölk ökade med 4 % jämfört med samma månad förra året.
Mars månads produktion:
Den totala produktionen av:
Statistiken om den invägda mängden ägg i mars 2021 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapporten Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in March 2021 was 249 200 tonnes, of which 43 600 tonnes was organic milk. Compared with the same month last year, the total delivery of milk increased by 3 %, while the delivery of organic milk increased by 4 %.
In March 2021, the total slaughter weight of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 50 700 tonnes. The largest share, 47 %, consisted of pigs, followed by poultry, 30 %, and cattle, 23 %. A smaller share, 1 %, of the total slaughter weight consisted of sheep and lambs.