Kvantiteten invägd mjölk i juni 2021 var 231 600 ton, varav 39 800 ton ekologisk mjölk. Jämfört med juni 2020 ökade både den totala invägningen av mjölk och invägningen av ekologisk mjölk med 1 %.
I juni uppgick den totala slakten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 48 000 ton. Slakten av gris utgjorde den största andelen med 44 %, följt av fjäderfä med 32 %, nötkreatur med 23 %, och får och lamm med 1 %.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Uppdaterade uppgifter om produktionen av mejeriprodukter gör att produktionen av syrade produkter och grädde justeras ned med 1 respektive drygt 3 %. För produktionen av ekologiska produkter justeras produktionen av syrade produkter och grädde ned med 4 respektive 7 %. Produktionen av konsumtionsmjölk justeras ned minimalt.
Uppgifter om slakten av fjäderfä för maj 2021 har tillgängliggjorts och publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas.
I juni 2021 vägdes det in 231 600 ton mjölk vid mejerierna. 17 %, eller 39 800 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Både den totala invägningen av mjölk och invägningen av ekologisk mjölk ökade med 1 % jämfört med statistiken för juni 2020.
Juni månads produktion:
Den totala produktionen av:
Statistiken om den invägda mängden ägg i juni 2021 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapporten Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in June 2021 was 231 600 tonnes, of which 39 800 tonnes were organic milk. Compared with June 2020, both the total delivery of milk and the delivery of organic milk increased by 1 %.
In June 2021, the total slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 48 000 tonnes. The largest share, 44 %, consisted of pigs, followed by poultry, 32 %, cattle, 23 %. A smaller share, 1 %, of the total slaughter weight consisted of sheep and lambs.