Kvantiteten invägd mjölk i juli 2021 var 232 300 ton, varav 39 500 ton ekologisk mjölk. Jämfört med juli 2020 minskade både den totala invägningen av mjölk och invägningen av ekologisk mjölk med knappt 1 %.
I juli uppgick den totala slakten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 47 200 ton. Slakten av gris utgjorde den största andelen med 44 %, följt av fjäderfä med 34 %, nötkreatur med 21 %, och får och lamm med knappt 1 %.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Ny schablonvikt för slaktkyckling gör att den slaktade kvantiteten slaktkyckling skrivs upp med drygt 3 % för månaderna januari–juni 2021.
Uppgifter om invägningen av ägg för maj och juni 2021 har tillgängliggjorts och publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas.
I juli 2021 vägdes det in 232 300 ton mjölk vid mejerierna. 17 %, eller 39 500 ton, av den totala invägningen av mjölk utgjordes av ekologisk mjölk. Såväl den totala invägningen av mjölk som invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 1 % jämfört med samma månad förra året.
Juli månads produktion:
Den totala produktionen av:
I juli 2021 levererades det 8 900 ton ägg, varav 1 400 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagaren i Svenska Ägg. Den totala invägda mängden ägg och den invägda mängden ekologiska ägg minskade med 21 respektive 22 % jämfört med statistiken för juli 2020.
Tidigare månader finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapporten Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in July 2021 was 232 300 tonnes, of which 39 500 tonnes were organic milk. Compared with July 2020, both the total delivery of milk and the delivery of organic milk decreased by roughly 1 %.
In July 2021, the total slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 47 200 tonnes. The largest share, 44 %, consisted of pigs, followed by poultry, 34 %, cattle, 21 %, and sheep and lambs, roughly 1 %.