Kvantiteten invägd mjölk i januari 2022 var 238 200 ton, varav 41 100 ton ekologisk mjölk. Jämfört med invägningen för januari 2021 minskade den totala invägningen och invägningen av ekologisk mjölk med knappt 2 respektive drygt 4 %.
I januari 2022 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 46 100 ton. Slakten av gris utgjorde störst andel, 45 %, följt av fjäderfä med 32 % och nötkreatur med 23 %. Slakten av får och lamm utgjorde en mindre andel av den totala slaktvikten.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Uppdaterade schablonvikter för slaktkyckling och kalkon för år 2021 gör att den månatliga slaktade kvantiteten slaktkyckling skrivs ner med 0,5 % och den månatliga kvantiteten kalkon skrivs upp med mellan 1 och 2 %. Den månatliga totala slaktvikten av fjäderfä skrivs ned med 0,5 % för hela 2021.
Under januari 2022 vägdes det in 238 200 ton mjölk. 17 %, eller 41 100 ton, av den totala invägningen av mjölk utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med statistiken för januari 2021 minskade den totala invägningen av mjölk och invägningen av ekologisk mjölk med 2 respektive 4 %.
Januari månads produktion:
Den totala produktionen av:
Statistik om den invägda mängden ägg i januari 2022 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Tidigare månader finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapporten Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in January 2022 was 238 200 tonnes, of which 41 100 tonnes were organic milk. Compared with the statistics for January 2021, the total delivery of milk and the delivery of organic milk decreased by 2 and 4 % respectively.
In January the slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 46 100 tonnes. The largest share, 45 %, consisted of pigs, followed by poultry, 32 %, and cattle, 23 %. A small share consisted of the slaughter of sheep and lambs.