Kvantiteten invägd mjölk i april 2022 var 235 500 ton, varav 39 600 ton ekologisk mjölk. I jämförelse med uppgifterna för april 2021, minskade den totala mjölkinvägningen och invägningen av ekologisk mjölk med knappt 3 % respektive 7 %.
I april 2022 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 43 600 ton. Den största andelen utgjordes av gris, 46 %, följt av fjäderfä med 31 % och nötkreatur med 22 %. Slakten av får och lamm utgjorde mindre än 1 % av den totala slaktvikten.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Nya uppgifter för produktionen av mejeriprodukter avseende mars 2022 gör att produktionen justeras upp för konsumtionsmjölk (2 %), syrade produkter (2 %), grädde (3 %) och ost (drygt 1 %). De nya uppgifterna påverkar både den totala produktionen och produktionen av ekologiska produkter.
Nya uppgifter gör att slakten av får och lamm justeras upp för årets tidigare månader. För januari och februari 2022 justeras uppgifterna upp marginellt, medan slaktuppgifterna för mars 2022 justeras upp med 2 % för slakten av tackor och baggar och med knappt 1 % för slakten av lamm.
I april 2022 vägdes det in totalt 235 500 ton mjölk vid mejerierna. Knappt 17 %, eller 39 600 ton, av den totala invägningen av mjölk utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med samma månad förra året minskade den totala invägningen av mjölk med knappt 3 %, medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 7 %.
April månads produktion:
Den totala produktionen av:
I april 2022 levererades det 9 800 ton ägg, varav 1 700 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagen i Svenska Ägg. Jämfört med siffrorna för april 2021 ökade den totala ägginvägningen och invägningen av ekologiska ägg med knappt 7 % respektive 1 %.
Tidigare månader finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. År 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to diaries in April 2022 was 235 500 tonnes, of which 39 600 tonnes were organic milk. Compared with April 2021, the total delivery of milk and the delivery of organic milk decreased by roughly 3 and 7 % respectively.
In April 2022, the slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 43 600 tonnes. The largest share, 46 %, consisted of pigs, followed by poultry, 31 %, and cattle, 22 %. The slaughter of sheep and lambs accounted for a share less than 1 % of the total slaughter weight.