Kvantiteten invägd mjölk i november 2022 var 220 800 ton, varav 36 300 ton ekologisk mjölk. Den totala invägningen av mjölk ökade med mer än 1 % jämfört med samma månad förra året, medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med nästan 4 %.
I november 2022 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 51 100 ton. Störst andel, drygt 43 %, utgjordes av gris följt av fjäderfä, 30 %, och nötkreatur, 26 %. Slakten av får och lamm utgjorde 1 % av den totala slaktvikten.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Produktionen av mejeriprodukter justeras för juli‑oktober 2022.
För juli justeras alla produkter. Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk samt ekologisk grädde justeras mest och skrivs ned med 3 %.
För augusti‑oktober justeras produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ned med drygt 1 % för respektive månad.
I november 2022 vägdes det in totalt 220 800 ton mjölk vid mejerierna. 16 %, eller 36 300 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med november 2021 ökade den totala mjölkinvägningen med mer än 1 %, medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 4 %.
November månads produktion:
Den totala produktionen av:
Statistik om den invägda mängden ägg i november 2022 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Uppgifter till och med september 2022 finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. År 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in November 2022 was 220 800 tonnes, of which 36 300 tonnes were organic milk. In comparison with the figures for November last year, the total delivery of milk increased by more than 1 %, while the delivery of organic milk decreased by roughly 4 %.
In November 2022, the total slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 51 100 tonnes. The largest share, 43 %, consisted of pigs, followed by poultry, 30 %, and cattle, 26 %. The slaughter of sheep and lambs accounted for 1 % of the total slaughter weight.