Kvantiteten invägd mjölk i december 2022 var 233 000 ton, varav 38 600 ton ekologisk mjölk. Jämfört med december 2021 ökade den totala mjölkinvägningen med mer än 1 %, medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 4 %.
Under helåret 2022 vägdes det in 2 764 800 ton. Jämfört med 2021 minskade den totala mjölkinvägningen med drygt 1 %. Av den totala mjölkinvägningen var ungefär 17 %, eller 459 100 ton, ekologisk mjölk. Invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 5 % jämfört med uppgifterna för 2021.
I december 2022 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 46 000 ton. Störst andel, 45 %, utgjordes av gris följt av fjäderfä, 30 % och nötkreatur, 24 %. Slakten av får och lamm utgjorde knappt 1 % av den totala slaktvikten.
För helåret 2022 utgjordes den totala slaktvikten av 45 % gris, 31 % fjäderfä, 24 % nötkreatur och 1 % får och lamm.
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Uppgifter om invägningen av ägg har tillgängliggjorts för samtliga månader 2022.
Produktionen av ost uppdateras med nya uppgifter för månaderna oktober och november. Den totala produktionen av ost skrivs ned med 2 respektive 7 %, medan produktionen av ekologisk ost skrivs upp med 11 respektive 15 %.
Publicerade uppgifter om totala slaktvikt per månad av slaktkyckling, kalkon och summa fäderfä har korrigerats från och med januari 2022. Den slaktade kvantiteten slaktkyckling och kalkon år 2022 har korrigerats ned med 1,3 respektive 3,5 %. För summa fjäderfä korrigeras den slaktade kvantiteten ned med 1,3 %. Korrigeringarna är en följd av att schablonvikterna per djur har uppdaterats.
Uppdaterade uppgifter återfinns i Jordbruksverkets statistikdatabas.
December 2022
I december 2022 vägdes det in totalt 233 000 ton mjölk vid mejerierna. Drygt 17 %, eller 38 600 ton, av den totala invägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med uppgifterna för december 2021, ökade den totala invägningen av mjölk med mer än 1 %. Samtidigt minskade invägningen av ekologisk mjölk med nästan 4 %.
December månads produktion:
Den totala produktionen av
Helåret 2022
Under 2022 vägdes det in 2 764 800 ton mjölk vid mejerierna. Drygt 17 %, eller 459 100 ton, av den totala invägningen av mjölk utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med helåret 2021, minskade den totala invägningen av mjölk med knappt 1 % medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med 5 %.
2021 års produktion:
Den totala produktionen av
December 2022
Helåret 2022
I december 2022 levererades det 10 300 ton ägg, varav 1 300 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagen i Svenska Ägg. Den totala ägginvägningen minskade med drygt 5 % jämfört med december 2021.
Under 2022 levererades det 134 600 ton ägg av Svenska Äggs medlemsföretag. Det är en ökning med 21 % jämfört med helåret 2021. Av ekologiska ägg levererades det 18 100 ton, vilket är en minskning med ungefär 2 %.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. År 2019 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden.
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
The quantity of milk delivered to dairies in December 2022 was 233 000 tonnes, of which 38 600 tonnes were organic milk. Compared with December 2021, the total delivery of milk increased by more than 1 %, while the delivery of organic milk decreased by roughly 4 %.
During 2022 the total quantity of milk delivered to dairies was 2 764 800 tonnes. Compared with 2021, the total delivery of milk decreased by approximately 1 %. The total delivery of milk consisted of 17 %, or 459 100 tonnes, organic milk. The delivery of organic milk decreased by roughly 5 % compared with the figures for 2021.
In December 2022, the slaughter of cattle, pigs, sheep and lambs and poultry amounted to 46 000 tonnes. The largest share, 45 %, consisted of pigs, followed by poultry, 30 %, cattle, 24 %, and sheep and lambs, 1 %.
For 2022 as a whole, the distribution between the categories was pigs, 45 %, followed by poultry, 31 %, cattle, 24 %, and sheep and lambs, 1 %.