Animalieproduktion, års- och månadsstatistik – 2025:04
Publiceringsdatum: 2025-06-13
Referensår: 2025 Produktkod: JO0604 Ämnesord: Animalieproduktion
Jesper Fransson 036-15 50 79 statistik@jordbruksverket.se
Sammanfattning
Kvantiteten invägd mjölk i april 2025 var 244 300 ton, varav 25 100 ton ekologisk mjölk. I jämförelse med uppgifterna för april 2024 ökade den totala mjölkinvägningen med 2 % medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med 1 %.
I april var den totala slaktvikten av nötkreatur 9 800 ton, av gris 20 200 ton och av får och lamm 290 ton. Jämfört med statistiken för april 2024 minskade den totala slaktvikten av nötkreatur och gris med drygt 13 respektive knappt 4 %. Samtidigt ökade den totala slaktvikten av får och lamm med knappt 28 % jämfört med samma månad förra året.
Syfte
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Revideringar
Uppgifter om invägningen av ägg har tillgängliggjorts för perioden januari till mars 2025.
Alla uppgifter återfinns i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Invägning av mjölk och produktion vid mejeri
I april 2025 vägdes det in 244 300 ton mjölk vid mejerierna. Drygt 10 %, eller 25 100 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med uppgifterna för april 2024 ökade den totala mjölkinvägningen med 2 % medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med 1 %.
April månads produktion:
- 54 800 ton konsumtionsmjölk, vilket är en minskning med drygt 4 % jämfört med april 2024,
- 17 900 ton syrade produkter, vilket är en minskning med 8 % jämfört med april 2024,
- 6 100 ton grädde, vilket är en ökning med drygt 7 % jämfört med april 2024,
- 7 500 ton ost, vilket är en ökning med knappt 7 % jämfört med april 2024,
- 2 300 ton smör, vilket är en minskning med 3 % jämfört med april 2024,
- 5 600 ton mjölkpulver, vilket är oförändrat jämfört med april 2024.
Den totala produktionen av:
- konsumtionsmjölk innefattade 8 200 ton ekologiska produkter
- syrade produkter innefattade 1 600 ton ekologiska produkter
- grädde innefattade 300 ton ekologiska produkter.
Utveckling av slakt av lantbruksdjur
- Slakten av nötkreatur i april 2025 minskade, mätt i vikt, med drygt 13 % jämfört med statistiken för april 2024. Under månaden slaktades det totalt 29 800 nötkreatur och den totala slaktvikten av nötkreatur var 9 800 ton. Summa Tjur var den summeringspost för vilken slakten, mätt i vikt, minskade mest, -19 %. Summa Tjur utgjorde drygt 41 % av den totala slaktvikten av nötkreatur.
- Slakten av gris minskade, mätt i vikt, med knappt 4 % i april 2025 jämfört med samma månad förra året. Totalt slaktades det 209 500 grisar och den totala slaktvikten av gris var 20 200 ton. Slakten av gris utgjordes till drygt 96 % av kategorin Slaktgris, för vilken slakten minskade med drygt 4 %.
- I april 2025 slaktades det 13 800 får och lamm och den totala slaktvikten av får och lamm var 290 ton. Jämfört med uppgifterna för april förra året ökade slakten av får och lamm, mätt i vikt, med knappt 28 %. Slakten av kategorin Lamm, som utgjorde 87 % av den totala slaktvikten av får och lamm, ökade med knappt 29 % jämfört med april 2024.
- Statistiken om den slaktade kvantiteten fjäderfä fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Invägningen av ägg
I april 2025 levererades det 10 300 ton ägg, varav 1 100 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagen i Svenska Ägg. I förhållande till uppgifterna för april 2024, ökade den totala ägginvägningen med 24 % medan invägningen av ekologiska ägg minskade med drygt 2 %.
Tabeller
Slaktstatistik
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. År 2021–2024
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad april 2023–april 2025
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad 2025
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. År 2021–2024
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad januari 2023–januari 2025
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad 2025
Kort om statistiken
Definition och förklaringar
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande förordningar och kommissionsbeslut:
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2379 av den 23 november 2022 om statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt rådets direktiv 96/16/EG.
- Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
- köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för humankonsumtion,
- mjölkinvägning och mejeriproduktion,
- invägning av ägg.
Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. Mellan år 2019 och juli 2023 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden. Från och med juli 2023 uppskattas de saknade invägningsvärdena uppgå till 15 %.
Så tar vi fram statistiken
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen. Dessa mejerier står vanligtvis för över 99 % av den totala mjölkinvägningen.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag. Från och med juli 2023 uppskattas marknadsandelen till 85 %.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Statistikens jämförbarhet
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Bra att veta
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
Annan statistik
I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
Summary in English
The quantity of milk delivered to diaries in April 2025 was 244 300 tonnes, of which 25 100 tonnes was organic milk. In comparison with the figures for April 2024, the total delivery of milk increased by 2 %, while the delivery of organic milk decreased by 1 %.
In April the total slaughter weight of cattle was 9 800 tonnes, of pigs 20 200 tonnes and of sheep and lambs 290 tonnes. Compared with the statistics for April 2024, the total slaughter weight of cattle and pigs decreased by roughly 13 and 4 % respectively. At the same time the total slaughter weight of sheep and lambs increased by roughly 28 % compared with April 2024.