Logotyp Jordbruksverket

Maskiner och utrustning i jordbruket 2023

Sammanfattning

Maskiner och utrustning

Under 2023 var traktorer den typ av maskin eller motorfordon som användes av flest; 90 % av jordbruksföretagen hade använt dem. Maskiner för jordbearbetning var näst vanligast, 72 % av jordbruksföretagen hade använt dem.

Det genomsnittliga jordbruksföretaget använde sig av drygt 3 traktorer. För juridiska företag var genomsnittet knappt 4 traktorer.

12 % av jordbruksföretagen använde sig under 2023 av någon form av självkörande maskin eller annan robotteknik. Det var den vanligast använda utrustningen för precisionsodling bland de som undersöktes.

Inom gruppen utrustning för skötsel av lantbruksdjur var den vanligaste utrustningen foderkvarn eller foderblandare. Det var vanligare att jordbruksföretag inom driftsinriktningarna Gris och Fjäderfä använde sig av utrustning för skötsel av lantbruksdjur.

Av jordbruksföretag med mjölkkor använde 45 % av dem mjölkningsrobotar. Andelen jordbruksföretag som använde mjölkningsrobotar ökade när besättningsstorleken av mjölkkor ökade.

Förnybar energi

Andelen jordbruksföretag som producerar förnybar energi har ökat kraftigt jämfört med 2013, som är senaste gången produktion av förnybar energi undersöktes bland jordbruksföretagen. År 2023 var andelen jordbruksföretag som producerade förnybar energi 23 %, jämfört med knappt 9 % år 2013. Ökningen beror främst på att andelen jordbruksföretag som producerar solenergi ökar från drygt 1 % till lite mer än 18 %.

Andelen jordbruksföretag som producerar förnybar energi har ökat i samtliga produktionsområden, med större ökningar i de södra produktionsområdena.

Syfte

Resultatet i denna statistikrapport bygger på en urvalsundersökning som ingick i den EU‑reglerade strukturundersökningen för 2023. Undersökningar om strukturen i jordbruket genomförs inom EU i varierande omfattning vid tre tillfällen under en 10‑års period. År 2023 ingick jordbruksföretagens användande av olika maskiner och utrustningar, tillgång till lagringsutrymmen och produktion av förnybar energi bland de frågeställningar som skulle undersökas.

Maskiner och motorfordon

Användandet av maskiner och motorfordon i jordbruket år 2023

I avsnittet om maskiner och motorfordon fick jordbruksföretagen frågor om de under det senaste året använt olika typer av maskiner i jordbruksverksamheten, oavsett om maskinerna ägdes av jordbruket eller var inhyrda från, exempelvis, andra företag eller maskinstationer.

Användandet av maskiner i jordbruket skiljer sig åt beroende på bland annat åkerarealens storlek. I resultaten för 2023 kan man se att andelen jordbruksföretag som använder sig av de olika jordbruksmaskinerna ökar när åkerarealen ökar.

Av de maskiner och motorfordon som undersöktes, se tablå A, var traktorer den typ av maskin som jordbruksföretagen använde mest, av 90 % av jordbruksföretagen. Därefter följer maskiner för jordbearbetning, som 72 % av jordbruksföretagen har använt sig av. Mer än hälften av jordbruksföretagen har använt sig av maskiner för sådd och plantering samt maskiner för spridning av gödselmedel. Vidare har 45 % av jordbruksföretagen använt sig av andra helmekaniserade skörderedskap, 33 % har använt skördetröskor och 22 % har använt sig av utrustning för spridning av växtskyddsmedel.

Tablå över andel jordbruksföretag som använt olika maskiner och motorfordon år 2023 fördelat på storleksgrupp åkermarkFörstora bilden

Tablå A. Andel jordbruksföretag som använt olika maskiner och motorfordon år 2023 fördelat på storleksgrupp åkermark

Användandet av maskiner och motorfordon kan delas upp i två delar baserat på ägarskap. Antingen att jordbruksföretaget äger maskinen helt själva eller att maskinen är samägd, lånad eller hyrd. Det är vanligare att jordbruksföretag äger de traktorer och maskiner för jordbearbetning som använts av jordbruket. Att en maskin är använd på jordbruksföretaget behöver inte betyda att någon som tillhör jordbruket har kört maskinen, då även föraren kan vara inhyrd. I tablå B visas hur stor andel av företagen som använt maskiner totalt och hur stor andel som de äger helt själva respektive inte äger helt själva.

Tablå över andel jordbruksföretag som använt olika maskiner och motorfordon år 2023 fördelat på ägarskapFörstora bilden

Tablå B. Andel jordbruksföretag som använt olika maskiner och motorfordon år 2023 fördelat på ägarskap

Observera att jordbruksföretagen kan använda sig av både maskiner som de själva äger och maskiner som de inte själva äger helt. Detta gör att summeringar av värden inte motsvarar summaposter.

Inte helt oväntat använder jordbruksföretag med mer åkerareal även fler traktorer. I figur A nedan kan man se hur det genomsnittliga antalet använda traktorer ser ut fördelat på jordbruksföretagens åkerareal. Bland annat använde jordbruksföretag i storleksgruppen 100,1– hektar åkermark i genomsnitt 5 traktorer. Det genomsnittliga jordbruksföretaget använde knappt 3 traktorer, varav drygt 2 av dem var helt ägda av jordbruket självt. Fördelat på företagsform, använde det genomsnittliga enskilda företaget knappt 3 traktorer och det genomsnittliga juridiska företaget knappt 4 traktorer.

Genomsnittligt antal använda traktorer år 2023 efter åkermarkens storlekFörstora bilden

Figur A. Genomsnittligt antal använda traktorer år 2023 efter åkermarkens storlek

Användandet av traktor - Tidsserie

Användandet av traktorer undersöktes även i Strukturundersökningarna för 2005 och 2013. Jämförelser mellan åren ska göras med försiktighet då undersökningarnas upplägg varit annorlunda, vilket kan påverka resultaten. Detta beskrivs mer under Mer om statistiken.

För 2023 är det en lägre andel jordbruksföretag som använt sig av traktorer jämfört med tidigare års undersökningar. År 2023 uppskattas det att 90 % av jordbruksföretagen använde sig av traktorer i jordbruksverksamheten. Motsvarande andel var 99 % för både 2005 och 2013.

En noterbar utveckling är att andelen jordbruksföretag som använder traktorer som de själva inte helt äger ökar. Traktorer som inte helt ägs av jordbruket inkluderar bland annat traktorer som samägs med flera jordbruksföretag och traktorer som lånas eller hyrs in, med eller utan förare. 2023 använde sig 45 % av jordbruksföretagen av traktorer som de själva inte ägde helt jämfört med 10 och 12 % för 2005 respektive 2013.

Tablå över jordbruksföretagens användande av traktorer år 2005, 2013 och 2023Förstora bilden

Tablå C. Jordbruksföretagens användande av traktorer år 2005, 2013 och 2023

Precisionsodling

I undersökningen studerades olika metoder för precisionsodling genom bland annat användande av robotteknik, precisionsövervakning av gröda, metoder för variabel dosering och jordanalys.

Bland de utrustningarna för precisionsodling som undersöktes var självkörande maskiner eller annan robotteknik det som flest jordbruksföretag använde sig av. Under 2023 använde sig 12 % av alla jordbruksföretag av självkörande maskiner eller annan robotteknik i jordbruksverksamheten. Annan utrustning för precisionsodling som använts i viss utsträckning var digital övervakning av gröda, robotteknik för att applicera växtskyddsmedel och metoder för variabel dosering. Annan utrustning användes i mindre utsträckning.

I tablå D kan man se hur användandet av olika typer av utrustning för precisionsodling ser ut bland jordbruksföretagen.

Tablå över andel jordbruksföretag som använt utrustning för precisionsodling år 2023 fördelat på typ av utrustningFörstora bilden

Tablå D. Andel jordbruksföretag som använt utrustning för precisionsodling år 2023 fördelat på typ av utrustning

Omkring 20 % av jordbruksföretagen använde sig av någon av de sju undersökta utrustningarna för precisionsodling. Användandet av utrustning för precisionsodling var vanligare bland juridiska jordbruksföretag, 51 %, jämfört med enskilda jordbruksföretag, 17 %.

Användandet av utrustning för precisionsodling är även vanligare i större företag, sett till åkerarealens storlek. Bland jordbruksföretag med över 100 hektar använde 77 % av företagen någon av de efterfrågade typerna av utrustning för precisionsodling, det vanligaste är någon typ av självkörande maskin eller annan robotteknik.

Figur över andel jordbruksföretag som använt utrustning för precisionsodling år 2023 fördelat på storleksgrupp åkermarkFörstora bilden

Figur B. Andel jordbruksföretag som använt utrustning för precisionsodling år 2023 fördelat på storleksgrupp åkermark

Utrustning för skötsel av lantbruksdjur

För utrustning för skötsel av lantbruksdjur undersöktes användandet av utrustning för övervakning av djurs hälsa och välbefinnande, foderkvarn/foderblandare, automatiska system för utfodring respektive styrning av stallklimat samt mjölkrobotar under 2023.

Jordbruksföretag med mjölkkor var de som i störst utsträckning använde sig av de undersökta utrustningarna för skötsel av lantbruksdjur. Mer än 90 % av jordbruksföretagen med mjölkkor använde under 2023 någon av de efterfrågade utrustningarna för skötsel av lantbruksdjur. Jordbruksföretag med grisar är en annan grupp företag som använder sig mycket av de undersökta utrustningarna för skötsel av lantbruksdjur, knappt 77 %.

Totalt använde närmare hälften av alla jordbruksföretag med djurhållning någon av de efterfrågade utrustningarna för skötsel av lantbruksdjur.

Jordbruksföretagen kan delas upp beroende på driftsinriktning för att se hur användandet av utrustning för skötsel av lantbruksdjur skiljer sig åt. Det blir då tydligt att jordbruksföretag inom driftsinriktningarna Gris och Fjäderfä i större utsträckning använder sig av automatiska system för utfodring eller för styrning av stallklimatet. Bland jordbruksföretag inom driftsinriktningen Mjölkkor och den övergripande Nötkreatur var det istället vanligare att använda sig av foderkvarn eller foderblandare, medan det bland jordbruksföretag inom driftsinriktningen Får och getter var vanligare att använda sig av utrustning för övervakning av djurs hälsa.

Tablå över andel jordbruksföretag som använt utrustning för skötsel av lantbruksdjur år 2023 fördelat på typ av utrustning och driftsinriktningFörstora bilden

Tablå E. Andel jordbruksföretag som använt utrustning för skötsel av lantbruksdjur år 2023 fördelat på typ av utrustning och driftsinriktning

Observera att uppgifter som är för osäkra för att redovisas ersätts med punkter (..).

Användandet av mjölkrobotar eller mjölkningskarusell med robot skiljer sig åt beroende på storleken på jordbruksföretagens mjölkkobesättningar.

Överlag använder 45 % av jordbruksföretag med mjölkkor sig av mjölkrobotar, drygt 59 % av alla mjölkkor finns på dessa jordbruksföretag. För jordbruksföretag i storleksgrupperna 100–199 mjölkkor och 200– mjölkkor är andelen som använder sig av mjölkrobotar närmare 70 %.

Figur över andel jordbruksföretag som använt mjölkningsrobotar år 2023 fördelat på besättningsstorlek mjölkko.Förstora bilden

Figur C. Andel jordbruksföretag som använt mjölkningsrobotar år 2023 fördelat på besättningsstorlek mjölkko

Observera att uppgifterna för intervallet 1–24 mjölkkor är för osäkra för att redovisas.

Lagringsutrymme

Knappt 21 % av jordbruksföretagen hade under 2023 haft lagringsutrymme för spannmål, oljeväxter och baljväxter.

Från tablå F nedan kan man se att:

  • 45 % av alla jordbruksföretag som odlade spannmål, oljeväxter eller baljväxter hade tillgång till någon typ av lagringsutrymme för sagda växtslag,
  • 4 % av alla jordbruksföretag med djurhållning hade tillgång till någon typ av kylförvaringsutrymme för kött eller köttprodukter,
  • 6 % av alla jordbruksföretag med värphöns hade tillgång till kylförvaringsutrymme för ägg. För jordbruksföretag med mer än 5 000 värphöns är motsvarande andel 88 %.
Tablå över andel jordbruksföretag med tillgång till lagringsutrymme av jordbruksprodukter år 2023 samt genomsnittligt lagringsutrymme av respektive jordbruksproduktFörstora bilden

Tablå F. Andel jordbruksföretag med tillgång till lagringsutrymme av jordbruksprodukter år 2023 samt genomsnittligt lagringsutrymme av respektive jordbruksprodukt

Uppgifter om tillgång till lagringsutrymme respektive kylförvaring avser året 2023, medan uppgifter om djurbesättningar avser referensdatumet 1 juni 2023.
Observera att uppgifter som är för osäkra för att redovisas ersätts med punkter (..).

Förnybar energi

Senaste undersökningen som gjordes avseende produktion av förnybar energi avsåg år 2013. Mellan 2013 och 2023 minskade antalet jordbruksföretag med drygt 16 %. Samtidigt ökade antalet jordbruksföretag som producerade förnybar energi med 122 %. År 2013 producerade knappt 9 % av jordbruksföretagen förnybar energi. För 2023 var andelen 23 %.

I figur D nedan kan man se hur andelen jordbruksföretag som producerar förnybar energi har utvecklats mellan 2013 och 2023 fördelat på produktionsområde. En sak man kan se är att andelen jordbruksföretag som producerar förnybar energi har ökat framförallt i de södra produktionsområdena.

Figur över andel jordbruksföretag som producerar förnybar energi år 2013 och 2023 fördelat på produktionsområdeFörstora bilden

Figur D. Andel jordbruksföretag som producerar förnybar energi år 2013 och 2023 fördelat på produktionsområde

År 2023 var det vanligast att man producerade förnybar energi med hjälp av solpaneler, antingen för att producera solcellselektricitet eller värmeenergi. Andelen jordbruksföretag som använde sig av solceller motsvarande lite mer än 18 % av alla jordbruksföretag eller 81 % av jordbruksföretag som producerade förnybar energi. År 2013 var motsvarande andelar 1 % av alla jordbruksföretag och 12 % av jordbruksföretag som producerade förnybar energi.

År 2013 använde flest jordbruksföretag biomassa för att producera förnybar energi, 5 % av alla jordbruksföretag eller knappt 58 % av jordbruksföretag som producerade förnybar energi. År 2023 var motsvarande andel 2 % av alla jordbruksföretag eller 9 % av jordbruksföretag som producerade förnybar energi.

Figur över andel jordbruksföretag som producerar förnybar energi år 2013 och 2023 fördelat på typ av förnybar energi.Förstora bilden

Figur E. Andel jordbruksföretag som producerar förnybar energi år 2013 och 2023 fördelat på typ av förnybar energi

Observera att i 2023 års undersökning var frågan om solenergi uppdelad i två frågor, solcellselektricitet och värmeenergi, medan det i 2013 års undersökning endast frågades om solenergi.

Solenergi

Jordbruksföretagens användande av solpaneler för produktion av förnybar energi har ökat mer än tiofaldigt mellan 2013 och 2023. Statistik från Energimyndigheten visar att antalet jordbruksföretag med solceller har dubblerats mellan 2018 och 2021. Användandet av solceller för produktion av förnybar energi ökade inte bara bland jordbruksföretagen. Enligt statistik från Energimyndigheten ökade antalet nätanslutna solcellsanläggningar med 250 % mellan 2016 och 2023.

Användandet av solceller för produktion av förnybar energi är vanligare bland de arealmässigt större jordbruksföretagen, se figur F. Ungefär 34 % av jordbruksföretag med över 100 hektar åkermark producerade förnybar energi med hjälp av solceller.

För 2013 var det inga skillnader mellan storleksgrupperna, inom samtliga var det drygt 1 % av jordbruksföretagen som producerade förnybar energi med hjälp av solceller.

Figur över andel jordbruksföretag som år 2013 och 2023 använder solenergi för att producera förnybar energi.Förstora bilden

Figur F. Andel jordbruksföretag som år 2013 och 2023 använder solenergi för att producera förnybar energi

Produktion av förnybar energi med hjälp av solceller är vanligast bland jordbruksföretag inom driftsinriktningarna Blandad växtodling, Gris och Fjäderfä. 42 respektive 41 % av jordbruksföretagen i driftsinriktningarna Blandad växtodling och Gris producerade förnybar energi genom solenergi. För driftsinriktningen Fjäderfä var andelen drygt 32 %.

På mer övergripande driftsinriktningar var det år 2023 något vanligare bland företag inom driftsinriktningen Skötsel av lantbruksdjur att producera förnybar energi med hjälp av solceller, drygt 24 %. Bland jordbruksföretag inom driftsinriktningarna Växtodling och Blandat jordbruk var andelen knappt 22 %, medan andelen bland jordbruksföretag inom Småbruk var drygt 11 %.

Figur över andel jordbruksföretag som år 2013 och 2023 använder solenergi för att producera förnybar energi efter driftsinriktning.Förstora bilden

Figur G. Andel jordbruksföretag som år 2013 och 2023 använder solenergi för att producera förnybar energi efter driftsinriktning

Observera att vissa uppgifter för år 2013 är för osäkra för att redovisas.

Kort om statistiken

Det här beskriver statistiken

Statistiken ämnar beskriva användandet av maskiner och utrustning i jordbruket. Uppgifterna bygger på en undersökning om maskiner och utrustning i jordbruket samt Lantbruksregistret (LBR) 2023, som är resultatet av Strukturundersökningen 2023, en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag i Sverige.

Jordbruksföretag i LBR avser en inom jordbruk, skötsel av lantbruksdjur eller trädgårdsodling bedriven verksamhet under en och samma driftsledning. Den population som statistiken ska belysa utgörs av samtliga jordbruksföretag i landet som i juni 2023 uppfyllde något av följande kriterier:

  • brukade mer än 2,0 hektar åkermark
  • brukade sammanlagt minst 5,0 hektar jordbruksmark
  • bedrev trädgårdsodling omfattande minst 2 500 kvadratmeter frilandsareal
  • bedrev trädgårdsodling omfattande minst 200 kvadratmeter växthusyta
  • innehade djurbesättning som någon gång från den 1 januari 2023 till den 1 juni 2023 omfattade minst 10 nötkreatur, eller minst 10 suggor eller 50 grisar, eller minst 20 får och lamm, eller minst 1 000 fjäderfä (inklusive kycklingar).

Statistiken beskriver svenska jordbruksföretags användande av maskiner och utrustning inom växtodling respektive djurhållning, tillgång till lagringsutrymme för jordbruksprodukter samt produktion av förnybar energi på jordbruket.

Så tar vi fram statistiken

Jordbruksverket undersöker regelbundet jordbrukets struktur genom de EU-reglerade Strukturundersökningarna. Dessa undersökningar genomförs i varierande omfattning tre gånger under en 10-årsperiod i samtliga EU-medlemsländer.

För Strukturundersökningen 2023 skulle medlemsländerna undersöka användandet av maskiner och utrustning i jordbruket.

Ett antal frågeställningar gällande maskiner och motorfordon undersöktes även i strukturundersökningarna för 2005 och 2013. Många av de frågeställningar avseende produktion av förnybar energi som skulle undersökas 2023 ingick även i strukturundersökningen 2013.

Användandet av maskiner har tidigare undersökts strukturundersökningarna för 2005 och 2013, men då genom ett färre antal frågeställningar. Produktion av förnybar energi undersöktes i liknande utsträckning år 2013.

För dessa år undersöktes frågeställningarna som en del av respektive strukturundersökning, medan det för 2023 gjordes genom en kompletterande undersökning till ett urval av jordbruksföretagen som besvarade strukturundersökningen. Undersökningarna skiljer sig åt i utformning och innehåll vilket kan påverka resultaten.

Då resultaten bygger på uppgifter från en urvalsundersökning finns det ett visst slumpmässigt fel. Detta redovisas som ett relativt medelfel i tabellerna.

Mer om hur vi tar fram statistiken finns att läsa i dokumentet Statistikens framställning under Metod och kvalitet.

Statistikens tillförlitlighet

I denna statistik förekommer urvalsfel, täckningsfel, bortfallsfel, mätfel, bearbetningsfel samt modellfel. Störst påverkan på statistikens tillförlitlighet bedöms urvalsfel, bortfallsfel och mätfel ha.

Urvalsfel förekommer då undersökningen baseras på uppgifter från ett urval av jordbruksföretagen.

Bortfallsfel förekommer då frågeställningar i undersökningen har lämnats obesvarade. När enstaka svar saknats har imputering gjorts. Omfattningen av imputeringen varierar från frågeställning till frågeställning.

Mätfel förekommer då uppgifterna i den besvarade undersökningen är felaktiga. Försök att minimera mätfel görs genom kontroller av uppgifterna dels genom verifiering av inkomna svar och dels i efterhand av avvikelser från förväntade värden.

Tillförlitligheten i statistiken mäts kvantitativt genom redovisning av medelfel, vilka främst speglar urvalsfelet.

Utförligare beskrivning av statistikens tillförlitlighet finns i avsnitt 2 i Kvalitetsdeklarationen under Metod och kvalitet.

Bra att veta

Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i Statistikens framställning och Kvalitetsdeklaration som hittas under Metod och kvalitet.

Summary in English

Machinery and equipment

In 2023, tractors were the type of machinery most used by agricultural holdings, 90 % of holdings used them. Tillage machinery were the next most frequently used, 72 % of holdings used them.

The average agricultural holding used approximately 3 tractors. Among legal holdings the average was roughly 4 tractors.

In 2023, 12 % of holdings used some kind of robotics in form of self-driving or autonomous machinery. Among requested equipment used for precision farming it was the most used form of equipment.

For machinery for livestock management, the most frequently used machinery was animal feed grinder and mixing machines. Machinery for livestock management were more commonly used among holdings specialising in pigs or poultry.

Production of renewable energy

The share of agricultural holdings who produce renewable energy has increased sharply compared with 2013, the last time renewable energy was included in the Farm Structure Survey. In 2023, the share of agricultural holdings that produce renewable energy was 23 %, compared with roughly 9 % in 2013. The increase is mainly due to the share of holdings producing solar energy increases from roughly 1 % in 2013 to a little more than 18 % in 2023.

The share of agricultural holdings that produce renewable energy has increased in all production areas, more so in the southernmost production areas.