Animalieproduktion, års- och månadsstatistik – 2025:08

Publiceringsdatum: 2025-10-10

Referensår: 2025 Produktkod: JO0604 Ämnesord: Animalieproduktion

Jesper Fransson 036-15 50 79 statistik@jordbruksverket.se

Sammanfattning

Kvantiteten invägd mjölk i augusti 2025 var 245 200 ton, varav 24 000 ton ekologisk mjölk. Både den totala mjölkinvägningen och invägningen av ekologisk mjölk ökade jämfört med augusti 2024, drygt 6 respektive 1 %.

I augusti var den totala slaktvikten av nötkreatur 10 500 ton, av gris 19 700 ton och av får och lamm 300 ton. Jämfört med samma månad förra året minskade de totala slaktvikterna med knappt 12 % för nötkreatur, knappt 5 % för gris och drygt 17 % för får och lamm.

Syfte

I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.

Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.

Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.

Revideringar

Preliminära uppgifter om slakten av fjäderfä har tillgängliggjorts för februari–juni 2025. Uppgifterna är preliminära och kan komma att ändras vid ett senare tillfälle.

Invägning av mjölk och produktion vid mejeri

I augusti 2025 vägdes det in 245 200 ton mjölk vid mejerierna. Drygt 10 %, eller 24 000 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Både den totala mjölkinvägningen och invägningen av ekologisk mjölk ökade jämfört med augusti 2024. Den totala mjölkinvägningen ökade med drygt 6 % och invägningen av ekologisk mjölk ökade med 1 %.

Augusti månads produktion:

  • 59 300 ton konsumtionsmjölk, vilket är en ökning med drygt 5 % jämfört med augusti 2024,
  • 20 500 ton syrade produkter, vilket är en ökning med 3 % jämfört med augusti 2024,
  • 6 000 ton grädde, vilket är en minskning med mindre än 1 % jämfört med augusti 2024,
  • 7 300 ton ost, vilket är en ökning med drygt 7 % jämfört med augusti 2024,
  • 1 900 ton smör, vilket är en ökning med 34 % jämfört med augusti 2024,
  • 5 600 ton mjölkpulver, vilket är en ökning med drygt 4 % jämfört med augusti 2024.

Den totala produktionen av:

  • konsumtionsmjölk innefattade 8 800 ton ekologiska produkter
  • syrade produkter innefattade 1 800 ton ekologiska produkter
  • grädde innefattade 200 ton ekologiska produkter.

Utveckling av slakt av lantbruksdjur

  • Slakten av nötkreatur i augusti 2025 minskade, mätt i vikt, med knappt 12 % jämfört med uppgifterna för augusti 2024. Under månaden slaktades det 30 500 nötkreatur och den totala slaktvikten av nötkreatur var 10 500 ton. Den kategori av nötkreatur för vilken slakten minskade mest var Mellankalv. Slakten av Mellankalv, mätt i vikt, minskade med drygt 41 % jämfört med augusti 2024. Mellankalv utgjorde knappt 1 % av den totala slaktvikten av nötkreatur.
  • Det slaktades 208 900 grisar i augusti 2025 och den totala slaktvikten av gris var 19 700 ton. I jämförelse med statistiken för augusti 2024 minskade den totala slaktvikten av gris med knappt 5 %. Den totala slaktvikten av gris utgjordes till lite mer än 96 % av kategorin Slaktgris, för vilken slakten, mätt i vikt, minskade med lite mer än 4 %.
  • I augusti 2025 slaktades det 14 000 får och lamm och den totala slaktvikten av får och lamm var 300 ton. Den totala slaktvikten minskade med drygt 17 % i förhållande till uppgifterna för augusti 2024. Av den totala slaktvikten av får och lamm utgjordes 76 % av kategorin Lamm, som minskade med 15 % jämfört med augusti förra året.
  • Statistiken om den slaktade kvantiteten fjäderfä för augusti 2025 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig. I statistikdatabasen finns preliminära uppgifter för perioden januari–juni 2025.

Invägningen av ägg

Statistik om den invägda mängden ägg i augusti 2025 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.

Uppgifter till och med april 2025 finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.

Tabeller

Kort om statistiken

Definition och förklaringar

Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande förordningar och kommissionsbeslut:

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2379 av den 23 november 2022 om statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt rådets direktiv 96/16/EG.
  • Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.

Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:

  • köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för humankonsumtion,
  • mjölkinvägning och mejeriproduktion,
  • invägning av ägg.

Statistikens tillförlitlighet

Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. Mellan år 2019 och juli 2023 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden. Mellan juli 2023 och december 2024 uppskattas de saknade invägningsvärdena uppgå till 15 %. Från januari 2025 uppskattas de saknade invägningsvärdena uppgå till 18 %.

Så tar vi fram statistiken

Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.

Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.

Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen. Dessa mejerier står vanligtvis för över 99 % av den totala mjölkinvägningen.

Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag. Från januari 2025 uppskattas marknadsandelen till 82 %.

En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.

Statistikens jämförbarhet

Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.

Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".

Bra att veta

Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.

Annan statistik

I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.

Summary in English

The quantity of milk delivered to dairies in August 2025 was 245 200 tonnes, of which 24 000 tonnes were organic milk. Compared with August 2024, there were increases in both the total delivery of milk, 6 %, and the delivery of organic milk, 1 %.

In August 2025 the total slaughter weight of cattle was 10 500 tonnes, of pigs 19 700 tonnes and of sheep and lambs 300 tonnes. Compared with the same month last year, the total slaughter weight decreased by roughly 12 % for cattle, by roughly 5 % for pigs and by roughly 17 % for sheep and lambs.