Välkommen på Ekoresan till Gotland 29–30 augusti 2023
Årets Ekoresa för rådgivare går till spännande och exotiska Gotland. Vi besöker intressanta och inspirerande gårdar och förädlingsföretag och det kommer finnas många tillfällen att avnjuta gotländska delikatesser. Emma Rung som är vd på KRAV kommer under den gemensamma middagen på tisdag kväll att hålla en inspirerande föreläsning och dialog om framtidens ekologiska produktion.
Deltagarna står själva för resan till Gotland samt logi och mat. I övrigt är Ekoresan kostnadsfri. För att få tillräckligt med tid på Gotland behöver vi ta färjan dagen innan till Gotland. Boende och färjebiljett bokar du själv, se vidare information nedan.
Program
Dag 1 – tisdag 29 augusti, start klockan 9
KRAV-certifierad gård med dikor och gutefår
Vi startar dagen med att besöka Johan Tevell i Hall som har en KRAV‑certifierad gård med dikor och gutefår, totalt cirka 300 djur. De djur som inte blir rekrytering föds upp till slakt. På gården odlas 200 hektar slåttervall samt 100 hektar spannmål och ärter. Gårdens djur betar och vårdar 1 200 hektar naturbetesmark.
Lunch på Lilla Bjers
Lunch intas på Lilla Bjers som är en grön, ekologisk oas i Västerhejde söder om Visby känd för sin fantastiska mat. Det är ett mångfasetterat och KRAV-certifierat företag med egna odlingar. Företaget är prisbelönt vid ett flertal tillfällen bland annat Best organic restaurant in EU 2022 – EU Organic Awards (EESC) och White Guide. Gårdens ägare Göran och Margareta Hoas kommer att berätta om företaget under lunchen.
Gotlands Grönt Centrum AB, Lövsta Roma
Gotlands Grönt Centrum är ett nav för den gröna näringen på ön. Förutom spännande utvecklingsprojekt driver Grönt centrum också ekologisk mjölk och lammproduktion.
Vd Kristina Rådkvist tar emot oss och berättar om verksamhetens utvecklingsdelar, deras utbildningar, jobbet med att ta fram Gotlands mat och livsmedelsstrategi och Matbyrån. Matbyrån är Grönt Centrums nya helägda dotterbolag, ett matkluster med uppdrag att samla, stärka och utveckla företag inom hela mat och livsmedelssystemet på Gotland.
Protos (tidigare Svenskt Butikskött och Gotlands slakteri)
Protos i Visby slaktar ekologisk nöt, gris och lamm. De förädlar KRAV-kött till flera matkedjor och satsar på att bli bäst i Sverige på ekologiskt kött och ekologiskt växtbaserat.
Gemensam middag med KRAV:s vd
Gemensam middag på kvällen med inspirationsföreläsning med KRAV:s vd Emma Rung.
Dag 2 – onsdag 30 augusti, start klockan 8
Mickelgårds och Hulte Eko
På Mickelgårds besöker vi Mari Håkansson och Jörgen Thomsson och deras döttrar Frida och Linnéa som alla jobbar i familjeföretaget. Samtidigt får vi även träffa ägarna av Hulte Eko i Hemse, Åsa och Magni Gustafsson. Båda företagen är KRAV-certifierade.
På Mickelgårds odlas potatis, gråärt, höstärt, olika bönor, svarta belugalinser och gotlandslinser, spannmål av olika slag och lite jordgubbar. På gården finns också några linderödsgrisar. Gården har egen anläggning för rensning, sortering och paketering av linser och ärtor. Här rensas alla linser och ärtor odlade på Gotland till Nordisk Råvara. I Ekofrida gårdsbutik säljs varor från gårdens odlingar.
Hulte Eko har ett eget packeri för rotsaker och en gårdsbutik. På gården odlas morötter, persiljerot, betor, kål, rotselleri, kålrot och linser. Linserna säljs till Nordisk Råvara och palsternackor säljs till Coop och ingår i Änglamarks sortiment.
Sindarve lammgård
Sindarve lammgård, KRAV-certifierad, ligger strax norr om Hemse och ägs av Ewa Twengström och Mats Pettersson. De startade Skinnriket som exporterar skinn. På gården finns cirka 260 gotlandstackor och varje vår föds 400 till 500 lamm. Tackorna sköter gårdens strandängar längs östra kustremsan. Gården har höga målsättningar vad gäller kvaliteten på lammkött och skinn. Skinnen säljs i gårdsbutiken och i webbutik.
Lunch på Folkhögskolan i Hemse
Här serveras lunch lagad på ekologiska och närodlade råvaror.
Mölner Gård
Sista studiebesöket är Mölner Gård i Väte som har KRAV-certifierad mjölkproduktion med robotmjölkning och drivs av Monika och Paul Lundqvist. Besättningen består av 120 mjölkkor med rekrytering. Alla tjurkalvar kastreras och slaktas efter två år. En dikobesättning är under uppbyggnad. Gården har cirka 400 hektar åker och betesmark för foderproduktion.
Hemfärd
Vi räknar med att vara vid färjan cirka klockan 15.30.
Boende
Vi har förbokat ett antal rum på Hotel Slottsbacken. Du bokar och betalar ditt rum själv, boka senast 26 juni. När du bokar rum använd följande kod: JBV
Transport
Det finns två färjeterminaler till Gotland – Oskarshamn och Nynäshamn. På Gotland kommer vi sedan åka runt i en inhyrd buss. Se tider för färjan nedan.
Här bokar du färjan:
Färja från och till Nynäshamn
28/8 Nynäshamn–Visby
- 11.25–15.00
- 20.45–00.00
30/8 Visby–Nynäshamn
- 16.30 -19.45
Färja från och till Oskarshamn
28/8 Oskarshamn–Visby
- 21.05-00.10
30/8 Visby–Oskarshamn
- 16.50-20.00
Anmäl dig här senast den 26 juni
Det är finns ett begränsat antal platser.
Du ska få ett bekräftelsemejl när du har skickat in anmälan
Kontrollera att du får ett bekräftelsemejl när du skickat din anmälan, så att du vet att den tagits emot.
Kontakta oss om du har frågor
Rådgivningar och utbildningar delfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via det svenska landsbygdsprogrammet
Senast uppdaterad: