Publiceringsdatum5 December 2023

Hur kan mer vildsvinskött nå konsument?

Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens, anordnas av Jordbruksverket i samarbete med Livsmedelsverket, Länsstyrelsen Kronoberg, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturvårdsverket.

 • Jagar du vildsvin?
 • Hanterar du vildsvinskött?
 • Säljer du vildsvinskött?
 • Serverar du vildsvinskött?

Då är vildsvinsdagarna för dig!

Program

Vildsvinsdagarna har ett gediget program som täcker in hela vildsvinskedjan – från skog till bord. Vi inleder dagarna med ett studiebesök på vilthanteringsanläggningen Lilla Spännefalla i Tibro tisdagen den 5 december. Onsdagen den 6 december fortsätter vi med en konferens i Lundsbrunn. Du kan delta båda dagarna eller enbart på konferensen.

Dag 1: Ta chansen att besöka kreativa Lilla Spännefalla i Tibro. Hos Lilla Spännefalla får du besöka slakteriet, smaka på deras produkter från SM i mathantverk och besöka gårdsbutiken. Du får även lyssna på ägarna Linda och Günther Samuelsson som berättar om sitt entreprenörskap med fokus på vildsvin. Under studiebesöket ingår lunch med produkter från gården.

Dag 2: Konferensen på Lundsbrunn resort och spa inleds med kaffe och mingel klockan 9. Första programpunkten startar klockan 9.30. På agendan finns bland annat:

 • Afrikansk svinpest: Så bekämpas utbrottet i Västmanland. Vilken påverkan har utbrottet för resten av Sverige? Med Maria Cedersmyg, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
 • Så arbetar vi med vildsvinskött! Konkreta exempel med Günter Samuelsson, Lilla Spännefalla, och Sven-Erik Larsson, entreprenör.
 • Nuläget i vildsvinspaketet: Våren 2024 smäller det! Nya regler ger jägare möjlighet att sälja vildsvin direkt till konsumenter efter att de gått en utbildning och registrerat sig hos länsstyrelsen. Nya regler gäller även för detaljhandelsanläggningar som önskar ta emot vildsvin direkt från jägare och sälja vidare.
 • Samarbete löser vildsvinsproblem med Fredrik Svensson, initiativtagare till Jällby-modellen – ett lokalt, framgångsrikt samarbete mellan markägare och jägare.
 • Hur ser marknaden ut för vildsvinskött? Presentation av hur konsumenter, vilthanterings- och detaljhandelsanläggningar, restauranger samt grossister ser på tillgång och efterfrågan. Med Annika Lewander, Lewander & Co, och Lotta Hermansson, Det lilla extra i Enköping AB.
 • Panelsamtal: Hur får vi mer vildsvinskött att nå konsument?

Dagen avslutas klockan 16.

Information och anmälan

Erfarenhetskonferensen vänder sig till dig som verkar inom vildsvinskedjan. Anmäl dig i tid. Det är begränsat med antal platser till både konferens och studiebesök. Först till kvarn.

Datum: 5–6 december 2023.

Tisdagen den 5 december klockan 13–16:
Studiebesök hos Lilla Spännefalla i Tibro.

Möjlighet finns till gemensam middag på Lundsbrunn Resort & Spa klockan 18.30 på egen bekostnad. Ange i anmälan om middag till självkostnadspris önskas.

Onsdagen den 6 december klockan 9–16:
Konferens på Lundsbrunn Resort & Spa.

Studiebesöket och konferensen är kostnadsfria. Lunch och fika ingår i din anmälan. Resa, eventuell logi och middag tisdagen den 5 december på Lundsbrunn Resort & Spa bekostas på egen hand.

Har du behov av transfer?

En buss till studiebesöket hos Lilla Spännefalla i Tibro kommer att avgå tisdagen den 5 december

 • från Lundsbrunn Resort & Spa, klockan 11.45
 • från Skövde resecentrum, klockan 12.15.

Bussen åker sedan från Lilla Spännefalla till Lundsbrunn Resort & Spa klockan 16.

En buss mellan Skövde resecentrum och Lundsbrunn Resort & Spa (tur och retur) kommer att avgå onsdagen den 6 december

 • från Skövde resecentrum, klockan 08.45
 • från Lundsbrunn Resort & Spa, klockan 16.20.

Ange om du önskar transfer i anmälan. De bokade bussarna bekostas av konferensen.

Bokning av logi

Om du önskar övernatta på Lundsbrunn Resort & Spa i samband med vildsvinsdagarna den 5‑6 december ber vi dig att kontakta resorten för att göra en egen bokning.

Anmäl dig här senast den 28 november

Kontakta oss om du har frågor

Senast uppdaterad: