Publiceringsdatum15 Oktober 2024

Nytt från Jordbruksverket om livsmedels­strategin – så ökar vi produktionen och konsumtionen av sjömat

Välkommen till ett lunch­seminarium den 15 oktober om hur vi kan öka produktionen och konsumtionen av sjömat.

Information och anmälan

Datum: 15 oktober

Tid: klockan 12:00–12:55

Plats: digitalt via Zoom

Målgrupp: Aktörer i livsmedelskedjan på nationell, regional och lokal nivå

Vi startar lunchseminariet med att Lina Waara och Izabela Alias berättar om de viktigaste slutsatserna från regerings­uppdragen.

Därefter för vi ett samtal med Kristian Ekström på Skillinge Fisk‑Impex och Kajsa Olsson på Nordic Seafarm om konsumtion, marknad och utvecklings­potential inom sjömat.

Därför gör vi detta

Det finns ett intresse av att öka den svenska produktionen av sjömat. Jordbruksverket har fått två uppdrag med fokus på detta. Det ena uppdraget är att ta fram en handlingsplan med förslag på en långsiktig vision för den blå värdekedjan i Sverige, där fokus är att mer sill och skarpsill ska bli livsmedel. Det andra uppdraget handlar om att öka produktionen och konsumtionen av alger. Uppdragen ska redovisas till Regerings­kansliet i höst.

Livsmedels­strategin är en långsiktig tillväxt­strategi vars över­gripande mål är en konkurrens­kraftig livsmedelskedja där den totala livsmedels­produktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och syssel­sättning i hela landet.

Därför är det viktigt just nu

Sill och skarpsill är de arter som utgör de största volymerna av svenskt fiske. Idag går en stor del till foder, men mer skulle kunna användas till livsmedel. Alger är också en resurs med stor potential. Vi ser att det är viktigt att främja produktionen och konsumtionen av sill, skarpsill och alger. Både utifrån ett beredskaps­perspektiv och för att främja utvecklingen av hållbara livsmedels­kedjor.

Jordbruksverkets uppdrag

Jordbruksverket är en viktig aktör i arbetet med livsmedels­strategin. Vårt uppdrag är att främja en ökad och hållbar matproduktion och en god djurvälfärd i hela Sverige. Vi har flera uppdrag i livsmedels­strategins handlings­planer. Här kan du läsa mer om våra uppdrag:

Anmäl dig här senast den 10 oktober 2024

Kontakta oss om du har frågor

Senast uppdaterad:

Till toppen