Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion. FoU-dagarna ges i år som en hybridkonferens den 7–8 november i Uppsala.
Årets tema: Hur får vi snurr på kretsloppen?
Årets FoU-dagar inleds med att tre olika föreläsare belyser utmaningarna med olika kretslopp från global skala och ned till den enskilda gården. Vi erbjuder sedan valbara föreläsningar med olika teman inom husdjur, växtodling och trädgård. Konferensen avslutas med en framtidsspaning om möjligheterna med olika kretsloppsprodukter och möjligheter utifrån de ekologiska principerna och reglerna.
Dagarna summeras av Per Wåhlstedt, ekobonden från Dala‑Floda som är känd för sin estradpoesi.
På kvällen den 7 november erbjuds en tvårätters ekologisk middag på Hotell Botanika i Uppsala.
FoU‑dagarna genomförs som hybridkonferens. Antalet platser på SLU är begränsat, så anmäl dig så fort som möjligt.
Presentationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt i samband med FoU-dagarna, men föredragen spelas inte in.
Under FoU-dagarna kommer det att vara en postersession där relevanta forsknings- och utvecklingsprojekt för ekologisk produktion presenteras.
För dig som är på plats på FoU-dagarna kommer postrarna att finnas i nedre foajén i Ulls hus, där även fikat serveras. Vill man prata med utställarna kommer de att finnas vid sin poster under minglet som pågår under en längre fikapaus, det så kallade posterminglet klockan 14.40–15.40 den 7 november.
För dig som deltar på distans kommer det att finnas en inspelning med kortare presentationer av postrarna tillgänglig under FoU-dagarna.
Som posterutställare förväntas du vara på plats under posterminglet 7 november klockan 14.40–15.40 samt göra en kortare inspelning där du digitalt presenterar din poster. Mer information om detta finns i anmälan om poster.
Deadline för att anmäla en poster är den 11 oktober, vilket är ett tidigare datum än för anmälan till själva konferensen.
Jordbruksverket och SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållningssällskapet anordnar dessa FoU-dagar där rådgivare, forskare, lantbrukare och andra intresserade kan mötas och diskutera aktuella frågor och de senaste forskningsrönen inom ekologisk produktion.
Här finns programmet för FoU-dagarna. Några av inslagen ges på engelska med utländska föredragshållare.
9.00–10.00 Magdalena Åkerfeldt, SLU: Presentation av projektet ”Ökat utnyttjande av vall i foder till grisar”
10.00–10.30 Kaffe
10.30–12.00 Inledande pass
Kretslopp i tid och rum – för mycket eller för litet av fel sak på fel plats och vid fel tid. Vad gör vi åt det?
I den här sessionen får tre föreläsare belysa utmaningarna från global skala och ned till den enskilda gården.
12.00–13.00 Lunch
Tid | Husdjur | Växtodling | Trädgård |
---|---|---|---|
13.00‑13.30 | Tre nya doktorandprojekt om ekologisk gris- och mjölkproduktion Lotta Rydhmer, Annie Hägglund, Lise Pinaqui och Jhon Perez, SLU | Begränsningar och möjligheter för ekologisk växtproduktion i produktiva jordbruksområden Rafaelle Remaux, SLU | Innovationer och kunskapsspridning inom ekologisk grönsaksproduktion Annie Drottberger, SLU |
13.30‑13.35 | Föredragsbyte | ||
13.35‑14.05 | Djurvälfärd i ekologisk grisproduktion Anna Wallenbeck, SLU | Mindre kväveöverskott på ekologiska än på konventionella mjölk- och växtodlingsgårdar Maria Wivstad, SLU | Utvärdering av ekonomi i olika market garden system Ylva Andersson, HS Konsult |
14.05‑14.10 | Föredragsbyte | ||
14.10‑14.40 | Intermittent digivning och påverkan på brunstsynkronisering, tillväxt och stress Ylva Sjunnesson, SLU | Ogräskonkurrens i lantsorter av vårvete, resultat från fältförsök Tove Ortman, NIBIO och Darwin Hickman, SLU | Förluster av livsmedel i morotsproduktion Karin Lindow, Jordbruksverket |
14.40‑15.40 | Kaffe och postermingel | ||
15.40‑16.20 | Framtidssäkrat jordbruk. Beräkning av klimatpåverkan och arealbehov baserad på 30 svenska gårdar med ekologiskt kretsloppsjordbruk. Olof Thomsson, Östergarn Tryffel | Fältförutsättningar för lyckad löklagring med minskat svinn Lars Mogren, SLU | |
16.25‑16.55 | Grupphållning av suggor – en komplicerad nödvändighet? Linda Marie Backeman Hannius, SLU | The role of natural enemies in pest and weed control in Eirini Daouti, SLU | Tillbaka till grunden: Potentialen hos nordiska kulturarvsgrönsaker att öka svensk krisberedskap och att hantera konsekvenser av framtida klimatförändringar Lars Mogren, SLU |
19.00 | Middag på Hotell Botanica |
Tid | Husdjur | Växtodling | Trädgård |
---|---|---|---|
8.30‑9.00 | Rena djur ger bättre ekonomi Victoria Olin, Kunskapsnav Animalieproduktion | Kunskapsläget kring udda baljväxter (till mat) – vad vet vi och vilka frågetecken finns? Per informerar också om det nystartade projektet ”Lantbrukardrivet arbete för bättre utsäde till ekologisk odling i Sverige” Per Modig, Fagraslätt / Ekologiska lantbrukarna | Soil health in agroforestry system. Results from the REFOREST Project. Julia Cooper, Organic Research Center, UK Engelska och digitalt |
9.00‑9.05 | Föredragsbyte | ||
9.05‑9.35 | Hur påverkas mjölkkor av bräckvatten som enda dricksvattenkälla? Anna Jansson, SLU | Ogräsbekämpning i plöjningsfria system Susanne Falck, HS konsult AB och Roland Höckert, Erska seed | Soil health in agroforestry system. Results from the REFOREST Project. Julia Cooper, Organic Research Center, UK Engelska och digitalt |
9.35‑10.10 | Kaffe | ||
10.10‑10.40 | Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar Mikaela Lindberg, SLU | Samodling av ettåriga frostkänsliga baljväxter och höstraps i ekologiska odlingssystem Ann-Charlotte Wallenhammar, HS konsult AB | Perennial Green manures Clo Ward, Dyfibiosphere Engelska och digitalt |
10.40‑10.45 | Föredragsbyte | ||
10.45‑11.15 | Minska metanutsläppen med betande kor Rebecca Danielsson, SLU | Svavlets effekt på aminosyror i foderkorn och fodersammansättning Bengt Lundegårdh, Global Organic Sweden AB och Ingela Löfquist, HIR Skåne | Strimsådd i utvintrande sommarmellangröda David Hansson, SLU |
11.15‑11.20 | Föredragsbyte | ||
11.20‑12.00 | Utfodring av ekologiska fjäderfän Helena Wall, SLU | Biogas stärker och tryggar svensk energi- och matproduktion Maria Westerholm, SLU | Kretslopp i några danska grönsaksodlingar – utblickar från studieresan 2024 Sven-Erik Svensson, SLU och Sara Furenhed, Jordbruksverket |
12.00–13.00 Lunch
13.00–14.30 Avslutande pass
Vilka avfallsprodukter från samhället har potential att bli insatsvaror i lantbruket? Vad säger den senaste forskningen om olika möjliga kretsloppsprodukter och hur väl skulle de kunna passa ihop med ekologiska principer och regelverk? Forskare och regelutvecklare presenterar och diskuterar temat.
Björn Vinnerås, Institutionen för energi och teknik, SLU: Senaste forskningen om möjliga kretsloppsprodukter för lantbruket.
KRAV och Jordbruksverket kommenterar på möjligheterna för dessa kretsloppsprodukter utifrån ekologiska principer och regelverk.
Per Wåhlstedt kåserar om årets tema.
Moderator: Johanna Spångberg, Epok, SLU
14.30 Kaffe
Konferensen vänder sig till: rådgivare och forskare
Datum: 7–8 november 2024
Tid: klockan 10.00 den 7 november till cirka klockan 15.00 den 8 november
Plats: Ulls hus,Ultuna i Uppsala eller digitalt deltagande
Kostnad: Konferensens avgift, inklusive lunch och fika, vid deltagande på plats är 240 kronor per dag (exklusive moms). Middagen kostar 400 kronor exklusive moms. Konferensavgift och kostnaden för middagen kommer att faktureras före konferensen. Eventuell återbetalning sker endast om du avbokar din plats senast 14 dagar före konferensen, det vill säga den 24 oktober.
Digitalt deltagande är kostnadsfritt.
När du skickat din anmälan får du direkt ett mejl som bekräftar att du har anmält dig. Om du inte får det behöver du göra en ny anmälan.