Välkommen till ett lunchseminarium den 10 december om hur mer av produktionen kan bli mat.
Datum: 10 december
Tid: klockan 12:00–12:55
Plats: digitalt via Zoom
Målgrupp: Aktörer i livsmedelskedjan på nationell, regional och lokal nivå
Vi startar lunchseminariet med att Karin Lindow berättar om resultaten i slutrapporten om livsmedelsförluster.
Därefter för vi ett samtal med potatis- och spannmålsodlaren Johan Andersson, Eleonore Falk, hållbarhetsledare på ICA och Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen om utmaningar och incitament för att mer av livsmedelsproduktionen ska bli mat.
Jordbruksverket har inom ramen för regeringsuppdrag för minskat matsvinn tagit fram en slutrapport om livsmedelsförluster vid produktion av nötkött, griskött, mjölk, fisk och skaldjur, kvarnvete, potatis, morötter och jordgubbar. Livsmedelsförluster är det som har producerats i syfte att bli mat, men som inte går vidare i livsmedelskedjan. Slutrapporten sätter livsmedelsförlusterna i relation till olika hållbarhetsaspekter och anger tio åtgärdsområden för att mer ska bli mat.
Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi vars övergripande mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning i hela landet.
Minskade livsmedelsförluster har positiva effekter på producenternas lönsamhet, miljön och för vår livsmedelsförsörjning. För att komma framåt med åtgärderna i rapporten krävs insatser från aktörer i flera led i livsmedelskedjan, men också av myndigheter och andra aktörer.
Jordbruksverket är en viktig aktör i arbetet med livsmedelsstrategin. Vårt uppdrag är att främja en ökad och hållbar matproduktion och en god djurvälfärd i hela Sverige. Vi har flera uppdrag i livsmedelsstrategins handlingsplaner. Här kan du läsa mer om våra uppdrag:
När du skickat din anmälan får du direkt ett mejl som bekräftar att du har anmält dig. Om du inte får det behöver du göra en ny anmälan.