Danmark liknar södra Sverige i många avseenden men det finns en hel del skillnader. Inom flera områden har Danmark valt andra lösningar för att nå miljömålen än vad Sverige har. Jordbruksverket och Mångfald på slätten anordnar därför en studieresa till Danmark 27–28 augusti 2025 för att inspireras av hur danska lantbrukare arbetar för att gynna biologisk mångfald i åkerlandskapet.
Resan arrangeras i samarbete med SEGES Innovation som arbetar med rådgivning inom växtnäring, klimat, växtskydd och biologisk mångfald. Rådgivare från SEGES kommer följa med som guider på studieresan.
Syftet med studieresan är att inspireras av hur danska lantbrukare arbetar med åtgärder för att gynna biologisk mångfald och ekosystemtjänster i åkerlandskapet.
Deltagare betalar självkostnadspris för logi och mat under studieresan. Kostnaden för mat och logi uppskattas till cirka 3 000 svenska kronor och faktureras i efterhand. Jordbruksverket betalar hyra för buss samt avgifter för studiebesök.
Danmark liknar södra Sverige i många avseenden. Foto: Petter Haldén
Datum: 27–28 augusti 2025
Målgrupp: Studieresan vänder sig till rådgivare och intresserade lantbrukare.
Plats: Avresa och avslut i Malmö Hyllie Station. Besök på lantbruk på Själland och på Jylland.
Boende och mat: Boende och mat bokas av SEGES för Jordbruksverkets räkning. Inkvartering sker i enkelrum i närheten av Mols Bjerge Nationalpark på Jylland. Alla måltider intas gemensamt. Du faktureras för kost och logi i efterhand.
07. 30 Samling Malmö Hyllie station för avresa.
09. 00 Studiebesök Ryegaards gods/Croplife. Före detta ”Dansk Planteverns” demonstrationsgård. Vi tittar på blomremsor, åtgärder för biologisk mångfald i allmänhet och tofsvipor och sånglärkor i synnerhet. Representant för Dansk Ornitologisk Förening medverkar.
13. 15 Lunch på färjan till Århus (Molslinjen).
15.00 Studiebesök Odder på Jylland. Åtgärder inom Den grønne trepart (överenskommelse mellan NGOs, myndigheter och bransch för att minska växtnäringsläckage och klimatgasutsläpp samt gynna biologisk mångfald) för att skapa nya våtmarker, återväta och ta åkermark ur produktion.
18.00 Inkvartering och middag hotell i anslutning till Mols Bjerge Nasjonalpark.
Frukost och utcheckning.
08.30 Danmarks Jaegerforbund /Jagtens hus. Demonstrationsodlingar för åtgärder för fältvilt, exempel på småbiotoper och åtgärder för biologisk mångfald.
12.30 Lunch
Studiebesök SEGES.
20.00 Åter i Malmö Hyllie station. Resan avslutas.
Anmälan är bindande så till vida att om du avbokar efter den 16 juni så tar vi ut en avanmälningsavgift om 1 000 kronor. Om du avbokar efter den 18 augusti kommer du faktureras hela självkostnadspriset (cirka 3 000 kronor).
När du skickat din anmälan får du direkt ett mejl som bekräftar att du har anmält dig. Om du inte får det behöver du göra en ny anmälan.