Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion. FoU-dagarna genomförs som en hybridkonferens den 5–6 november i Uppsala.
Årets tema på konferensen är Fyrtio år av forskning – vetenskapen driver ekolantbruket framåt.
Vi inleder med ett gemensamt pass med frågeställningen Vad har hänt och vart är vi på väg? Det blir samtal med seniora och juniora forskare samt rådgivare inom ekologisk produktion om hur forskning kring ekologiskt lantbruk har sett ut, ser ut idag och ser ut imorgon. Vilka ämnen har det varit fokus på i forskningen? Hur har den bidragit till utveckling av såväl ekologisk som konventionell produktion? Under eftermiddagen samt förmiddagen dag två finns det tre olika spår med inriktning på husdjur, växtodling samt trädgård att välja på.
Dagarna avlutas med gemensamt pass om helhetsperspektiv i forskningen om hållbar livsmedelsproduktion. Hur utvärderar vi fler hållbarhetsaspekter än klimatet för lantbruket? Vad är forskningsläget? Diskussion med forskare om hur vi kan få till mer tvärvetenskaplig och holistisk forskning på hållbara livsmedelssystem.
På kvällen den 5 november erbjuds gemensam tvårätters ekologisk middag på Home Hotel i Uppsala.
FoU‑dagarna genomförs som hybridkonferens. Antalet platser på plats är begränsat,
9.00-09.45 Workshop med Introduktionskursen
9.30-10.15 Kaffe och registrering
10.15–12.00 Fyrtio år av forskning – vad har hänt och vart är vi på väg?
Samtal med seniora och juniora forskare samt rådgivare inom ekologisk produktion om hur forskning kring ekologiskt lantbruk har sett ut, ser ut idag och ser ut imorgon. Vilka har fokusen varit för forskningen och hur har den bidragit till utvecklingen av såväl ekologisk som konventionell produktion.
Moderator: Rasmus Einarsson
12.00–13.00 Lunch
Tid | Husdjur | Växtodling | Trädgård |
---|---|---|---|
13.00‑13.30 | De resurssnåla entreprenörerna. Niclas Åkeson, Publishing farm | De resurssnåla entreprenörerna. Niclas Åkeson, Publishing farm | Det senaste inom fröodling av köksväxter |
13.30‑13.35 | Föredragsbyte | ||
13.35‑14.05 | Mindre förluster inom ekologisk nötköttsproduktion. Ingrid Strid, SLU | Nya perspektiv på markhälsa, Christina Lundström, SLU RådNu | Nya perspektiv på markhälsa, Christina Lundström, SLU RådNu |
14.05‑14.10 | Föredragsbyte | ||
14.10‑14.40 | Förlängda kalvningsintervall. Anna Edvardsson Rasmusson, SLU | Ta markekologin på allvar - det är nyckeln till fruktbar jord, växthälsa och bra avkastning. Norska resultat och erfarenheter, Vibhoda Holten | Ta markekologin på allvar - det är nyckeln till fruktbar jord, växthälsa och bra avkastning. Norska resultat och erfarenheter, Vibhoda Holten |
14.40‑15.40 | Kaffe med Postermingel | ||
15.40‑16.10 | Potentiella framtida proteinkällor till gris och fjäderfä. Emma Ivarsson, SLU | Gödsling till ekologisk höstraps – tre forskningsprojekt utförda 2005–2017, Lena Engström SLU | Bibehållen markfukt och bevattning i ekologisk trädgårdsproduktion. Jonas Jönsson, HIR Skåne |
16.10‑16.15 | Föredragsbyte | ||
16.15-16.45 | 1) Betesförsök med mjölkkor och kalvar tillsammans. 2) Användning av mobil mjölkningsrobot. Juni Rosann E. Johanssen, Norwegian Centre for Organic Agriculture (norska) | Begränsningar för ekologiskt jordbruk i slättbygder: ett samhällsekonomiskt perspektiv, Mark Brady AgriFood Economics Centre (Constraints) | Bibehållen markfukt och bevattning i ekologisk trädgårdsproduktion. Jonas Jönsson, HIR Skåne |
19.00 | Middag |
Tid | Husdjur | Växtodling | Trädgård |
---|---|---|---|
8.30‑9.00 | Ø-KO-AVL. Morten Kargo, Århus universitet
| Vägen framåt utan intensiv ogräsbekämpning, Göran Bergkvist SLU | Fysisk barriär mot insekter? Resultat från DOMINO |
9.00‑9.05 | Föredragsbyte | ||
9.05‑9.35 | Nya möjligheter i avelsarbetet med produktionsdjur. Susanne Eriksson, SLU | Aktuellt ämne | Framtidens fruktträdgårdar |
9.35‑10.10 | Kaffe | ||
10.10‑10.40 | Bioraffinering av ensilage – utbyte och utfodring. Dan-Axel Danielsson, SLU | Sökandet efter unika arvsanlag hos gamla sorter och släktingar till förädling av vetesorter för ekologisk produktion för godare och hälsosammare livsmedel, Julia Darlison SLU | Svarta vinbär i extrem tätodling – ny potential? Kimmo Rumpunen, SLU |
10.40‑10.45 | Föredragsbyte | ||
10.45‑11.15 | Vad vet vi om ensilage till grisar? Jhon Perez, SLU | Kvalitetsodling av ekologiskt vårvete efter klöverrik vall, Ann-Charlotte Wallenhammar HS | Utvärdering biostimulanter |
11.15‑11.20 | Föredragsbyte | ||
11.20‑12.00 | Kodfri djurspaning- AI-teknik som alla kan förstå. Oleksiy Guzhva, SLU | Är ökad förädling och näringsvärdering nyckeln till högre betalningsvilja? Anna Henning Moberg och Veronica Öhrvik, Torsåker gård | Är ökad förädling och näringsvärdering nyckeln till högre betalningsvilja? Anna Henning Moberg och Veronica Öhrvik, Torsåker gård |
12.00–13.00 Lunch
13.00–14.30 Helhetsperspektiv i forskningen – hur går det?
Presentation av forskningsläget vad gäller att utvärdera fler hållbarhetsaspekter än klimatet för lantbruket och diskussion med forskare om hur vi kan bli bättre på att få till mer tvärvetenskaplig och holistisk forskning på hållbara livsmedelssystem.
Moderator: Rasmus Einarsson
14.30 Kaffe
Under FoU-dagarna kommer det att vara en postersession där relevanta forsknings- och utvecklingsprojekt för ekologisk produktion presenteras.
För dig som är på plats på FoU-dagarna kommer postrarna att finnas i loftets bankettsal, där även fikat serveras. Vill man prata med utställarna kommer de att finnas vid sin poster under minglet som pågår under en längre fikapaus, det så kallade posterminglet klockan 14.40–15.40 den 5 november.
Postrarna kommer endast vara tillgängliga för de som deltar på plats.
Som posterutställare förväntas du vara på plats under posterminglet den 5 november klockan 14.40–15.40. Vi vill gärna att du sätter upp din poster på förmiddagen samma dag. Anmäl din poster på SLU:s webbplats senast den 10 oktober (själva postern behöver dock inte vara färdig förrän 5 november).
Presentationerna från konferensen kommer att finnas tillgängliga på SLUs webbplats i samband med FoU-dagarna. Det sker ingen inspelning av föredragen.
Jordbruksverket, SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållningssällskapet anordnar FoU-dagar där rådgivare, forskare, lantbrukare och andra intresserade kan mötas och diskutera aktuella frågor och de senaste forskningsrönen inom ekologisk produktion.
Konferensen vänder sig till: rådgivare och forskare
Datum: 5–6 november 2025
Tid: Klockan 10 den 7 november till cirka klockan 15 den 8 november
Plats: SLU Ultuna i Uppsala eller digitalt deltagande
Kostnad: Konferensens avgift, inklusive lunch och fika, vid deltagande på plats är 400 kronor per dag (exklusive moms). Middagen kostar 425 kronor exklusive moms. Konferensavgift och kostnaden för middagen kommer att faktureras före konferensen. Eventuell återbetalning sker endast om du avbokar din plats senast 14 dagar före konferensen, det vill säga den 21 oktober.
Digitalt deltagande är kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag är den 17 oktober. När du skickat din anmälan får du direkt ett mejl som bekräftar att du har anmält dig. Om du inte får det behöver du göra en ny anmälan.