Tipspromenad Borgeby 2022

Här redovisas de rätta svaren för tipspromenaden som Jordbruksverket hade i sin monter på Borgeby Fältdagar 29-30 juni 2022.

Tipspromenaden var ett populärt inslag i Jordbruksverkets monter och över 700 svar lämnades in. Priset är en Google Home Mini. Alla som gick vår tipspromenad fick en glassbåt.

Vinnaren kommer att meddelas i augusti.

Tipsfrågor och de rätta svaren

  1. Greppa Näringen startade redan 2001. Vet du hur många rådgivningsbesök hos lantbrukare som genomförts under de första 20 åren? Rätt svar: 65 000 besök.
  2. Baljväxterna spelar en viktig roll i vallen. Vilken åtgärd gynnar dem? Rätt svar: Att dra ner på kvävegödslingen och anpassa den efter vallens sammansättning.
  3. Humlor och andra bin samlar pollen från blommor som mat åt larverna i boet. Falukorv, som är en viktig proteinkälla för barn innehåller cirka 10 % protein, men ungefär hur mycket protein innehåller pollen av rödklöver? Rätt svar: 30 %.
  4. Vad kallas de synliga trådar som många ärtsorter bildar istället för blad? Rätt svar: Klängen.
  5. Sverige har ett arealmål för ekologisk produktion för 2030 som är satt till 30 % av arealen. Vilket motsvarande arealmål för ekologisk produktion har EU satt för år 2030? Rätt svar: 25% av arealen.
  6. Vilka är Integrerat Växtskydds fyra grundprinciper? Rätt svar: Förebygg, Bevaka, Behovsanpassa, Följ upp.
  7. Vilket jordbruksstöd är helt nytt från 2023? Rätt svar: Ersättning för precisionsjordbruk.

Skiljefråga: Hur många frön finns det i burken? (fröna är räknade i en fröräknare). Rätt svar:


Senast uppdaterad: 2022-07-11