Under första halvan av 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd. Jordbruksverket har under dessa sex månader ansvar för rådsarbetsgruppsmöten kopplade till Jordbruksverkets verksamheter. Jordbruksverket är också engagerat i ett antal större möten och konferenser.
Chefsveterinärerna (CVO) ansvarar bland annat för att hantera strategiska frågor om djurhälsa, djurskydd och en säker och hållbar livsmedelsproduktion. CVO samordnar även EU:s internationella hållning i dessa frågor. Mötet, som har temat hållbarhet, kommer att behandla aktuella frågor inom områdena djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet.
Det informella mötet med EU:s växtskyddschefer (COPHS – Chief Plant Health Officers på engelska) hålls enligt tradition i ordförandelandet. På mötet diskuteras frågor av strategisk karaktär i syfte att förhindra introduktion och spridning av växtskadegörare som omfattas av växtskyddslagen.
2023 införs en ny gemensam jordbrukspolitik i EU. På mötet planerar Sverige att lyfta omställningen till en hållbar livsmedelskedja med fokus på effektiva miljö- och klimatåtgärder. På mötet kommer cirka 150 deltagare från samtliga medlemsländer och EU-kommissionen att delta. Fokus ligger på erfarenhetsutbyte från genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik i medlemsländerna.
Medlemsländernas direktörer för CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken i EU, träffas i Malmö. Under mötet följs erfarenheter av införandet av den nya gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, upp. Mötet följer även upp konferensen Framgångsrikt miljöarbete inom ramen för CAP.
Två gånger per år möts cheferna för medlemsländernas utbetalningsställen för EU:s jordbruksstöd tillsammans med EU-kommissionen och EU:s revisionsrätt. Mötet behandlar hur administrationen av EU-stöden genomförs och aktuella framtidsfrågor. På mötet tas införandet av förändringarna i CAP upp. Särskilt fokus ägnas åt införandet av ny teknik och det nya sättet att följa upp att målen i den strategiska planen för CAP nås.
Information om konferensen kommer.
Sverige ska som ordförandeland driva rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt, säkra kontinuiteten i EU:s agenda och se till att lagstiftningsprocesserna sker på ett ordnat sätt och att medlemsländerna samarbetar. De allra flesta av de 2 000 mötena sker i Bryssel och Luxemburg, men ungefär 150 möten kommer under ordförandeskapsåret att genomföras i Sverige. Det handlar både om högnivåmöten på minister-, statssekreterar- eller generaldirektörsnivå och möten på tjänstemannanivå. Nästan 18 500 delegater beräknas besöka Sverige under perioden.
Projektledare: Anders Elfström