För att se till att medlemsländerna når målen för EU:s gemensamma fiskeripolitik ser EU gärna att yrkesfiskare och vattenbrukare samarbetar och utbyter kunskap. Det kan ni göra genom att bilda en producentorganisation.
Producentorganisationer (PO) och branschorganisationer (BO) har en viktig roll när det gäller att uppnå målen för den gemensamma fiskeripolitiken och den gemensamma marknadsordningen. Genom olika åtgärder kan producentorganisationer delta i förvaltningen av fisket, säkerställa att medlemmarna bedriver sina aktiviteter på ett hållbart sätt, förbättra försäljningen och medlemmarnas lönsamhet.
Enligt marknadsordningen får producentorganisationer bildas på initiativ av producenter av fiskeri- eller vattenbruksprodukter i ett eller flera EU-länder. En sådan producentorganisation ska erkännas av myndigheterna i EU-landet där producenterna är verksamma.
En producent är ett företag som bedriver yrkesmässigt fiske eller ett företag som bedriver yrkesmässigt vattenbruk för att producera fiskeri- eller vattenbruksprodukter för att sälja på marknaden.
Enligt marknadsordningen får producentorganisationer som erkänts av ett EU-land bilda en sammanslutning av producentorganisationer. En sådan sammanslutning ska erkännas av myndigheterna i EU-landet där producenterna är verksamma.
Stöd för att bilda en producentorganisation eller en sammanslutning av producentorganisationer ges genom havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet som hanteras av Jordbruksverket. När ni planerar att starta en producentorganisation eller en sammanslutning kan ni söka stöd för bland annat möteskostnader, personal, konsulter och investeringar som behövs för att bilda organisationen.
Producenter i Sverige som vill bilda en producentorganisation ska ansöka om att bli erkända som producentorganisation av Jordbruksverket.
För att bli en producentorganisation som erkänns av myndigheterna måste den uppfylla ett antal krav:
Producentorganisationerna ska bidra till att uppfylla målsättningar i den gemensamma marknadsordningen. Det finns obligatoriska mål och frivilliga mål.
I ansökan om erkännande ska producentorganisationerna redogöra för vilka mål de tänker verka för samt hur de tänker göra det.
De obligatoriska målen skiljer sig åt beroende på om producentorganisationen verkar inom fiskeri eller vattenbruk, medan de frivilliga målen är desamma.
Obligatoriska mål för producentorganisationer inom fiskeri är att:
Obligatoriska mål för producentorganisationer inom vattenbruk är att:
Frivilliga mål för producentorganisationer både inom fiskeri och vattenbruk är att:
Producentorganisationerna ska bidra till minst två av de fem frivilliga målen och de får verka för att uppnå andra kompletterande mål.
För att underlätta för producentorganisationer att nå de obligatoriska och frivilliga målen listas i regelverket exempel på olika insatser som producentorganisationerna kan genomföra.
Gemensamma insatstyper för att nå målen:
Särskilda insatstyper inom fiskeri:
Särskilda insatstyper inom vattenbruk:
Du ansöker om erkännande av producentorganisation hos Jordbruksverket.
Du kan få mer information och en mall för ansökan från Jordbruksverket. Ta kontakt med oss via mejl.
När du ansöker ska du skicka in det här:
Inför varje nytt verksamhetsår ska organisationen sedan ta fram nya produktions- och saluföringsplaner. Verksamhetsåret är från 1 januari till den 31 december.
Producentorganisationer kan söka stöd i havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet för att upprätta produktions- och saluföringsplaner.
Producentorganisationerna ska även varje år i februari redovisa en årsrapport om sin verksamhet under året.
Enligt EU:s regler ska vi på Jordbruksverket regelbundet kontrollera att erkända producentorganisationer uppfyller villkoren för erkännandet. Om kontrollerna visar på bristande uppfyllande kan det leda till att erkännandet återkallas.
I Sverige finns det sex erkända producentorganisationer, men ingen erkänd branschorganisation. Fem av producentorganisationerna är verksamma inom yrkesfisket och en inom vattenbruket. De sex producentorganisationerna är:
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på Leader- och marknadsstödsenheten. Du når oss via mejl eller genom att ringa till kundtjänst.
Söker efter grundforeskrifter:
2024:13