Logotyp Jordbruksverket

Stegvisa förändringar för mer algbaserade livsmedel

Fortsatta satsningar på kunskapsutveckling och forskning, förbättrat samarbete inom näringen och mellan algföretagare och myndigheter. Enklare regler samt teknik- och produktutveckling för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel. Det är några av de förslag som lyfts fram i den rapport för ökad algproduktion i Sverige som Jordbruksverket nyligen lämnat till regeringen.

Rödaktiga alger.

Foto: Hanna Sallén Lennerthson.

- Vi bedömer att det behövs stegvisa förändringar för att få mer alger på bordet. Det är en underutnyttjad resurs som skulle kunna stärka Sveriges livsmedelsproduktion, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

Förslag för mer algbaserade livsmedel

I rapporten presenteras de utvecklingsbehov som Jordbruksverket ser som viktiga för att nå målet om att öka den hållbara produktionen, konsumtionen och användningen av algbaserade livsmedel. Några exempel:

  • Det finns behov av att ta fram innovativ utrustning för att öka produktiviteten inom algindustrin och kvaliteten på algbaserade produkter.
  • Regeländringar, bättre samverkan mellan tillståndsgivande myndigheter och tydliga vägledningar krävs för att få igång en svensk algindustri.
  • Mer kunskap behövs om både risker samt fördelar för människors hälsa när algerna konsumeras.
  • Marknaderna för användning av alger för både livsmedelsändamål och andra ändamål behöver utvecklas och breddas.

- För att främja utvecklingen behövs även en långsiktig strategi för algindustrin. I relation till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet bör visionen bland annat beakta teknik- och produktutveckling, förädling, innovationsbehov och marknadsföring, säger Izabela Alias.

Fakta och bakgrund till rapporten

  • Den svenska algindustrin är en ung och nischad sektor, representerad av få storskaliga industriella aktörer, men har potential att bli en betydande del av livsmedelsproduktionen.
  • Det pågår mycket forskning för att utveckla odlingstekniker eller att ta fram nya algbaserade produkter.
  • Jordbruksverket har i uppdraget fört dialog med ett urval av algodlare, bransch- och producentorganisationer, länsstyrelser, andra myndigheter och forskare.

Mer information