Söndagen den 19 oktober är det Sjömatens dag. Fira dagen med att äta något gott från våra blå livsmedelsproducenter!

Mälargös med kräftstjärtar, potatispuré, sparris och musselskum.
I livsmedelsstrategin finns för första gången ett mål för ökad sjömatsproduktion. Tillväxten i en stärkt svensk sjömatsproduktion kan nås genom
Vi kan också äta arter av fisk och skaldjur som vi inte är så vana vid att äta i Sverige idag och använda flera delar av fisken som livsmedel.
Om du är nyfiken Sjömatens dag och vill ha tips på aktiviteter kan du läsa mer på Sjömatsfrämjandets webbplats.
Landsbygdsnätverkets Hållbara blå näringar firar Sjömatens dag genom att under vecka 42, med kulmen den 19 oktober, lyfta fram olika perspektiv på sjömat i en digital kampanj.
Läs gärna mer om Jordbruksverkets arbete med sjömat i Strategi för svenskt fiske och vattenbruk 2021–2026 och handlingsplanerna för utvecklingen av svenskt yrkesfiske, vattenbruk och mer mat av pelagisk fisk.