Du kan få hjälp med att räkna ut hur många djurenheter av nötkreatur du har genom att fylla i uppgifter i den så kallade beräkningshjälpen. Tillsammans med eventuellt antal tackor och getter som du ansökt om får du i beräkningshjälpen ditt sammanlagda antal djurenheter. Med hjälp av det sammanlagda antalet djurenheter och grovfoderarealen kan du i beräkningshjälpen räkna ut din djurtäthet som avgör vilken typ av jordbruk du har.
Det är frivilligt att använda beräkningshjälpen så därför är hjälpen från Jordbruksverket och länsstyrelsen begränsad. Jordbruksverket och länsstyrelsen tar inte något juridiskt ansvar för att beräkningshjälpen fungerar.
Det finns tre flikar i beräkningshjälpen:
Det finns alltså två olika sätt att räkna ut hur många djurenheter nötkreatur du har. Om du fyller i rätt uppgifter räknar mallen automatiskt ut hur många djurenheter du har i genomsnitt under hela räkningsperioden.
Du kan klicka på de grå flikarna under bladet som du är på för att byta blad. Du kan ändra storleken på bladet så att du ser fler kolumner genom att använda funktionen för zoomning i Excel.
När du använder beräkningshjälpen måste du spara den i din dator innan du börjar använda den. Annars försvinner all information du har fyllt i när du stänger den.
Du måste också känna till vad som gäller för sent rapporterade djur innan du gör din beräkning.
I CDB Internet kan du se om du rapporterat ett djur för sent någon gång under den tid du haft djuret. Det ser du i rapporten "Djur med händelser", genom att det står ”Nej” i kolumnen "Rapp i tid". I kolumnen "Ankomstdatum" kan du se när du gjorde den sena rapporteringen.
I vissa fall räknas djur med även om de är för sent rapporterade. Det gäller
Beräkningshjälpen bortser från händelserna ”Tillfälligt ute” och ”Åter från tillfälligt ute” eftersom djuren räknas till din anläggning även om de är tillfälligt ute.
Du behöver räkna med viss marginal när det gäller antal djurenheter och din djurtäthet eftersom
På den första fliken ”Beräkning av typ av jordbruk” kan du räkna ut djurtätheten och därefter se vilken typ av jordbruk din verksamhet klassas som. För att göra det fyller du i uppgifterna på fliken
Hur mycket areal med grovfodergrödor du har redovisat i din ansökan kan du se i SAM Internet i rapporten Summering av areal. Du hittar rapporterna uppe till höger i SAM Internet.
Om du har nötkreatur behöver du räkna ut genomsnittligt antal djurenheter under perioden 1 augusti–31 juli. Hur många djurenheter ett djur motsvarar kan du se längre upp på sidan under rubriken De här djurarterna ingår i beräkningen av din djurtäthet. Om du har djur som förs ut och in under räkningsperioden eller djur som är över och under 24 månader kan det vara svårt att beräkna genomsnittet själv.
På fliken Beräkna nötkreatur från CDB-fil ska du kopiera in uppgifter från rapporten "Djur med händelser" som finns i CDB Internet. Så här gör du:
Om du har mer än en inhändelse där djuret rapporterats in (utom Födelse eller Åter från tillfälligt ute) eller mer än en uthändelse där djuret rapporterats ut (utom Tillfälligt ute) under räkningsperioden 2023‑08‑01–2024‑07‑31. Radera i så fall alla rader för det djuret. Om du vill räkna med djuret fyll i stället i uppgifterna för djuret på bladet ”Beräkna nötkreatur manuellt”.
Om den första händelsen under räkningsperioden på ett djur är att den rapporterats ut och djuret senare under räkningsperioden dessutom rapporteras in fungerar inte ”Beräkna nötkreatur från CDB-fil”. Radera alla rader för det djuret. Om du vill räkna med djuret fyll i stället i uppgifterna för djuret på bladet ”Beräkna nötkreatur manuellt”.
Djur som du vet att du kommer att köpa in. Enklast är att fylla i uppgifter för djuret under ”Beräkna nötkreatur manuellt”.
Du kan också beräkna djurenheter för nötkreatur genom att själv fylla i djuren och datum för händelser. Tänk på att inte ange samma djur både på denna flik och på fliken "Beräkna nötkreatur från CDB-fil", då kommer samma djur med två gånger i beräkningarna på första fliken "Beräkning av typ av jordbruk".
Gör så här för att beräkna manuellt: