För att den mjölk du levererar ska hålla god kvalitet och vara säker som livsmedel är det viktigt att du har bra rutiner vid mjölkning och hantering av mjölk på gården. Som mjölkföretagare räknas du som livsmedelsproducent, och ansvarar för att den mjölk som lämnar gården är säker och uppfyller myndigheternas krav.
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Det finns nationella branschriktlinjer för att hjälpa mjölkföretagen att producera säkra livsmedel. Bland annat finns det sådana riktlinjer för hygienisk mjölkproduktion. Genom riktlinjerna ger branschen rekommendationer om hur mjölkföretagen kan uppfylla bestämmelserna och målen i lagstiftningen. Branschriktlinjerna innehåller också en del krav som är specifika för branschen och som går utöver bestämmelserna i lagstiftningen.
Det är frivilligt att följa branschriktlinjerna, men de är ett bra hjälpmedel.
Den som levererar mjölk till en mejeriförening som är medlem i LRF Mjölk, förväntas i regel följa både branschriktlinjerna och mejeriföreningens eget kvalitetsprogram. De nationella branschriktlinjerna har granskats av Livsmedelsverket.
Läs mer om Branschriktlinjer på Livsmedelsverket webbplats.
I lagstiftningen finns en rad krav som du som mjölkproducent behöver uppfylla för att se till att mjölken som levereras från gården är säker för konsumenten.
Djur som används för mjölkproduktion får inte lida av feber, klinisk juverinflammation, sår på juvret eller andra sjukdomar, till exempel förgiftning, som misstänks kunna överföras till människan via mjölken.
Du ska ha rutiner för att upptäcka sjuka djur. Exempel på sådana rutiner kan vara att du vet hur du ska agera när du upptäckt djur med infektioner, diarréer, juverinflammation, djur som inte vill äta eller liknande. Vid mjölkning ska du se till att sjuka djur separeras och mjölkas för sig om det finns risk för att mjölken kontamineras.
Rutiner kan vara skriftliga eller muntliga, det viktiga är att du själv vet hur du ska agera. Kontrollera att även anställd personal vet hur de ska agera.
Du ska avskilja onormal mjölk, och alltså inte leverera den.
Vilka metoder har du för att upptäcka mjölk med avvikande egenskaper som kan vara tecken på sjukdom, till exempel med visuell kontroll av färg, flockar eller annat avvikande utseende eller med lämplig mätutrustning. Mjölk som har avvikande utseende ska inte levereras vidare i livsmedelkedjan.
Om något djur fått ett otillåtet preparat ska du mjölka djuret separat och avskilja mjölken. Du får inte leverera mjölk som kan innehålla otillåtna preparat.
Du ska följa veterinärens anvisningar när det gäller exempelvis karenstider. Du ska även avskilja mjölk från djur som behandlas med karensbelagda preparat och inte leverera den mjölken under karenstiden. Det ska gå att identifiera djur som behandlas.
Personal som hanterar mjölken ska vara vid god hälsa och de ska vara utbildade om hälsorisker, så att de långt som möjligt kan förhindra att smitta sprids mellan djuren. Personalen ska också känna till smittförebyggande åtgärder som bidrar till att minska risken för att smittämnen som kan överföras mellan djur och människa sprids. Lagen säger inte att personalen ska ha gått någon särskild utbildning, utan det som är viktigt är att personalen har relevant kunskap om hygien.
I de nationella branschriktlinjerna för Hygienisk mjölkproduktion ger branschen vissa rekommendationer i avsnittet om utbildning. Läs mer om Branschriktlinjer på Livsmedelsverkets webbplats.
Dina lokaler och din mjölkningsutrustning ska vara placerade och utformade så att risken för att mjölken och råmjölken blir kontaminerad är så liten som möjligt. Det gäller de lokaler där mjölk och råmjölk förvaras, hanteras och kyls.
De lokaler du använder för att förvara mjölk och råmjölk ska vara tillräckligt avskilda från de lokaler där djuren hålls. De ska också ha lämplig kylutrustning om det krävs för att uppfylla kraven om hygienisk mjölkning.
Lokalerna där du förvarar mjölk och råmjölk ska vara skyddade mot skadedjur.
Du ska se till att mjölktanken håller rätt temperatur. Temperaturen där mjölken produceras och lagras ska också vara sådan att mjölkens kvalitet inte försämras.
Du ska ha rutiner vid mjölkning som förhindrar att mjölken förorenas av material från kon, mjölkaren eller stallmiljön. Ytor och material som kommer i kontakt med mjölk ska vara släta, tvättbara och av giftfria material, samt väl underhållna.
Du ska se till att underhålla mjölkningsutrustningen regelbundet. Den ska också rengöras efter varje gång den använts. Diska mjölkningsanläggningen och mjölktanken så att det inte blir kvar mjölkrester och så att risken för att bakterier förökas och förorenar mjölken blir så liten som möjligt.
Skölj med rent vatten efter att utrustningen diskats. Det tar bort rester av disk- och desinfektionsmedel som annars kan förorena mjölken.
Det ska finnas rutiner som gör att mjölkningen sker på ett hygieniskt sätt.
Alla som mjölkar eller hanterar obehandlad mjölk ska använda lämpliga och rena kläder.
Det ska finnas hand- och armtvätt i anslutning till mjölkningsplatsen. De som ska mjölka ska använda dessa för att tvätta sig innan de börjar mjölka.
Mjölk som avviker från det normala får inte användas som livsmedel. Därför ska du kontrollera mjölken från varje djur.
Du ska använda godkända spendoppningsmedel och spraymedel. Hanteringen av kemiska produkter på gården måste vara säker, så att medlen inte riskerar att förorena mjölken.
Läs mer om Produkter godkända av Bra Kemråd på LRF:s webbplats.
Du ska förvara mjölken vid låg temperatur, och mjölken ska under hela hanteringen vara kyld (kylkedjan ska vara obruten), för att bromsa tillväxten och aktiviteten hos mikroorganismer som exempelvis bakterier.
Kraven på vid vilken temperatur du ska hålla mjölken beror på typ av produktionsform.
Produktionsform | Kylning |
---|---|
Leverans till mejeriförening som är medlem i Svensk Mjölk | Enligt mejeriets kvalitetsprogram |
Daglig leverans till mejeri som inte har egna krav angående kylning | Mjölken ska omedelbart kylas till mindre än 8 grader |
Ej daglig leverans till mejeri som inte har egna krav angående kylning | Mjölken ska omedelbart kylas till mindre än 6 grader |
Mjölken bearbetas inom två timmar efter mjölkning | Kraven ovan behöver ej uppfyllas |
Där det av tekniska skäl är nödvändigt med en högre temperatur kan du söka dispens hos behörig myndighet, vanligtvis länsstyrelsen. Om mjölken bearbetas inom två timmar efter mjölkningen behöver du ingen dispens, förutsatt att du kan garantera mjölkens kvalitet på annat sätt.
Du ska dokumentera resultat från olika typer av analyser av mjölken, som exempelvis totalantalet bakterier, celltal och syrningshämmande ämnen. Du ska också genomföra åtgärder om analysresultaten avviker från det normala. Även åtgärderna ska dokumenteras.
Du ska regelbundet ta prover på mjölken och analysera dem för att vara säker på att mjölken håller rätt kvalitet. För nötkreatur ska analyserna omfatta åtminstone bakterier och somatiska celler, för övriga djurslag enbart bakterier. Mejeriet kan ställa högre krav än de som framgår av tabell Hygieniska krav för obehandlad mjölk. Mejeriet kan också ställa krav på analys av andra egenskaper i mjölken.
Produkt | Antal bakterier vid 30 grader (per ml) | Somatiskt celltal (per ml) |
---|---|---|
Obehandlad mjölk från kor | ≤ 100 000¹ | ≤ 400 000² |
Obehandlad mjölk, andra djurslag, värmebehandling i senare led | ≤ 1 500 000¹ | |
Obehandlad mjölk, andra djurslag, | ≤ 500 000¹ |
|
Fotnot 1: Rullande geometriskt medelvärde under en tvåmånadersperiod med minst två prov per månad.
Fotnot 2: Rullande geometriskt medelvärde under en tremånadersperiod med minst ett prov per månad, såvida den behöriga myndigheten inte fastställer någon annan metod där de säsongsbetonade variationerna i produktionsnivån beaktas.
Mer information finns också i dessa branschriktlinjer:
Du ska dokumentera alla relevanta rapporter om kontroller av djur eller produkter av animaliskt ursprung. Om resultaten i rapporterna avviker från det normala eller från kraven i lagstiftningen ska du genomföra åtgärder. Exempel på sådana rapporter är: