Syftet med direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel är att växtskyddsmedel ska användas på ett hållbart sätt. I hållbarhet ingår här både människors hälsa och miljön.
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 8.
Än så länge gäller direktivet bara för växtskyddsmedel, och inte för några andra bekämpningsmedel. Så kravet är bara relevant för dig om du använder växtskyddsmedel.
Du måste ha ett tillstånd för att få använda växtskyddsmedel. Ett vanligt sätt för svenska användare att få tillstånd är att gå en kurs med godkänt resultat. Det kan också vara tillräckligt att ha gått en utbildning i ett annat land eller ha behörighet från ett annat land.
Syftet med kravet på tillstånd är att de som använder eller kommer att använda växtskyddsmedel är fullt medvetna om de möjliga riskerna för människors hälsa och för miljön. Ett annat syfte är att de som använder eller kommer att använda växtskyddsmedel ska veta hur de ska genomföra lämpliga åtgärder för att minska dessa risker så mycket som möjligt.
Du ska lagra och förvara växtskyddsmedel på ett sätt så att det inte riskerar människors hälsa eller miljön. Du ska bland annat förvara växtskyddsmedel
Om du inte följer dessa punkter ökar riskerna för människors hälsa och för miljön, vilket går emot intentionerna med hållbar användning.
På Säkert växtskydds webbplats kan du läsa mer om kraven och få veta mer om vad som krävs för att uppfylla dem.
Den som utför växtskyddsarbetet ska använda en utrustning som antingen är godkänd av Jordbruksverket eller inte omfattas av kravet på att vara godkänd. En väl fungerande utrustning för att sprida ut växtskyddsmedel minskar riskerna för människors hälsa och för miljön när du använder växtskyddsmedel. Dessutom gör det att det blir lättare att använda växtskyddsmedlen effektivt, vilket kan göra att du kan använda mindre mängder.
Läs mer om vilka sprutor som är undantagna och hur man får sprutan godkänd på vår webbsida om växtskyddssprutor.
I Natura 2000-områden är det särskilt viktigt att miljön inte skadas. Motsvarande gäller för vatten i vattenskyddsområden. För dessa områden finns därför särskilda regler i syfte att skydda vattnet och miljön. Användningen av växtskyddsmedel inom dessa områden måste ske i enlighet med dessa regler, som beskrivs i bevarandeplanerna. Ansvarig för bevarandeplanerna för Natura 2000-området är länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan också vara ansvarig för stora vattenskyddsområden medan kommunerna har hand om de mindre.