Det finns EU-regler om att företag som producerar livsmedel ska registrera sina livsmedelsanläggningar hos behörig myndighet och i vissa fall ansöka om godkännande. Det senare gäller exempelvis för produktion av groddar. Syftet med reglerna är att myndigheterna ska få veta var livsmedelsanläggningar och foderanläggningar finns, och vilken verksamhet som bedrivs på dessa anläggningar så att myndigheterna kan kontrollera dem.
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Primärproduktion är ett begrepp som används för att beskriva verksamheter på gård eller liknande nivå. Att odla och skörda grönsaker, föda upp djur före slakt, producera ägg och mjölk, fiska och jaga är några exempel. Även att plocka och samla in vilda produkter, som bär och svamp, musslor och kräftor ingår. Exempel på primärprodukter är spannmål, ägg, mjölk och honung. Primärproduktionen är starten på livsmedelskedjan.
Om du är primärproducent och regelbundet producerar och säljer dina primärprodukter ska du registrera din verksamhet hos länsstyrelsen i det län där produktionen i huvudsak bedrivs. Det gäller även dig som regelbundet skänker bort dina primärprodukter. Det kan handla om odling och skörd av exempelvis spannmål, potatis, frukt eller grönsaker på friland eller i växthus, och som ska användas som livsmedel.
Det är du som primärproducent som ansvarar för att dina anläggningar är registrerade. Det gäller både om du ska starta en ny verksamhet och om du redan har en verksamhet som du ännu inte registrerat.
All form av odling i containrar räknas också som primärproduktion. Du ska även registrera enklare packerier där du förpackar dina egna primärprodukter i anslutning till odlingen hos länsstyrelsen. Förpackar du primärprodukter från andra odlare ska packeriet vara registrerat hos kommunen.
Om det görs betydande ändringar i verksamheten, eller om verksamheten upphör eller byter ägare, så ska verksamheten registreras på nytt.
Hos länsstyrelsen finns en e-tjänst där du kan registrera din verksamhet. Om du är osäker på om du är registrerad så kontakta din länsstyrelse. Läs mer om registrering nedan.
Om du tänker sälja dina primärprodukter till konsumenter ska du anmäla det till din kommun. Läs mer om hur du ska göra om du bara säljer små mängder primärprodukter direkt till konsumenter längre ned.
Länsstyrelsen har en e-tjänst där du kan registrera din anläggning, eller kontrollera om den redan är registrerad. Där kan du fylla i alla uppgifter som behövs direkt på webbplatsen. Har du e-legitimation kan du skicka in din registrering direkt. Det går även bra att skriva ut ansökan och skicka in den i pappersform.
E-tjänsten hittar du på länsstyrelsens webbplats.
OBS! Du får inte starta en ny verksamhet innan du har registrerat verksamheten. Den som har startat en verksamhet utan att först ha registrerat den hos den behöriga myndigheten kan behöva betala en sanktionsavgift. Bestämmelserna om sanktionsavgifter finns i 39 c § livsmedelsförordningen. Bestämmelserna gäller alla som startat en verksamhet efter den 1 januari 2019.
Många primärproducenter följer nationella branschriktlinjer och djuromsorgsprogram, eller har certifierat sin verksamhet. I samband med att du registrerar din verksamhet kan du även berätta om du följer några riktlinjer eller program, eller är certifierad enligt något system. Det är frivilligt att informera om det men det kan påverka länsstyrelsens kontroll av din verksamhet.
Om du säljer eller tänker sälja små mängder av dina primärprodukter direkt till konsumenter, på till exempel torget, på gården, till lokala butiker, caféer eller restauranger, så ska du anmäla detta till din kommun. Kommunen fattar beslut om du behöver registrera denna del av din verksamhet eller om det räcker med att du registrerar primärproduktionen hos länsstyrelsen.
Innan du får släppa ut groddar på marknaden måste din verksamhet kontrolleras och godkännas av länsstyrelsen. Kraven för att bli godkänd gäller både lokaler och själva verksamheten, spårbarhet och provtagning. För att få mer information om vad som gäller för groddanläggningar så kan du läsa mer på dessa sidor på Kontrollwiki - Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Det finns särskilda krav för spårbarhet för groddar och för fröer som ska användas för groddning. Dessa krav finns i förordning (EU) nr 208/2013. Företagaren ska se till att följande uppgifter dokumenteras, sparas och lämnas vidare i alla led i livsmedelskedjan och att uppgifterna uppdateras varje dag då partier av groddar eller frön för groddning tas emot och sänds iväg:
Om fröerna för groddning har sitt ursprung i länder utanför EU (det som kallas för tredjeland) måste varje sändning fröer åtföljas av ett importintyg som följer reglerna i förordning (EU) nr 2019/628. Kopior av detta intyg och spårbarhetsdokumentationen ska levereras vidare med fröerna ända fram till den som förpackar fröna i detaljhandelsledet.
Det behövs inget importdokument för fröer för groddning som producerats inom EU. Men det måste fortfarande finnas en spårbarhetsdokumentation, och den ska kontrolleras av länsstyrelsen, oavsett fröernas ursprung.
Läs mer om odling av groddar och krav på provtagning och spårbarhet på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.