Tvärvillkor är vissa regler som du måste följa för att få full utbetalning av dina stöd. Genom att följa tvärvillkoren bidrar du till att bevara jordbruksmarken i gott skick, förbättra den yttre miljön för människor och djur, minska smittspridning och få säkrare livsmedel.
De flesta tvärvillkoren är inga nya regler, utan de finns redan i EU‑förordningar eller genom att vi redan har implementerat EU‑direktiv i svensk lagstiftning. Ett direktiv ska, med avseende på det resultat som ska uppnås, vara bindande för varje medlemsstat till vilken det är riktat. Det är dock upp till medlemsstaten att bestämma form och tillvägagångssätt för genomförandet.
Det innebär att ett tvärvillkor kan utgöras av nationell lagstiftning som Sverige har på plats för att uppnå syftet med det EU‑direktiv som pekats ut som tvärvillkor. Inom vissa verksamhetsområden går den nationella lagstiftningen längre än vad direktivet kräver och kontrollen av tvärvillkoren ska då genomföras enbart utifrån vad som är tillräckligt för att uppnå syftet och ändamålet med respektive direktiv.
Alla lantbrukare i EU måste följa tvärvillkoren. Tänk på att tvärvillkoren gäller för all jordbruksmark som du har, oavsett om du söker stöd för marken eller inte.
Om du inte följer tvärvillkoren kan du får avdrag på de här stöden:
Förutom tvärvillkoren finns det särskilda villkor för varje stöd, som du också måste följa för att få full utbetalning.
Det är du som har sökt stödet som har ansvar för att tvärvillkoren följs i din jordbruksverksamhet och på all din jordbruksmark. Det gäller även om arbetsuppgifterna utförs av någon annan, till exempel en maskinstation. Tänk på att du ansvarar för att tvärvillkoren följs under hela stödåret.
Vilka tvärvillkor som gäller för just ditt företag tar du enkelt reda på med hjälp av tjänsten Miljöhusesyn. Miljöhusesyn är framtagen av LRF i samarbete med Jordbruksverket och andra berörda myndigheter.
Miljöhusesyn innehåller alla regler som ett jordbruksföretag måste följa inom områdena
Miljöhusesyn innehåller också tvärvillkoren om hur du ska sköta din jordbruksmark och vissa regler inom arbetsmiljö. Eftersom tjänsten är heltäckande på de områden som anges ovan, så kan du känna dig trygg med att du inte missar något. Det är tydligt markerat vilka regler som är tvärvillkor.
I Miljöhusesyn anger du var i landet din gård ligger, hur mycket jordbruksmark och hur många djur av olika slag du har. Sedan får du en checklista med alla regler som gäller för just ditt företag. Du kan se alla tvärvillkor som du berörs av i en särskild lista, om du vill det. Med hjälp av listan kan du själv gå igenom din gård och tänka efter om du redan uppfyller alla reglerna eller om det finns brister som du behöver åtgärda.
Du kan ladda ner Miljöhusesyn som broschyr om du hellre vill det.
Du som är lantbrukare kan köpa rådgivning om tvärvillkor. Rådgivningen är subventionerad och du betalar bara 30 procent av kostnaden. Resten bekostas av pengar från landsbygdsprogrammet.
En rådgivare kommer ut till din gård och går igenom de tvärvillkor som är aktuella för din gård och ger råd om hur du ska rätta till eventuella brister.
En del lantbrukare har fått avdrag på sina stöd på grund av brister som kunde ha åtgärdats ganska enkelt. Tänk på det här för att undvika de vanligaste felen:
För dig som har jordbruksmark i område med tvärvillkorselement (tidigare kallat stödområde 9) gäller att du måste följa tvärvillkoren för vissa landskapselement. De här landskapselementen kallas för tvärvillkorselement.
Områden med tvärvillkorselement finns i slättbygderna i södra Sverige.
Karta över områden med tvärvillkorselement, blåmarkerade.
Om du har mark i ett område med tvärvillkorselement så finns det en meny i SAM Internet som heter Tvärvillkorselement. Den finns under Karta och skiften. Där finns dina tvärvillkorselement inritade.
Så här ser tvärvillkorselementen ut i SAM Internet om vi har ritat in dem:
Öppet dike och stenmur
Öppet dike och stenmur
Småvatten
Småvatten
Träd som står ensamt
Träd som står ensamt
Om det är något som du inte tycker stämmer kan du tala om det för oss. Det gör du i SAM Internet.
Om det är något som är fel så ska du klicka på tvärvillkorselementet i SAM Internet och skriva vad det är som är fel. Det ska du göra om vi till exempel har ritat in en stenmur på kartan men i verkligheten är det en häck.
Om du har tvärvillkorselement som du saknar på kartan ska du välja menyn Tvärvillkorselement och sedan Lägg till tvärvillkorselement. Därefter ska du klicka på det ställe i kartan där tvärvillkorselementet ligger och tala om vilken typ av tvärvillkorselement det är.
Den mark där tvärvillkorselementen finns kan du söka jordbrukarstöd för.
Om en stenmur eller ett dike ligger 5 meter eller närmare från kanten på åkern kan du få stöd för den marken. Du kan få stöd för marken fram till dikets eller stenmurens mitt. Om arealen blir större på ett block på grund av att det finns ett tvärvillkorselement på blocket så kan du exempelvis söka gårdsstöd och miljöersättning för den utökade arealen.
Du behöver gå igenom de här stegen när du ska söka stöd för marken där tvärvillkorselementet finns:
Om du inte följer tvärvillkoren kan länsstyrelsen göra avdrag på dina stöd. Länsstyrelsen kontrollerar alla tvärvillkor hos en viss andel av dem som söker stöd. Det är inte alltid du får veta i förväg att du ska få en kontroll. Om du har både växtodling och djurhållning kan det vara olika kontrollanter som tittar på olika tvärvillkor vid olika tillfällen under året.
Om Livsmedelsverket, Jordbruksverket eller kommunen upptäcker att du inte har följt tvärvillkor inom de områden som de ansvarar för kan de rapportera felen till länsstyrelsen.
Om länsstyrelsen ser att du inte har följt en svensk regel, som ställer högre krav på dig än motsvarande EU‑regel, är det ändå enligt EU‑nivån du bedöms när det gäller tvärvillkoren. Det kan innebära att du måste åtgärda vissa brister för att nå upp till de svenska kraven, men att du ändå slipper avdrag på stöden.
Lantbrukare som har haft kontroll på sin gård får ett brev hem efteråt. Brevet heter Meddelande om kontrollresultat av tvärvillkorskontroll. I brevet finns information om eventuella tvärvillkorsfel som upptäckts vid kontrollen.
Om du inte kan följa tvärvillkoren på grund av händelser utanför din kontroll, kan du slippa tvärvillkorsavdrag genom att hänvisa till force majeure eller oförutsedda händelser.
Exempel på force majeure och oförutsedda händelser är
Om du vill hävda force majeure eller oförutsedda händelser måste du göra det skriftligen till länsstyrelsen och förklara varför du inte kan uppfylla tvärvillkoren. Anmälan ska du göra inom 15 arbetsdagar från den dag då du har möjlighet att göra det.
Bestämmelserna om vad som är tvärvillkor finns i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 7 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken.
Bestämmelserna är uppdelade i så kallade verksamhetskrav och normer.
För att en överträdelse av tvärvillkoren ska kunna konstateras krävs det att överträdelsen skett inom jordbrukarens jordbruksverksamhet.
Om avvikelsen skett i en våtmark, i ett dike, på en väg mellan två åkrar, på mark direkt angränsande till en produktionsenhet eller liknande och avvikelsen skett när lantbrukaren gjort något som har koppling till lantbrukarens normala jordbruksverksamhet anser vi att avvikelsen har skett inom jordbrukarens jordbruksverksamhet.
Jordbruksverksamheten definieras i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare.
Lagring och spridning av gödsel samt höst- och vinterbevuxen mark inom känsligt område
När länsstyrelsen gör kontroll på din gård kan det vara så att olika personer gör olika delar av tvärvillkorskontrollen. Men det är bara en tvärvillkorskontroll även om den är uppdelad på flera tillfällen och därför får du bara ett beslutsbrev och ett avdrag per år.
Du får ett beslutsbrev för vart och ett av de år då du inte följt tvärvillkoren. Om du till exempel har fått kontroll från länsstyrelsen 2015, 2016 och 2017, och det vid alla kontrollerna upptäckts att du inte följt tvärvillkoren, får du alltså tre beslutsbrev.
Vi har samlat tidigare års webbsidor i pdf-format. I pdf-filerna kan du läsa den information som gällde det år du sökte stöd.
Du kan ställa frågor till oss på vår webbplats och också se svaren på frågor som andra har ställt.
Du kan också ringa din länsstyrelse som svarar på frågor om stöd.
Du som bor i Västernorrlands län ska i stället ringa det här numret:
Länsstyrelsen ordnar ibland kurser och andra aktiviteter för att informera om tvärvillkoren. Kurserna är gratis för dig som söker något av de stöd som berörs av tvärvillkoren.