Svenska grundskolor kan få stöd för utdelning av frukt och mjölk till elever. Stöden finansieras av EU:s skolprogram och kan sökas av grundskolors huvudmän.
Från och med läsåret 2025/2026 omfattar skolprogrammet stöd till utdelning av både frukt och mjölk. Reglerna och hur du söker stöden förändras jämfört med hur det har varit tidigare.
Om du ska söka utbetalning för avslutat läsår 2024/2025 gäller de tidigare reglerna och e-tjänsten för att söka skolmjölksstöd.
Utvärdering av skolprogrammet
Under 2025 kommer vi att utvärdera skolprogrammet. En del i utvärderingen är en enkät som skickas ut till flera skolenheter, både de som deltar i skolprogrammet och de som inte deltar i skolprogrammet. Syftet med enkäten är att samla in statistik om inköp av frukt och mjölk.
Jordbruksverket har upphandlat Indikator att göra utvärderingen. De kommer även att göra intervjuer med ett antal skolenheter.
Innan du kan söka stöd inom skolprogrammet måste du
E-tjänsten för att söka stöd efter avslutat läsår öppnar i augusti 2026.
Grundskolor kan få stöd till utdelning av frukt och mjölk till elever. Du väljer själv om du vill söka stöd för både frukt och mjölk eller för bara en av dem.
Grundskolor kan få stöd till utdelning av färska bananer, päron, äpplen, apelsiner och småcitrus. I småcitrus ingår frukterna clementiner, mandariner, satsumas och tangeriner.
Grundskolor kan inte få stöd till utdelning av
Grundskolor kan få stöd till utdelning av laktosfri mjölk och vanlig mjölk.
Grundskolor kan inte få stöd till utdelning av
Du kan bara söka stöd för mjölk som delas ut till elever inom skolprogrammet. Om det finns andra elever eller barn som äter i samma matsal, behöver du kunna visa hur mycket mjölk som delas ut till eleverna som ingår i skolprogrammet. Du kan inte göra en fördelning genom att använda fördelningsnycklar eller andra schabloner, du måste redovisa faktiska kvantiteter.
Stöd ges till utdelning av frukt och mjölk till elever som går i grundskolan. Med grundskola menar vi
Skolenheterna som ingår i din ansökan om stöd behöver vara registrerade hos Skolverket. Det ska även finnas uppgifter om elevantal på skolenheterna hos Statistiska centralbyrån. Det är dessa uppgifter som ligger till grund för din ansökan.
Stöd ges inte till utdelning av frukt och mjölk till elever som går på
Inför varje läsår kommer du att kunna räkna ut hur mycket stöd du kan få som mest, både för frukt och för mjölk.
För läsår 2025/2026 kan du som mest få
Du räknar fram hur mycket stöd du kan få som mest för frukt genom att multiplicera stödbeloppet per elev för frukt med antalet elever på de skolenheter där du har serverat frukt.
På motsvarande sätt räknar du ut hur mycket stöd du kan få som mest för mjölk.
När du gör din beräkning ska du använda det elevantal som lämnats till Statistiska centralbyrån. Du kan inte justera elevantalet i samband med din ansökan om stöd.
Vi utgår från en fast enhetskostnad per kilogram (kilo) frukt och per kilogram (kilo) mjölk som du söker stöd för.
Inom skolprogrammet motsvarar en liter mjölk alltid ett kilo mjölk oavsett faktisk vikt.
Du får stöd för 84 procent av mjölken du söker stöd för eftersom vi gör avdrag för mjölk som används i matlagning och som vuxna på skolan dricker. Du ska ange hela den kvantitet du vill söka stöd för, sedan görs detta avdrag automatiskt av oss.
Om du har 1 000 elever som omfattas av skolprogrammet för frukt kan du som mest få stöd med 30 800 kronor till utdelning av frukt.
1 000 elever x 30,80 kronor = 30 800 kronor
Om du har köpt in 2 000 kilo frukt, så motsvarar det stödberättigade utgifter på totalt 42 000 kronor.
2 000 kilo x 21 kronor = 42 000 kronor
Även om du har stödberättigade utgifter på 42 000 kronor, så kommer du att få 30 800 kronor utbetalt i stöd. Om de stödberättigade utgifterna är lägre än 30 800 kronor får du den lägre summan utbetald.
Om du har 1 000 elever som omfattas av skolprogrammet för mjölk kan du som mest få 69 200 kronor i stöd.
1 000 elever x 69,20 kronor = 69 200 kronor
Om du har köpt in 10 000 liter mjölk kommer vi att räkna bort 16 procent för mjölk som används i matlagning och som vuxna dricker. Kvantiteten som är berättigad till stöd uppgår då till 8 400 liter mjölk, vilket motsvarar stödberättigade utgifter på 100 800 kronor.
8 400 liter x 12 kronor = 100 800 kronor
Även om du har stödberättigade utgifter på 100 800 kronor, så kommer du att få 69 200 kronor utbetalt. Om de stödberättigade utgifterna är lägre än 69 200 kronor får du den lägre summan utbetald.
Du ska informera om att din skola tar emot stöd från EU:s skolprogram väl synligt på huvudmannens webbplats. Informationen ska finnas publicerad under hela läsåret. Du kan till exempel publicera information om skolprogrammet på samma webbplats som du informerar om skolmåltiderna.
Du ska använda denna text:
Våra skolor deltar i EU:s skolprogram, med ekonomiskt bidrag från Europeiska gemenskapen.
Eftersom stöden är medfinansierade av EU ska EU:s logotyp finnas med i anslutning till informationen på webbplatsen.
Du ska sätta upp vår affisch för att informera eleverna om skolprogrammet. Affischen ska sättas upp i samtliga lokaler där skolmåltider serveras och sitta uppe under hela det läsår som ansökan avser. Det innebär att affischen ska sitta uppe från om med den 1 augusti 2025 om du ska söka stöd för läsår 2025/2026.
Du kan antingen beställa affischen från oss eller skriva ut den själv. Om du skriver ut den själv, ska den skrivas ut i minst A3-storlek och i färg.
Om du redan använder en affisch som gäller skolmjölksstödet behöver du byta ut din affisch så att den gäller skolprogrammet.
För att få stöd måste dina skolor genomföra en kompletterande utbildning i syfte att lära barnen mer om jordbruk, miljö samt hållbar och bra mat i allmänhet. Moment som ingår i den ordinarie undervisningen om hållbar utveckling för hälsan och miljön ser vi som godkända sådana insatser.
Utbildningsinsatserna behöver inte redovisas i din ansökan om stöd. Däremot ska du vid en revision eller ett kontrollbesök kunna redovisa när och på vilket sätt dessa insatser har genomförts.
Det här är några exempel på insatser som kan räknas som kompletterande utbildning:
Det finns också flera tjänster som ger förslag på aktiviteter:
Skolans huvudman ska lämna uppgift om vem som är behörig att företräda organisationen inom skolprogrammet. Även du som tidigare har sökt stöd för skolmjölk ska lämna uppgift om vem som är behörig att företräda organisationen inom skolprogrammet.
Du ska lämna uppgift om behörig företrädare så snart som möjligt. Det är behörig företrädare som får tillgång till e-tjänsten för att kunna söka stödet efter avslutat läsår. Även du som är firmatecknare måste vara behörig företrädare för att kunna söka.
Du lämnar uppgift om behörig företrädare via vår blankett, som ska skrivas under av firmatecknare eller motsvarande. Du ska även skicka in underlag som styrker vem som är firmatecknare eller motsvarande.
Du behöver meddela oss om du vill återkalla en behörighet.
För att kunna söka stöd inom skolprogrammet behöver skolans huvudman först bli godkänd som mottagare av stöd. Det är samma ansökan för både frukt och mjölk. Du som lämnar in ansökan måste vara behörig företrädare. Du ansöker i vår e-tjänst.
Eftersom det är första gången som stöd ges för utdelning av frukt, måste du som vill söka stöd för frukt skicka in en ansökan om att bli godkänd som mottagare av stöd, även om du tidigare är godkänd för att söka stödet för mjölk.
Om du redan har ett godkännande för stöd till utdelning av mjölk och även i fortsättningen bara ska söka stöd för mjölk, behöver du inte skicka in en ny ansökan. Då gäller ditt tidigare godkännande.
Du ansöker om att bli godkänd som mottagare av stöd via vår e-tjänst som öppnar den 1 augusti 2025.
För att bli godkänd som mottagare av stöd ska skolans huvudman garantera att
Om skolans huvudman bryter mot skyldigheterna inom skolprogrammet kan vi tillfälligt drar in eller återkalla huvudmannens godkännande.
Du som är huvudman för en fristående skola måste ge Jordbruksverket tillåtelse att hämta uppgifter om dina skolenheter och elevantal från Statistiska centralbyrån. Även du som tidigare har sökt stöd för skolmjölk måste ge oss tillåtelse att hämta uppgifterna från Statistiska centralbyrån. Detta gör du via vår blankett. För att kunna söka stöd för läsår 2025/2026 ska blanketten skickas in till oss senast den 31 januari 2026. Detta behöver inte kommunala skolor göra, eftersom vi redan har de uppgifterna.
Med ditt medgivande ger du Jordbruksverket tillåtelse att hämta uppgifter om
Du ansöker om stöd till utdelning av frukt och mjölk mellan den 1 augusti och den 31 oktober efter avslutat läsår. Ett läsår avser perioden 1 augusti–31 juli. Du ansöker om stöd för frukt och mjölk i samma ansökan.
Du får bara skicka in en ansökan om stöd per huvudman. Det betyder att om du har flera skolenheter behöver du söka stöd för alla dina skolenheter i samma ansökan.
Du ansöker om stöd efter avslutat läsår i vår e-tjänst, som öppnar den 1 augusti 2026.
Du kan återkalla delar av eller hela din ansökan om något har blivit fel. Om du har sökt för lite stöd behöver du återkalla din ansökan och skicka in en ny.
Du kan inte återkalla om vi på Jordbruksverket har
Du kan återkalla din ansökan genom att skicka ett mejl till oss. Återkallelsen ska vara undertecknad av firmatecknare eller behörig företrädare. Du ska bifoga underlag som styrker vem som är firmatecknare.
Vi betalar ut stödet inom tre månader efter det att din ansökan har kommit in till oss. Vi betalar ut stödet inom tre månader efter att din ansökan har kommit in till oss, förutsatt att ingen kompletteringstid tillkommer. Eventuell kompletteringstid adderas till dessa tre månader.
Du ska meddela oss vilket bankgiro eller bankkonto som ett godkänt stöd ska betalas ut till. Det gör du via vår blankett. Du behöver skicka in en ny blankett om du byter bankgiro eller bankkontonummer.
Du ska skicka in flera uppgifter med din ansökan i e-tjänsten. Du ska bifoga de underlag som är aktuella för din ansökan. Gå igenom vilka underlag som kan vara aktuella för dig och läs mer under de utfällbara rubrikerna.
Vi har tagit fram olika mallar som du kan använda i din ansökan. Om du inte använder våra mallar är det viktigt att du kontrollerar att ditt underlag innehåller de uppgifter som vi behöver.
Du som anlitar ett cateringföretag ska redovisa kvantiteten frukt och dryckesmjölk som du har köpt från cateringföretag med samma underlag som för andra leverantörer. Fakturor eller leveransstatistik från ett cateringföretag behöver därför innehålla information om kvantitet per fruktsort och dryckesmjölk som de har levererat till din skola, så att det kan ingå i din ansökan.
Alla krav som finns på leveransstatistik och fakturor gäller också för catering.
Detta ska alla som söker stöd bifoga i sin ansökan.
Du ska alltid skicka in en redovisning av den frukt och mjölk du har köpt in tillsammans med din ansökan. Vi har gjort särskilda mallar för att underlätta. Du bifogar en redovisning för frukt och en redovisning för mjölk.
Redovisningarna ska vara i Excel-format och innehålla
Redovisning ska bifogas om frukt och mjölk har levererats vidare till andra enheter eller verksamheter inom organisationen.
Du kan inte göra en fördelning genom att använda fördelningsnycklar eller andra schabloner, du måste redovisa faktiska kvantiteter. Det är den enhet eller verksamhet som skickar vidare frukt och mjölk som ska ta fram underlag för vidareleveranserna.
Alla vidareleveranser som berör ansökan, både de som ingår i ansökan och de som inte ingår i ansökan, ska redovisas löpande under året.
Underlaget ska innehålla
Exempel 1
Skola A som ingår i ansökan tar emot frukt och mjölk från leverantörer. Skola A skickar vidare produkter till skola B som ingår i ansökan och till ett äldreboende. Skola A behöver redovisa vidareleveranserna till både skola B och äldreboendet.
Exempel 2
Ett äldreboende tar emot frukt och mjölk från leverantörer och skickar vidare produkter till en skola som ingår i ansökan och en förskola som inte ingår i ansökan. Äldreboendet behöver redovisa vidareleveranserna till både skolan och förskolan.
Exempel 3
Ett äldreboende tar emot frukt och mjölk från leverantörer och skickar vidare produkter till förskolor. Äldreboendet behöver inte upprätta vidareleveranser eftersom produkterna inte berör ansökan om stöd.
Exempel 4
En skola som ingår i ansökan tar emot frukt och mjölk från leverantörer. Skolan delar kök och matsal med en förskola. Skolan ska redovisa den kvantitet frukt och mjölk som har gått till förskolan på samma sätt som vid en vidareleverans.
Detta ska du bifoga om du har köpt in frukt eller mjölk från en leverantör som tillhandahåller leveransstatistik för dina inköp. Du ska kunna skicka in fakturor som styrker leveransstatistiken om vi ber om det.
När du köper frukt och betalar via faktura kan leverantören ofta tillhandahålla leveransstatistik. Du kan då redovisa dina inköp med hjälp av detta underlag, istället för att redovisa varje faktura separat. Du ska bifoga leveransstatistiken i Excel-format. Leveransstatistiken ska vara uppdelad per mottagningsställe och leverantör.
Leveransstatistiken ska innehålla uppgifter om
Du ska kunna styrka leveransstatistiken med fakturor om vi begär det. Även krediterade belopp ska framgå av din leveransstatistik.
När du köper mjölk och betalar via faktura kan leverantören ofta tillhandahålla leveransstatistik. Du kan då redovisa dina inköp med hjälp av detta underlag, istället för att redovisa varje faktura separat. Du ska bifoga leveransstatistiken i Excel-format. Leveransstatistiken ska vara uppdelad per mottagningsställe och leverantör.
Leveransstatistiken ska innehålla uppgifter om
Du ska kunna styrka leveransstatistiken med fakturor om vi begär det. Även krediterade belopp ska framgå av din leveransstatistik.
Detta ska du bifoga för de inköp du har gjort som inte detaljeras i leveransstatistik. Du ska bifoga samtliga fakturor eller kvitton.
Om du inte har någon leveransstatistik behöver du bifoga en sammanställning över dina kvitton och fakturor. Vi har gjort en mall där du kan sammanställa dina inköp. Du bifogar en sammanställning för frukt och en sammanställning för mjölk. Sammanställningarna ska vara i Excel-format.
Du ska styrka en sammanställning genom att skicka in kopior på dina kvitton och fakturor. Alla kvitton och fakturor ska vara numrerade med samma nummer som de har i din sammanställning. Kopiorna av dina kvitton och fakturor ska vara i pdf-format.
Ett kvitto eller en faktura ska innehålla följande information
Detta ska du bifoga om du omfattas av lagen om offentlig upphandling.
Om du som huvudman omfattas av lagen om offentlig upphandling behöver du redovisa hur dina inköp av frukt och mjölk har upphandlats.
Om du bedömer att ett inköp omfattas av ett undantag från upphandlingsreglerna ska du tydligt redogöra för hur du har gjort den bedömningen.
Om du har upphandlat frukt eller mjölk via ett avtal ska du skicka in avtalet som en bilaga till din ansökan. Om du har skickat in detta avtal i en tidigare ansökan om stöd inom skolprogrammet behöver du inte skicka in det på nytt.
Om du har upphandlat frukt eller mjölk via avtal ska du utöver avtalet kunna skicka in följande handlingar om vi begär det
Om du skickar in din ansökan efter den 31 oktober kommer vi att göra ett avdrag på din ansökan. Avdragets storlek beror på hur sent din ansökan kommer in.
Antal dagar ansökan kommer in efter den 31 oktober | Så här stort blir avdraget |
---|---|
1‑30 dagar | 5 procent |
31‑60 dagar | 10 procent |
61 dagar eller mer | 10 procent plus ytterligare en procents avdrag för varje kalenderdag efter dag 60 |
Om du inte informerar om skolprogrammet på din huvudmans webbplats kommer vi att göra ett avdrag med 2 procent.
Om du inte använder skolprogrammets affisch i de lokaler där skolmåltider serveras kommer vi att göra ett avdrag med 2 procent.
Du kan totalt få avdrag med 4 procent på grund av brister i informationsskyldigheten.
Om skolans huvudman inte följer reglerna för offentlig upphandling gör vi avdrag på din ansökan.
Avdragets storlek påverkas om
Om du söker stöd för produkter som du inte kan få stöd för, kommer du utöver ett avdrag även att få en sanktion. Sanktionen motsvarar storleken på avdraget.
Om du har sökt stöd för 1 000 liter mjölk betyder det att du ansöker om 12 000 kronor.
1 000 liter x 12 kronor = 12 000 kronor
Om de 1 000 liter mjölk som du har sökt stöd för visar sig inkludera 200 liter havredryck, så har du felaktigt sökt stöd för 2 400 kronor.
200 liter x 12 kronor = 2 400 kronor
Vi gör avdrag med 2 400 kronor, eftersom du har sökt stöd för en produkt som inte ger rätt till stöd. Du kommer även att få en sanktion på 2 400 kronor. Totalt kommer vi därmed göra ett avdrag med 4 800 kronor.
Målgruppen behöver avgränsas för att stödet per elev ska bli högre och ge större effekt. Vi behöver även nyttja den begränsade budgeten på ett så effektivt sätt som möjligt.
I förskolan ser vi att det redan serveras frukt och mjölk i ganska stor utsträckning. Däremot minskar konsumtionen när barnen kommer upp i grundskolan. Därför ser vi att stödet kan ge större effekt från förskoleklass och uppåt. Gymnasieelever bedöms vara tillräckligt gamla för att själva ta ett större ansvar för sina matvanor.
Ja, det går bra att dela ut frukt och mjölk till elever i fritidsverksamhet.
Om frukten serveras färsk till eleverna på lektionen går det bra. Frukten får däremot inte användas i matlagning eller bakning.
Frukten får inte användas i matlagningen och får inte heller fungera som ett substitut för den vanliga skolmaten. Det hade också inneburit mer administrativa krav både för den sökande och i handläggningen av stöden, vilket vi menar inte är rimligt utifrån den budget som skolprogrammet har.
Nej, frukten får inte delas ut i anslutning till lunchen. Däremot finns det inget som hindrar att frukten delas ut i matsalen förutsatt att det sker vid en annan tid på dagen.
Nej, det finns inga krav på att frukten ska vara svensk. Eftersom vi har fri rörlighet för varor inom EU kan vi inte ställa krav på att frukten ska vara svensk, då detta är ett EU-finansierat stöd.
Ja, det är samma krav på redovisningen, men du redovisar frukt och mjölk för sig i separata mallar. Däremot ansöker du om både frukt och mjölk i samma e-tjänst.
Nej, det finns en enhetskostnad för frukt och en enhetskostnad för mjölk. I våra beräkningar har vi tagit hänsyn till priset på både konventionella produkter och ekologiska produkter.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stöden inom skolprogrammet och handlägger din ansökan. Om du har frågor kan du kontakta oss via mejl.
Om din fråga gäller ett pågående ärende får du gärna ange ditt journalnummer, då kan vi snabbare hjälpa dig.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om skolprogrammet genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Söker efter grundforeskrifter:
2025:8