Här kan du läsa om reglerna för att få handla med utsäde i Sverige och resten av EU. Här finns också information om handel med länder utanför EU.
Reglerna gäller personer och företag som säljer utsäde eller som lagrar utsäde som senare ska säljas eller ges bort, så kallad saluföring. Om du tar in utsäde från andra länder behöver du även läsa vad som gäller för det.
Du som yrkesmässigt förpackar eller säljer utsäde av fröburna växter ska anmäla detta till Jordbruksverkets utsädesenhet via e-post.
Du som handlar med köksväxt- eller prydnadsväxtutsäde eller andra fröer eller utsäde som ska ha växtpass, ska också anmäla dig till Jordbruksverkets register över fröföretag.
Om du ska saluföra utsädespotatis ska du anmäla dig och bli godkänd av Jordbruksverkets utsädesenhet. Anmäl dig via e-post. Du ska också anmäla dig till potatisregistret via en e-tjänst.
För att få sälja utsäde av lantbruksväxter måste utsädet vara certifierat. För att få sälja utsäde av köksväxter ska utsädet uppfylla de krav för kontrollerat standardutsäde som Jordbruksverket beslutat eller vara certifierat. Det finns även regler för att få sälja utsäde av prydnadsväxter och av vissa fruktväxter.
För att du ska få sälja utsäde av lantbruksväxter måste utsädet vara certifierat.
För att du ska få sälja utsädespotatis måste utsädet vara certifierat.
För att du ska få sälja utsäde av köksväxter måste utsädet uppfylla de krav för kontrollerat standardutsäde som Jordbruksverket beslutat eller vara certifierat.
Det finns även regler för att få sälja utsäde av prydnadsväxter och av vissa fruktväxter.
För att du ska få sälja utsäde och annat förökningsmaterial av reglerade arter av lantbruksväxter och köksväxter måste sorten vara godkänd. Det innebär att den ska finnas med i den svenska sortlistan eller i EU:s gemensamma sortlista för lantbruksväxter och köksväxter.
Om arten inte finns med i en sortlista får du ändå sälja utsäde av sorten. Detta gäller arter som inte är reglerade i EU:s utsädeslagstiftning som till exempel dill, bovete och foderlosta.
I sortlistorna kan du hitta vilka sorter som är godkända för handel. Enklast är att först titta i EU:s sortlista där även de svenska sorterna är med. Sök i både listan för lantbruksväxter och listan för köksväxter om du är osäker på i vilken lista arten kan finnas.
Du som säljer ekologiskt utsäde eller utsädespotatis till yrkesmässiga odlare kan registrera dina partier i OrganicXseeds. Det är den svenska databasen för ekologiskt utsäde. Då blir det enklare för odlarna att få tag på ekologiskt utsäde.
Du registrerar ditt företag och utsädet på webbplatsen för den europeiska databasen för ekologiskt utsäde. Där hittar du även en länk till en användarguide.
För att du ska kunna registrera sorten i OrganicXseeds måste du kunna leverera så här mycket:
Du ska avregistrera sorten från OrganicXseeds när du inte längre har kvar utsäde i följande mängder:
Om du yrkesmässigt handlar med eller flyttar visst utsäde och vissa fröer för sådd inom Sverige eller mellan EU-länder ska de ha ett så kallat växtpass. Växtpass är en etikett som fästs på produkten som visar att utsädet och fröerna har kontrollerats och är fria från allvarliga växtskadegörare. Syftet med växtpass är att hindra att allvarliga växtskadegörare sprids och att vid behov kunna spåra skadegörare som spridits.
För handel med utsäde inom EU gäller EU:s gemensamma regler för certifiering och saluföring av utsäde, vilket innebär krav på kvalitet som till exempel grobarhet, inblandning andra arter och sjukdomar, sortäkthet, förpackning och märkning.
Utsädespotatis inom EU ska vara certifierad och ha växtpass.
Det finns särskilda regler om du tar in utsädespotatis från Polen till Sverige.
Om du har frågor om utsädespotatis från Polen, kontakta Jordbruksverkets växtinspektion.
Om du köper utsädespotatis från Danmark, Nederländerna eller Tyskland bör du kräva ett intyg där det står att potatisen är officiellt testad. Intyget ska också visa att utsädespotatisen inte har de allvarliga bakteriesjukdomarna ljus och mörk ringröta.
Kontakta Jordbruksverkets utsädesenhet om du är osäker på om partiet kommer från ett riskområde. Du kan även kontakta oss när det gäller provtagning av utsädespartier som redan finns i Sverige.
Om du ska importera utsäde eller fröer från ett land utanför EU så måste det ha ett så kallat sundhetscertifikat. Det är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i exportlandet utfärdar och som intygar att sändningen uppfyller mottagarlandets krav på frihet från växtskadegörare. Du behöver även anmäla importen till Jordbruksverket för växtskyddskontroll.
Det finns dock utsäde och fröer som du inte får importera eftersom risken är så stor att de för med sig allvarliga växtskadegörare som inte finns i EU, så kallade karantänskadegörare. Det gäller till exempel utsädespotatis och frön av citrus. Det enda landet utanför EU som du får importera utsädespotatis från är Schweiz. Den ska då vara certifierad och ha växtpass, eftersom Schweiz räknas som EU i växtskyddssamanhang.
Om du ska sälja utsäde eller fröer till ett land utanför EU, så behöver du ta reda på mottagarlandets regler. Vissa länder kräver att produkterna ska ha sundhetscertifikat. Det ansöker du om hos Jordbruksverket.
Utsäde och fröer som du importerar från ett land utanför EU ska uppfylla samma krav på kvalitet som gäller inom EU. Det är lite olika regler beroende på om du importerar utsäde av lantbruksväxter, köksväxter eller prydnadsväxter.
För att få importera certifierat utsäde måste exportlandet vara godkänt. Vilka länder som är godkända hittar du i EU-rådets beslut om likvärdighet av fältbesiktningar av utsädesodlingar i länder utanför EU och om likvärdighet av utsäde producerat i länder utanför EU. Beslutet om likvärdighet kallas ofta för ekvivalensbeslutet. Utsädet måste vara certifierat enligt EU:s utsädesregler eller enligt OECD:s certifieringsregler för den aktuella arten. Endast sorter som finns med i EU:s sortlista får saluföras i EU.
Om det är utsäde av lantbruksväxter som ska uppförökas eller saluföras ska du anmäla utsädespartiet till Jordbruksverkets utsädesenhet.
Handel med utsädespotatis från Storbritannien är förbjuden på grund av EU:s växthälsobestämmelser, oavsett om det finns ekvivalensbeslut eller frihandelsavtal.
Partierna ska anmälas till Jordbruksverket om de överstiger 2 kilo.
Det är inte möjligt att importera kontrollerat standardutsäde av köksväxter från tredje land eftersom det inte får säljas vidare efter att det har kommit in i landet.
Du får importera utsäde av prydnadsväxter från nästan alla länder. Utsädet måste uppfylla samma krav på kvalitet som gäller i EU.
Du som tar in utsäde till Sverige från andra länder, både från andra EU-länder och länder utanför EU, ansvarar för att det är fritt från flyghavre. Om du behöver hjälp att kontrollera detta kan du kontakta Jordbruksverkets utsädesenhet. Utsäde av stråsädesarter utom majs ska testas för flyghavre innan det får användas i Sverige.
När du handlar med ekologiskt utsäde med länder utanför EU finns det ytterligare regler som du måste följa för att få sälja dem som ekologiska i Sverige och resten av EU.
Om du ska importera hampa från ett land utanför EU behöver du en licens som du ansöker om i vår e-tjänst. Det gäller oavsett mängd.
Vill du beställa analyser, kontroll eller certifiering av utsäde? Kontakta oss på utsädesenheten. Vi arbetar enligt internationella standarder och är certifierade.
Söker efter 1995:90
Söker efter 1994:22
Söker efter 1994:23
Söker efter 1994:24
Söker efter 2002:49
Söker efter 2009:66
Söker efter 2010:79